articole

Afectiuni reno-urinare

5695Urologie

Bolile de rinichi si ale aparatului urinar sunt afectiunile care altereaza anatomia si functia rinichilor, doua organe fundamentale pentru un organism sanatos. Lista cauzelor posibile ale bolilor de rinichi este extinsa si include: bacterii, virusi, paraziti, boli autoimune sistemice, diabet zaharat, cancer, diete proaste, insuficienta hepatica, tulburari genetice si deshidratare severa. Dintre principalele si cele mai raspandite afectiuni renale merita cu siguranta mentionate urmatoarele: infectie urinara, litiaza renala, pielonefrita, glomerulonefrita, sindromul nefrotic, nefropatia diabetica, rinichi polichistic, hidronefroza, insuficienta renala si cancerul renal. Deoarece multe boli de rinichi provoaca aceleasi simptome si semne, identificarea lor corecta necesita mai multe teste de diagnostic.

Ce sunt rinichii?

In numar de doi, rinichii sunt organele care, impreuna cu tractul urinar, constituie asa-numitul sistem urinar sau sistem excretor, a carui sarcina este producerea si eliminarea urinei. Reprezentand principalele structuri ale aparatului mentionat anterior, rinichii se afla in cavitatea abdominala – mai exact pe partile laterale ale ultimelor vertebre toracice si ale primelor vertebre lombare – sunt simetrici si au o forma foarte asemanatoare cu cea a fasolei.

Ce sunt bolile de rinichi?

Bolile de rinichi sunt patologii care afecteaza rinichii, alterandu-le mai mult sau mai putin profund functiile. Avand in vedere importanta fundamentala a rinichilor pentru oameni si starea lor buna de sanatate, bolile de rinichi reprezinta afectiuni medicale de importanta clinica considerabila, mai ales atunci cand functiile organelor afectate sunt grav compromise.

Tratamente

In primul rand, exista tratamentul prescris de medic in functie de boala descoperita. Insa, in unele cazuri, tratamentele naturiste pot fi de mare ajutor.  Despre acestea, poti gasi mai multe detalii nutriplantmed.ro.

In cazul infectiei urinare, de exemplu, primul lucru de facut este, fara indoiala, sa bei multa apa pentru a stimula diureza si deci a avea un efect purificator. Pe langa apa este bine sa crestem si consumul de fructe si legume bogate in vitamine, minerale si antioxidanti. Dintre fructe este o buna practica sa le preferi pe cele bogate in vitamina C, adica capsuni, kiwi, citrice avand in vedere efectul pozitiv al acestei vitamine asupra sistemului imunitar.

Avand in vedere ca una dintre cauze este si alterarea PH-ului, in cursul infectiei urinare este bine sa eviti toate acele alimente excesiv de acidifiante, adica carnea, ouale si lactate. De asemenea, este important sa reduci aportul de zaharuri simple si alcool.

In domeniul plantelor medicinale, un ajutor valoros impotriva infectiilor urinare vine din tulpinile de urs si cires, care sunt foarte utile atat ca ceai de plante, cat si ca tinctura. In cursul infectiei sunt foarte utile si ceaiurile drenante si detoxifiante din plante precum cele pe baza de papadie, mesteacan, fenicul, anghinare, ciulin si altele.

De asemenea, iti recomandam sa iei infuzia din frunze de maslin, bogata in ingrediente active precum Oleuropeina, cu putere de purificare si antioxidanta. In fine, printre remediile bunicii pentru infectiile urinare nu putem sa nu amintim decocturile pe baza de nalba cu proprietati calmante.

Evident, daca aceste masuri de precautie nu sunt suficiente pentru eradicarea infectiei, este indicata utilizarea antibioticelor, dar important este ca alegerea sa se faca la sfatul medicului de familie, mai bine ghidata de un test de urina cu urocultura si un antibiograma.

Pentru fiecare problema de natura uro-renala exista, pe langa tratamentul medicamentos, si un tratament oferit de natura, ce poate fi oferit ca adjuvant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *