articole, Comunicat de presa

Concertul cu numarul 100 din Festivalul Vara Magica este sustinut de Sinziana Mircea si invitatele sale

  • Teme celebre din muzica clasica reinterpretate pe scena Ateneului Roman, intr-un concert insotit de live-videomapping, sustinut de pianista Sinziana Mircea si invitatii ei in Festivalul ”Vara magica”

 

Bucuresti, 15 iulie 2021 – Concertul cu numarul 100 din cadrul festivalului “Vara magica”, aflat la editia a X-a va fi sustinut de pianista Sinziana Mircea si invitatele sale – Raisa Mihai si Alice Poenariu, in data de 28 iulie, incepand cu ora 19:30, la Ateneul Roman, intr-un concept care impleteste inovatia muzicala si tehnologia secolului XXI.

Programul serii propune variatiuni realizate chiar de catre solistele concertului pe unele dintre cele mai celebre teme din muzica clasica, pronind de la Bach si Haendel, ajungand pana la Chopin, Albeniz si Orff. Repertoriul original va aduce in fata publicului variatiuni pentru un pian, doua piane si chiar pentru un duo rarisim de pian si chitara. Ritmurile propuse sunt surpinzatoare, mergand de la muzica baroca si ale sale ritmuri de fandango, pana la bolero si flamenco, cu efecte spectaculoase de percutie specifice repertoriului de chitara clasica. Muzica va fi insotita de efecte vizuale – proiectii video si video-mapping realizate de Dan Gherghiceanu si artistul vizual Adistu.

Va fi prezentat un recital in premiera, in concert fiind piesele incluse pe albumul “Fortuna”, publicat in anul 2020 de pianista Sinziana Mircea la celebra casa de discuri Electrecord.

“Acest recital este un vis devenit realitate! Pentru mine este a doua oara cand particip la acest festival, insa mi se pare cu adevarat magic ca am sansa de prezenta propriile lucrari intr-un festival de mare renume, precum festivalul “Vara Magica”, alaturi de mari nume ale muzicii clasice. Prin urmare, sunt extrem de recunoscatoare domnului director Dorin Ionita, directorul Lanto Communication, pentru invitatia de a participa in festival, cu atat mai mult cu cat in calitate de organizator, in vremuri foarte dificile, domnul Ionita a decis sa acorde aceasta sansa imensa unor tineri muzicieni ca noi. Mi se pare cu adevarat extraordinar ca avem ocazia sa prezentam o muzica noua, imbracata in haina secolului XXI. In opinia mea, regasim in domnul director Ionita modelul adoptat de Lorenzo de Medici in timpul Renasterii Italiene, cand acesta a ales sa sprijine artistii in mod direct comisionandu-le lucrari si oferindu-le sansa de a se afirma la cel mai inalt nivel. In mod similar, domnul director Ionita ne-a oferit o scena de nivel mondial, Ateneul Roman, precum si libertatea de a prezenta un repertoriu inovativ, in fata publicului, intr-o perioada atat de dificila“, a declarat pianista si compozitoarea Sinziana Mircea.

Raisa Mihai, multipremiata in concursuri nationale si internationale de chitara, a absolvit chiar in aceasta vara cursurile de licenta ale Universitatii de Muzica din Bucuresti. Sinziana si Raisa au concertat deja impreuna pe scene precum Sala Radio, Filamonica din Stockholm si Steinway Hall din Londra. Inregistrarile compozitiilor lor au fost deja difuzate pe numeroase canale de muzica clasica din Europa precum: BBC Radio 3 si SUA.

“Sunt extrem de fericita sa debutez pe scena Ateneului Roman, intr-un festival de asemenea anvergura, alaturi de mari personalitati ale muzicii clasice. Cu atat mai mult, pentru mine acest recital este chiar magic deoarece voi avea ocazia sa prezint lucrari atat in calitate de interpret, cat si de co-autor. Abia astept concertul si va asteptam in numar cat mai mare la acest concert extraordinar!”, a spus chitarista Raisa Mihai, co-autoare a pieselor pentru pian si chitara.

Tanara pianista Alice Poienariu, detinatoare a multiple premii castigate in concursuri de pian la nivel national si international, este eleva in clasa a XI-a la Liceul de Muzica din Timisoara si studenta in divizia de juniori de la Universitatea de Muzica din Hanovra (Germania). Acest recital va reprezenta deasemenea debutul sau pe scena Ateneului Roman.

”Va invitam sa participati la editia a X-a a Festivalul Vara Magica denumit generic ”Marea muzica a lumii la Bucuresti”, unde vom avea artisti de nivel international, cu un repertoriu original, asa cum a pregatit Sinziana Mircea alaturi de invitatele sale. Este un program modern, in care muzica lui Bach, Chopin se imbina cu compozitiile Sinzianei interpretate la pian sau doua piane si chitara clasica. In plus, frumusetea scenei Atheneului Roman este pusa si mai mult in valoare prin spectacolul de lumina si culoare – de videomapping, in care muzica este sustinuta de dansul luminii. Astfel, urmarind festivalul nostru veti observa ca nimic nu este intamplator, fiecare artist si selectiile muzicale au rolul lor. Avem o ”vara magica” cu artisti de valoare internationala, iar acum reiau invitatia la Festivalul Vara Magica pe 28 iulie, de la ora 19:30 cu Sinziana Mircea, invitatele sale si videomapping!”, a declarat Dorin Ionita, organizatorul Festivalului Vara Magica, directorul Lanto Communications.

Festivalul se va incheia pe 19 august, chiar de ziua marelui nostru compozitor George Enescu cu Romanian Chamber Orchestra, unde dirijor este Cristian Macelaru, concertmaestru – Alexandru Tomescu, interpretand lucrari de Enescu, Schubert, Bartok si Mozart.

Biletele sunt disponibile pe www.lanto.rowww.bilete.ro şi la casa de bilete a festivalului deschisa la Ateneul Roman, intrarea din strada Benjamin Franklin nr. 1-3, de luni pana joi, intre orele 14:00 şi 19:00.

Despre Lanto Communicatios

Lanto Communication a aparut acum aproape un deceniu. Inca de la inceput, initiatorul sau, Dorin Ionita, şi-a propus ca unic scop sa arate lumii ca Romania, prin tinerii ei, a pastrat intacta sclipirea diamantina a geniului muzical al locuitorilor acestor locuri stravechi. Festivalul Vara Magica este un proiect al Lanto Communication ajuns la a X-a editie si 100 de concerte oferite publicului roman in sezonul estival.

Aparitia Asociatiei Lanto Magia Muzicii a adus un spor substantial de calitate si a inlesnit crearea unor parteneriate benefice culturii nationale. Asocierile cu mediul de afaceri, cu entitati institutionale – fie ele locale sau guvernamentale, in cele din urma cu oameni care au acelasi scop al promovarii binelui si frumosului, au adus tuturor celor implicati notorietate si respect.

Proiectele artistice ale Lanto Communication si Lanto Magia Muzicii constituie, in egala masura, garantia unui act artistic de calitate, dar si a unei vizibilitati social-culturale si comunitare ridicate. Mai multe detalii si datele urmatoarelor concerte din cadrul festivalului Vara Magica le puteti consulta la: https://lanto.ro/ precum si pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/FestivalulVaraMagica/

 

Despre Sinziana Mircea

Sinziana Mircea, Young Steinway Artist, are o cariera internationala concertand in toata Europa, America de Nord si Asia. Dupa debutul la 7 ani pe scena Atheneului din Romania, pianista si-a marcat debutul la Tokyo Metropolitan Theatre / Japonia si St Martin-in-the-Fields London / UK la doar 20 de ani. Patru ani mai tarziu, a debutat la Carnegie Hall din New York intr-un recital, recompensat de publicul american cu aplauze in picioare. La scurt timp, Sinziana a concertat in primul sau turneu in China. Aparitiile sale recente includ: Carnegie Hall, Bucharest Radio Hall, Stockholm Philharmonic, Tallinn Philharmonic, Harvard Club New York, Bucharest Philharmonic, London Steinway Hall, Tokyo Steinway Hall, Sapporo Concert Hall, Nanjing Arts Center, Harbin Concert Hall.

Sinziana este castigatoare a premiului Van Cliburn Foundation & TCU Scholarship Award (2014), precum si castigator al Academiei Internationale de Piano din Miami (2016). Sinziana a primit titlul de Young Steinway Artist in 2017, desemnand cei mai promitatori pianisti din intreaga lume.

(…)

Inregistrarile concertelor sale live au fost transmise de toate canalele de radio europene importante pentru muzica clasica, inclusiv BBC Radio 3, RAI 3 Italia, Music3 Belgia, Radio Romania Muzical si altele (Suedia, Norvegia, Polonia).

In 20 septembrie 2020, recitalul Sinzianei Mircea a fost capul de afis pentru editia emisiunii “Through the night” produsa de BBC Radio 3, difuzata in 13 tari europene, cu o audienta de un milion de ascultatori.

In 2020 Sinziana a avut timpul necesar si inspiratia de a compune o serie de prelucrari dupa compozitori celebri ai secolului XX, piese care sunt incluse pe albumul lansat la Electrecord, la inceputul lunii decembrie.

Aflati mai multe despre Sinziana Mircea la: www.sinziana-mircea.com

YouTube: https://www.youtube.com/user/sanzianamircea

Facebook: https://www.facebook.com/sanziana.mircea

Instagram: https://www.instagram.com/sinziana.mircea/

*Mentionam ca numarul de locuri in sala este limitat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *