articole, Comunicat de presa

Mesajul campaniei #PeBune? este prezent in aproape 1000 de locuri de parcare dedicate persoanelor cu dizabilitati

  • Peste 8.500* de autovehicule sunt adaptate pentru soferi si pasageri cu dizabilitati din Romania;
  • Aproape 1.000 de locuri de parcare sunt semnalizate cu vizualul campaniei;
  • Magazinele partenere din 133 de localitati din tara gazduiesc mesajul campaniei la locurile de parcare dedicate.

Bucuresti, 23 noiembrie 2021 – Campania #PeBune? aniverseaza anul acesta 4 ani de la lansare. In acest interval, mesajul campaniei pentru eliberarea locurilor de parcare dedicate persoanelor cu dizabilitati si ocupate abuziv a ajuns in aproape 1.000 de locuri de parcare dedicate, din 133 de localitati din Romania.

Prin mesajul: „Persoanele cu dizabilitati nu isi doresc loc de parcare dedicat, insa au nevoie de el”, campania se adreseaza soferilor cu si fara dizabilitati, viitorilor soferi si pietonilor, si transmite indemnul de respectare a unuia dintre drepturile persoanelor cu dizabilitati din Romania. Obiectivul este de a convinge soferii fara dizabilitati sa elibereze locurile de parcare care nu le sunt dedicate si de a-i incuraja si pe altii sa le urmeze exemplul.

La nivel national, peste 8.500 de soferi si pasageri cu dizabilitati folosesc autovehicule adaptate pentru a se deplasa, conform datelor oferite de Registrul Auto Roman, la solicitarea inaintata de Fundatia Motivation Romania, aferente perioadei ianuarie 2012 – iulie 2021.

Sunt reguli de circulatie pe care le respectam cu totii pentru ca vrem sa ajungem cu bine acasa, la serviciu sau oriunde este destinatia noastra. Iar asta ne face egali in trafic. Sunt un sofer cu dizabilitati, iar intr-o parcare publica, incerc sa identific locurile de parcare dedicate. Tine de noroc sa identific cu usurinta locurile semnalizate corespunzator. Nu de putine ori am avut surpriza neplacuta ca acele locuri sa fie ocupate abuziv de alti conducatori auto, fara dizabilitati. In astfel de momente am resimtit acut sentimentul de inegalitate. Imi doresc ca prin campania #PeBune? lipsa de informare sa se diminueze, pentru a deveni cu totii parteneri egali in trafic si nu numai”, a declarat Dan Huma, utilizator de scaun rulant si instructor de viata independenta.

Campania consta in amplasarea la locurile de parcare dedicate persoanelor cu dizabilitati a unor panouri cu vizualul campaniei, distribuirea de pliante informative, difuzarea clipului video pe canalele de comunicare interne si externe ale partenerilor, precum si mesaje online in social media. Toate acestea urmaresc informarea publicului larg in vederea cresterii accesului soferilor sau pasagerilor cu dizabilitati la locurile de parcare dedicate lor.

Campania #PeBune? este sprijinita de parteneri centre comerciale, magazine cu produse de uz larg, precum si de institutii publice, la nivel national.

„De 4 ani ducem mesajul campaniei #PeBune? in cat mai multe medii, pentru a ajunge la un numar cat mai mare de persoane. Credem, in continuare, ca este important sa informam, sa educam participantii la trafic despre importanta locurilor de parcare dedicate persoanelor cu dizabilitati. Ne dorim sa tinem cat mai mult activa campania, pentru ca mesajul de a lasa libere acele locuri de parcare dedicate persoanelor cu dizabilitati care au nevoie de ele, sa ajunga in cat mai multe orase din Romania”, a declarat Cristian Ispas, director general al Fundatiei Motivation Romania.

Anul acesta, la aniversarea celor 4 ani de implementare, campania se bucura de sprijinul partenerului Lidl Romania, care a raspuns apelului Fundatiei Motivation de a transmite mesajul campaniei printr-o noua componenta, anume colantarea unui autobuz pe traseul liniei 104 din Bucuresti.

Campania „#PeBune?” a fost lansata in noiembrie 2017 in peste 260 de magazine Mega Image, iar ulterior, s-au alaturat si alti parteneri: Lidl Romania, IKEA Romania, Mega Mall, Sun Plaza, Centrul Comercial Drumul Taberelor, Shopping City Buzau, Shopping City Targu Jiu, Coresi Shopping Resort, Centrul Comercial Felicia. In prezent, indemnul campaniei se regaseste in magazinele partenere din 133 de orase din Romania.

Ideea campaniei a fost conturata in cadrul proiectului „8 ore peste program pentru o cauza buna” al Fundatiei Comunitare Bucuresti, care a adunat laolalta pentru o intalnire de lucru, profesionisti din mai multe arii profesionale si ONG-uri.

 

*8.573 este numarul total de autovehicule adaptate si omologate pentru pasagerii si soferii cu dizabilitati din Romania. Cifra face referire la perioada ianuarie 2012 – iulie 2021 si este oferita de Registrul Auto Roman la solicitarea Fundatiei Motivation Romania.

***

Fundatia Motivation Romania este o organizatie neguvernamentala, nonprofit, creata in 1995 pentru a veni in sprijinul copiilor si adultilor cu dizabilitati. Serviciile pe care le ofera acopera o gama larga de nevoi, de la evaluare si echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilitati motorii, la recuperare activa si instruire pentru viata independenta alaturi de un instructor in scaun rulant, consultanta pentru accesibilizarea spatiilor si angajare si sport adaptat. Pana in prezent, Motivation a redat libertatea de miscare si speranta intr-o viata implinita pentru mai mult de 27.000 de persoane cu dizabilitati din Romania. Mai multe informatii pe www.motivation.ro.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *