articole, Comunicat de presa

ATEN: Securizarea serverelor si protejarea datelor din domeniul sanatatii cu ajutorul switch-urilor KVM

Epoca arhivelor fizice, utilizate pentru a adaposti documente pe format tiparit este pe punctul de a se incheia. Digitalizarea este aici, se desfasoara acum si influenteaza toate domeniile de activitate. Beneficiile pe care le aduce sunt uriase, indiferent de scenariul de utilizare, insa trebuie precizat ca poate prezenta si unele riscuri atunci cand tranzitia este efectuata fara a tine cont de toate datele problemei. Atentia acordata securitatii cibernetice ar trebui, asadar, pusa pe primul loc in implementarea oricarei solutii de digitalizare.

Din cauza datelor delicate, cu caracter personal, institutiile medicale reprezinta un domeniu aparte in ceea ce priveste digitalizarea si securitatea cibernetica. Desigur, poate ca de cele mai multe ori spitalele si clinicile din Romania nu par inca pregatite pentru a trece in epoca digitala, insa primii pasi in aceasta directie au fost facuti de ceva timp si lucrurile continua sa evolueze pe masura ce timpul trece. Si poate ca este cumva mai bine asa, caci un ritm mai lent permite alocarea unui timp suficient de lung pentru identificarea tuturor potentialelor provocari si gasirea solutiilor. Cert este ca, la fel ca in orice alt domeniu de activitate, digitalizarea domeniului sanatatii are ca scop accesul facil la date – oricand si, de multe ori, de oriunde – pentru a imbunatati in acest fel eficienta personalului medical, care sa se poata concentra in acest fel mai bine asupra nevoilor pacientilor si a actului medical in sine.

Peste tot in lume, adoptia de tehnologie este in plina desfasurare, iar pandemia actuala ne-a demonstrat in repetate randuri cat de importanta poate fi digitalizarea acestuia. Asta a facut insa ca frecventa atacurilor cibernetice si numarul vulnerabilitatilor sa creasca, ceea ce a ridicat problema nevoii de a securiza intreaga infrastructura IT utilizata si nu doar anumite componente si echipamente medicale. Pentru a intelege mai bine problema in cauza, este de ajuns sa aruncam o privire la datele statistice din Statele Unite, din care reiese ca in anul 2020 s-a inregistrat o crestere cu 55% a atacurilor care au vizat institutii medicale. Din fericire, insa, nu numai atacurile au devenit mai rafinate, ci si tehnologia menita sa ne protejeze de ele. Astfel, exista solutii hardware care pot fi implementate pentru a preveni astfel de atacuri.

Un prim aspect care trebuie avut in vedere pentru a securiza datele din domeniul sanatatii la nivel hardware este limitarea accesului fizic in camera serverelor. Al doilea este implementarea unor metode de monitorizare la nivel hardware, permitand totodata accesul administratorilor din orice locatie. Din acest motiv, switch-urile KVM dezvoltate de ATEN reprezinta solutia perfecta pentru garantarea securitatii cibernetice in institutiile medicale. Acestea pot fi utilizate pentru a obtine conexiuni sigure si pentru a optimiza managementul mai multor computere sau servere, ceea ce contribuie la prevenirea atacurilor cibernetice. Fiind echipamente dedicate pentru comutarea intre mai multe sisteme, ele fac posibila impiedicarea accesului neautorizat, garanteaza izolarea datelor si, in acelasi timp, sunt optimizate pentru a accesa computere cu diverse niveluri de securitate. Totodata, dispozitivele permit accesul rapid la mai multe computere sau servere de la o singura statie de lucru, care poate fi o consola LCD montata in rack, o interfata web pe un computer amplasat la distanta, o consola dedicata sau un software de management centralizat. Prin inregistrarea de utilizatori cu diferite niveluri de acces, switch-urile KVM over IP faciliteaza accesul securizat – atat din reteaua locala, cat si via Internet. In plus, sunt permise accesari simultane, ceea ce face posibil ca anumite servere sa fie operate independent. Iar pentru o monitorizare eficienta, este oferit modul de lucru Panel Array, care permite afisarea tuturor computerelor pe un singur ecran. Datorita tuturor acestor caracteristici, administratorii IT care activeaza in sectorul medical pot administra serverele si centrele de date din orice locatie, in conditii de siguranta maxima.

Exista in domeniul sanatatii si situatii cand se doreste insa acces numai de la fata locului. O solutie recomandata din portofoliul ATEN pentru astfel de cazuri o reprezinta switch-ul KH1532A, ce include suport pentru modul Panel Array. Prevazut cu 32 de porturi RJ-45 cu suport Cat 5, acesta permite conectarea a pana la 32 de servere si computere cu interfata DisplayPort, HDMI, DVI sau VGA, prin intermediul adaptoarelor corespunzatoare. Nu reprezinta nicio problema nici daca infrastructura IT care se doreste a fi administrata este mai larga, caci modelul asigura suport pentru instalari Daisy Chain formate din pana la 32 dispozitive, ceea ce extinde capacitatea de control la 1024 de sisteme. Selectarea portului dorit se poate realiza manual, cu ajutorul butoanelor montate pe panoul frontal, prin folosirea de taste rapide sau cu ajutorul meniului afisat pe ecran. Este posibila configurarea unui cont de administrator si a pana la 10 conturi de utilizator, cu drepturi de acces in functie de port, iar accesul persoanelor neautorizate este impiedicat, cu ajutorul securizarii cu parola cu doua niveluri.

Daca se doreste o solutie care sa incorporeze si o consola, ATEN ofera si astfel de modele, cu montare in rack, precum CL3884NW. Prevazut cu patru porturi, acesta ofera mai multe modalitati de afisare pe ecranul de 18,5”: Quad View, Picture in Picture (PiP), Picture by Picture (PbP) si Picture on Picture (PoP). Selectarea portului dorit poate fi realizata cu butoanele dedicate, cu ajutorul mediului afisat pe ecran sau prin comenzi RS-232. Iar numarul de sisteme conectate poate fi marit pana la 16, printr-o instalare in cascada, cu ajutorul unor echipamente precum CM1284.

Pentru acces atat din locatie, cat si de la distanta, ATEN ofera o gama vasta de produse ce pot fi folosite cu succes de institutiile medicale. Switch-ul KVM over IP KN8132V este prevazut cu 32 porturi RJ-45 si permite conectarea a pana la 9 administratori simultan (unul local si 8 de la distanta), precum si crearea a pana la 64 conturi de utilizator, cu pana la 32 conectari simultane. Pentru infrastructuri IT mai mari, este permisa instalarea in cascada cu echipamente ATEN compatibile pana la un maximum de 512 porturi. Nivelul optim de securitate este asigurat de standardul FIPS 140-2, in timp ce operarea fara intreruperi este garantata de cele doua interfete LAN, ce pot fi folosite pentru redundanta.

Ca varianta cu consola incorporata, ATEN pune la dispozitie switch-ul KVM over IP KL1116V. Prevazut cu 16 porturi, acesta ofera avantajul ca poate comunica cu dispozitivele PDU (Power Distribution Unit) de la ATEN, oferindu-le administratorilor posibilitatea de a monitoriza mai bine consumul de energie si, eventual, optimizarea. La fel ca in cazul lui KN8132V, este permisa instalarea in cascada si extinderea, de aceasta data, la un maximum  de 256 de porturi. Sunt oferite in continuare 2 interfete LAN pentru redundanta si posibilitatea crearii a pana la 64 de conturi de utilizator cu pana la 32 de conexiuni simultane.

Oferta ATEN pentru sectorul medical nu se rezuma insa la switch-uri KVM si accesorii pentru acestea. In portofoliul companiei se gaseste si o solutie software de management centralizat – CC2000 3.0 – care permite administrarea intregii infrastructuri IT – local sau de la distanta. Prevazut cu o interfata HTML5 intuitiva, acesta dispune de un panou de control cu informatii cuprinzatoare si foloseste criptare AES pe 25bit pentru securizarea accesului. In plus, permite restrictionarea accesului pe baza de adresa IP sau MAC si asigura suport pentru certificate semnate de terti.

ATEN CCVSR (Control Center Video Session Recording) este, la randul sau, o solutie software inovatoare, creata pentru monitorizarea si verificarea operatiunilor. Cu ajutorul sau, administratorii pot urmari in timp real activitatile operatorilor, avand posibilitatea de a interveni pentru a corecta erorile si discrepantele, sau pot viziona inregistrari video ale operatiunilor, pentru controlul conformitatii si audit. Practic, CCVSR inregistreaza din momentul in care un utilizator incepe o sesiune si pana la incheierea acesteia. Echipamentele pot fi utilizate si pentru combaterea eventualelor atacuri, permitandu-le administratorilor sa identifice modificarile pe care le-ar fi putut efectua o persoana neautorizata si sa avertizeze institutia medicala in timp util.

Cu ajutorul switch-urilor KVM ATEN, administratorii IT din sectorul medical pot veghea asupra securitatii infrastructurii IT si asupra sigurantei datelor intr-un mod care nu este posibil intotdeauna doar cu ajutorul solutiilor software. Echipamentele cu acces de la distanta ofera flexibilitate fara a face compromisuri de la securitate, iar solutii precum CCVSR permit un nivel si mai bun de monitorizare. In acest fel, datele pacientilor se bucura de cel mai inalt nivel de protectie, iar personalul medical se poate concentra mai bine asupra a ceea ce are de facut. Pentru a afla mai multe despre solutiile ATEN in domeniul medical, luati legatura cu un expert ATEN.

Despre ATEN

Infiintata  in anul 1979, ATEN International Co., Ltd. (TWSE: 6277), este cel mai mare furnizor de echipamente de conectivitate AV/IT si solutii de administrare. Incluzand solutii KVM, solutii A/V profesionale si solutii inteligente de alimentare,  gama de produse ATEN conecteaza, administreaza si optimizeaza echipamentele electronice din mediile corporate, guvernamental, educatie, media si transporturi. ATEN detine peste 570 de brevete inregistrate la nivel international si o echipa de cercetare ce asigura un flux constant de solutii inovatoare, de unde rezulta un portofoliu cuprinzator de produse disponibile la nivel mondial.

Avand sediul in Taiwan, ATEN International Co., Ltd. s-a extins si are astazi subsidiare in China, Japonia, Coreea de Sud, Belgia, Australia, S.U.A, Regatul Unit, Rusia, Turcia, Polonia, India si Romania – cu centre de cercetare in Taiwan, China si Canada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *