articole, Comunicat de presa

CÂȘTIGĂTORII GLOBALI 2021 AU FOST ANUNȚAȚI CÂȘTIGĂTORII CATEGORIILOR PROFESSIONAL, OPEN, STUDENT ȘI YOUTH

World Photography Organisation este încântată să anunțe câștigătorii la nivel global ai prestigioasei competiții Sony World Photography Awards 2021. Titlul de Photographer of the Year și premiul în valoare de 25.000 de dolari, precum și echipamentul foto digital oferit de Sony sunt acordate reputatului fotograf documentarist Craig Easton (Regatul Unit) pentru seria sa Bank Top. De asemenea, sunt anunțați și cei zece câștigători ai categoriilor, alături de locurile doi și trei ai competiției Professional, precum și câștigătorii globali ai categoriilor Open, Student și Youth.

Câștigătorii vor fi dezvăluiți într-un anunț video special realizat de CEO-ul World Photography Organisation Scott Gray, alături de prezentatorul, gazda TV și autorul Konnie Huq. Clipul video conține interviuri, clipuri din culise și reacții din partea fotografilor câștigători și poate fi vizualizat accesând  worldphoto.org/ceremony-2021

De asemenea, astăzi are loc vernisajul expoziției virtuale în care sunt prezentate lucrările câștigătoare, precum și cele ale finaliștilor. A Year in Photos de la Sony World Photography Awards 2021, un documentar realizat special, găzduit de istoricul de artă Jacky Klein și de comediantul Nish Kumar; și o copie digitală gratuită a cărții Sony World Photography 2021, toate vor fi disponibile pentru vizualizare și descărcare pe worldphoto.org/announcement-2021

Bank Top, o colaborare cu scriitorul și academicianul Abdul Aziz Hafiz, analizează reprezentarea și denaturarea percepției asupra comunităților din nordul Angliei, concentrându-se pe cartierul Bank Top din Blackburn. Proiectul face parte dintr-o lucrare mai amplă a lui Easton în regiune, care include și lucrarea numită Thatcher’s Children (locul doi, Proiecte Documentare, 2021 categoria Professional), o investigație asupra naturii cronice a sărăciei, așa cum a fost ea experimentată de trei generații dintr-o singură familie, dar și Sixteen (selectată în categoria Portret a premiilor din 2017), o privire asupra viselor, aspirațiilor și temerilor tinerilor în vârstă de 16 ani din toate categoriile sociale.

Bank Top este rezultatul inițiativei Blackburn Museum & Art Gallery numită Kick Down the Barriers (Doborâți barierele), un proiect realizat ca răspuns la relatările mass-media care înfățișează orașul drept „cel mai segregat din Marea Britanie”.  În încercarea de a contesta această raționament, muzeul a invitat artiști și scriitori să colaboreze cu locuitorii din diferite cartiere și să creeze împreună cu ei o reprezentare robustă și autentică a comunității lor.

Pe parcursul unui an, Easton și Hafiz au lucrat îndeaproape cu locuitorii pentru a explora poveștile și experiențele acestora printr-o serie de portrete alb-negru și texte care să însoțească fiecare imagine. Acestea evidențiază probleme legate de excluziunea socială, situația locuințelor, șomaj, imigrație și reprezentare publică, precum și impactul politicii externe aplicate în trecut și în prezent. Munca lor combate generalizările simpliste și își propune să ofere un context mai larg cu privire la modul în care s-au coagulat aceste comunități, dar și o mai bună înțelegere a modului în care prosperă împreună în prezent.

Mike Trow, Președintele competiției Professional 2021 a transmis: „Ceea ce este atât de impresionant la acest proiect este intenția, devotamentul și înțelegerea pe care le aduce Craig. El a lucrat îndeaproape cu scriitorul Abdul Aziz Hafiz pentru a crea o lucrare completă, recunoscând tacit că pentru un proiect atât  de sensibil precum acesta cuvintele contează. Aceștia nu sunt oameni care doresc neapărat să fie fotografiați, dar Craig le-a câștigat încrederea. Se uită cu sinceritate la cameră și observăm o înțelegere reciprocă între documentarist și subiect. Greutatea morală din spatele acestei lucrări este cea care o face atât de importantă și demnă de acest premiu.”

 

Comentând victoria sa, Easton a declarat: „Sunt încântat că această lucrare este recunoscută de Sony World Photography Awards. Fotografiez ca să învăț, să încerc să înțeleg și pentru a documenta și a împărtăși povești. Este un privilegiu să poți face acest lucru și să contești percepțiile și stereotipurile – un aspect deosebit de important pentru mine. Este minunat pentru mine să spun aceste povești din comunități subreprezentate sau denaturate din nordul Angliei, unde trăiesc, să fie recunoscute și împărtășite la nivel mondial. Mulțumesc.”

 

CÂȘTIGĂTORII CATEGORIEI PROFESSIONAL

 

Fotografii câștigători ai categoriei Professional au fost selectați de un juriu format din experți pentru înscrierea unui proiect remarcabil compus din cinci până la zece imagini, de la povești de importanță locală până la probleme de importanță globală, de la momente tăcute de reziliență, la scântei creative și jucăușe. Toți câștigătorii categoriilor primesc un kit cu echipament fotografic profesionist din partea Sony. Câștigătorii acestui an sunt:

ARCHITECTURĂ & DESIGN

CÂȘTIGĂTOR: Tomáš Vocelka (Republica Cehă) pentru seria Eternal Hunting Grounds

Finaliști: locui doi Frank Machalowski (Germania); locul trei Gu Guanghui (China Continentală)

CREATIVE

CÂȘTIGĂTOR: Mark Hamilton Gruchy (Marea Britanie) pentru seria The Moon Revisited

Finaliști: locul doi Luigi Bussolati (Italia); locul trei Sasha Bauer (Federația Rusă)

PROIECTE DOCUMENTARE

CÂȘTIGĂTOR: Vito Fusco (Italia) pentru seria The Killing Daisy

Finaliști: locul doi Craig Easton (Marea Britanie); locul trei Lorenzo Tugnoli (Italia)

MEDIU ÎNCONJURĂTOR

CÂȘTIGĂTOR: Simone Tramonte (Italia) pentru seria Net-zero Transition

Finaliști: locul doi Mohammad Madadi (Republica Islamică Iran); locul trei Antonio Pérez (Spania)

PEISAJ

CÂȘTIGĂTOR: Majid Hojjati (Republica Islamică Iran) pentru seria Silent Neighborhoods

Finaliști: locul doi Andrea Ferro (Italia); locul trei Fyodor Savintsev (Federația Rusă)

PORTFOLIU

CÂȘTIGĂTOR: Laura Pannack (Marea Britanie) pentru proiectul Portfolio Overview

Finaliști: locul doi Brais Lorenzo (Spania); locul trei Loli Laboureau (Argentina)

PORTRET

CÂȘTIGĂTOR: Craig Easton (Marea Britanie) pentru seria Bank Top

Finaliști: locul doi Julia Fullerton-Batten (Marea Britanie); locul trei Jane Hilton (Marea Britanie)

SPORT

CÂȘTIGĂTOR: Anas Alkharboutli (Republica Arabă Siria) pentru seria Sport and Fun Instead of War and Fear

Finaliști: locul doi Patrick Meinhardt (Spania); locul trei Farzam Saleh (Republica Islamică Iran)

NATURĂ STATICĂ

CÂȘTIGĂTOR: Peter Eleveld (Olanda) pentru seria Still Life Composition, Shot on Wet Plate

Finaliști: locul doi Alessandro Pollio (Italia); locul trei Paloma Rincon (Spania)

VIAȚĂ SĂLBATICĂ & NATURĂ:

CÂȘTIGĂTOR: Luis Tato (Spania) pentru seria sa Locust Invasion in East Africa

Finaliști: locul doi Graeme Purdy (Marea Britanie); locul trei Angel Fitor (Spania)

Pentru a afla mai multe despre proiectele câștigătoare și cele finaliste dina cest an vă tugăm accesați galeriile câștigătorilor noștri online

 

FOTOGRAFUL ANULUI LA CATEGORIA OPEN

 

Competiția Open celebrează puterea imaginilor unice. Fotografii câștigători sunt selectați pentru capacitatea lor de a comunica o narațiune vizuală remarcabilă combinată cu o tehnică excelentă. Ales dintre ceI zece câștigători ai subcategoriilor competiției Open, Tamary Kudita (Zimbabwe) a primit titlul de Open Photographer of the Year 2021 și este câștigătorul premiului în valoare de 5.000 de dolari și al echipamentului fotografic profesionist oferit de Sony, beneficiind de expunere la nivel global.

Kudita a câștigat pentru portretul său remarcabil African Victorian înscris la categoria Creative. Fotografia înfățișează o tânără de culoare îmbrăcată într-o rochie Victoriană și ținând în mână ustensile de gătit tradiționale Shona. Imaginea analizează contextualizarea stereotipă a corpului femeilor de culoare și oferă un limbaj vizual alternativ prin care este prezentată o identitate africană cu multiple fațete.

Referindu-se la titlul obținut, Kudita spune: „African Victorian aduce un omagiu ființei contemporane care are rădăcini în istorie. Sunt profund onorată că am fost aleasă câștigătoare a categoriei Open. Acest premiu este o dovadă a rolului pe care îl jucăm în calitate de creatori în conturarea culturii vizuale. O noțiune centrală în munca mea este importanța reprezentării africane și sunt recunoscătoare că am primit ocazia de a pune pe hartă arta din Zimbabwe.”

FOTOGRAFUL ANULUI LA CATEGORIA STUDENT

Coenraad Heinz Torlage (Africa de Sud) de la Stellenbosch Academy of Design and Photography a fost numit Fotograful Anului 2021 la categoria Student, fiind premiat cu echipament fotografic de la Sony în valoare de 30.000 de euro pentru instituția în care studiază.  Torlage a fost ales pentru seria sa Young Farmers, creată ca răspuns pentru brief-ul Our Time, prin care studenților li s-a cerut să descrie modul în care ei și contemporanii lor văd lumea și cum intenționează să o schimbe în bine. În Young Farmers Torlage, care a crecut el însuși într-o fermă, și-a propus să fotografieze următoarea generație de fermieri în timp ce se confruntă cu cu provocări legate de secete severe, siguranță și dezbateri legate de proprietatea funciară, alături de contribuțiile lor la un viitor mai echitabil al sustenabilității și securității alimentare.

Despre victoria sa, Torlage a spus: Am trecut printr-o experiență aproape imposibil de descris. Am visat adesea să câștig și m-am rugat să pot împărtăși lumii viziunea despre țara mea și despre oamenii uimitori de acolo. Cred în tinerii fermieri din Africa de Sud de care are nevoie această țară în ceea ce privește sustenabilitatea alimentară și conștientizarea ecologică. Această victorie este un vis devenit realitate cu ajutorul oamenilor uimitori pe care i-am fotografiat și al tuturor celor care m-au ajutat și sprijinit. Cred în munca grea, în familie și mai ales în harul lui Dumnezeu. Sunt cu adevărat copleșit de faptul că imaginile mele ar putea fi luate în considerare pentru o competiție atât de prestigioasă.

FOTOGRAFUL ANULUI LA CATEGORIA YOUTH

Selectat dintre cei șase câștigători ai categoriei, Pubarun Basu (India, 19 ani) a fost numit Fotograful Anului 2021 la categoria  Youth pentru imaginea sa No Escape from Reality. În fotografie umbrele balustradelor proiectate pe perdele construiesc iluzia unor bare de colivie din spatele cărora se vede o pereche de mâini ca și cum ar încerca să evadeze. Iluzia umbrelor și a gestului mâinilor transmit un sentiment de captivitate împărtășit de atât de mulți oameni din întreaga lume în ultimul an. Pentru victoria sa, Basu va primi echipament fotografic profesionist din partea Sony și expunere la nivel global.

Comentând victoria sa, Basu a transmis: „Sunt incredibil de uimit că am fost numit Fotograful Anului la categoria Youth. Participarea la acest concurs mi-a oferit o nouă perspectivă asupra artei mele. Am văzut câteva fotografii extraordinare ale colegilor mei fotografi din această categorie tânără și mă mândresc enorm cu faptul că generația mea are minți atât de strălucitoare. Aspir să mă perfecționez în calitate de artist și aș dori să-mi exprim recunoștința față de prieteni și familie, pentru că m-au încurajat mereu să merg cu un pas mai departe.”

CONTRIBUȚIE REMARCABILĂ LA FOTOGRAFIE

Anul acesta, premiul pentru o Contribuție Remarcabilă în domeniul Fotografiei a fost acordat apreciatei fotografe din Mexic, Graciela Iturbide. Recunoscută pe scară largă ca fiind cel mai mare fotograf contemporan din America Latină, opera lui Iturbide oferă o relatare fotografică a Mexicului la finalul anilor 1970 și este celebrată pentru contribuția sa definitorie la identitatea vizuală a țării. În imagini ale vieții cotidiene și ale culturii sale alături de cele care surprind ritualuri și practici religioase, Iturbide explorează numeroasele complexități și contradicții ale țării sale, punând sub semnul întrebării inegalitățile sale și evidențiind tensiunile dintre urban și rural, dintre modern și indigen. Fotografiile sale depășesc narațiunile documentare directe și își propun să ofere o viziune poetică asupra subiecților lor, modelată de experiențele personale și de călătoria fotografului.

NOI IMAGINI ALE TUTUROR CÂȘTIGĂTORILOR, FINALIȘTILOR ȘI LISTA SCURTĂ A CATEGORIEI STUDENT SUNT DISPONIBILE ACUM PE: www.worldphoto.org/press

 

CÂȘTIGĂTORII ȘI LISTA SCURTA LA CATEGORIA PROFESSIONAL 2021

 

ARHITECTURĂ:

Câștigătorul categoriei:

Tomáš Vocelka, Republica Cehă

Locul doi: Frank Machalowski, Germania

Locul trei: Gu Guanghui, China Continentală

Lista scurtă:

Leonardo Costa Braga, Brazilia

Peter Franck, Germania

Arvind Jayashankar, Belgia

Luca Locatelli, Italia

Karin Nützi-Weisz, Elveția

CREATIVE:

Câștigătorul categoriei:

Mark Hamilton Gruchy, Marea Britanie

locul doi: Luigi Bussolati, Italia

locul trei: Sasha Bauer, Federația Rusă

Lista scurtă:

Andrea Alkalay, Argentina

Delphine Blast, Franța

Ilka & Franz, Germania

Julia Keil, Germania

Kyung-Hoon Kim, Coreea de Sud

Niloofar Mahmoudian, Republica Islamică Iran

Michelle Watt, Statele Unite

PROIECTE DOCUMENTARE:

Câștigătorul categoriei: Vito Fusco, Italia

Locul doi: Craig Easton, Marea Britanie

Locul trei: Lorenzo Tugnoli, Italia

Lista scurtă:

Marcos Azulay, Argentina

Ingmar Björn Nolting, Germania

Justyna Gorniak, Polonia

Tomasz Lazar, Polonia

Jose Manuel Lopez, Spania

Agnieszka Maruszczyk, Polonia

Alexey Pavlov, Federația Rusă

MEDIU:

Câștigătorul categoriei:

Simone Tramonte, Italia

Locul doi: Mohammad Madadi, Republica Islamică Iran

Locul trei: Antonio Pérez, Spania

Lista scurtă:

Felipe Fittipaldi, Brazilia

Antonio Faccilongo, Italia

Alessandro Gandolfi, Italia

Li Wentao, China Continentală

PEISAJ:

Câștigătorul categoriei:

Majid Hojjati, Republica Islamică Iran

Locul doi: Andrea Ferro, Italia

Locul trei: Fyodor Savintsev, Federația Rusă

Lista scurtă:

Niklas Eschenmoser, Elveția

Mehrdad Fathi, Republica Islamică Iran

Samad Ghorbanzadeh, Republica Islamică Iran

Carol Graham, Marea Britanie

Marvin Grey, Filipine

Marc Hennige, Germania

PORTRET:

Câștigătorii globali:

Craig Easton, Marea Britanie

Locul doi: Julia Fullerton-Batten, Marea Britanie

Locul trei: Jane Hilton, Marea Britanie

Lista scurtă:

Richard Ansett, Marea Britanie

Theo Gould, Marea Britanie

Christian Lee, Statele Unite

John Millar, Marea Britanie

Agnese Morganti, Italia

Luca Rotondo, Italia

PORTFOLIU:

Câștigătorul categoriei:

Laura Pannack, Marea Britanie

Locul doi: Brais Lorenzo, Spania

Locul trei: Loli Laboureau, Argentina

Lista scurtă:

Sergio Aparicio – Okobé, Spania

Jacob Ehrbahn, Denmarca

Alessandro Gandolfi, Italia

Ilka & Franz, Germania

Peter Franck, Germania

Kayode Moyosade, Nigeria

Marylise Vigneau, Franța

SPORT:

Câștigătorul categoriei:

Anas Alkharboutli, Siria

Locul doi: Patrick Meinhardt, Spania

Locul trei: Farzam Saleh, Republica Islamică Iran

Lista scurtă:

Anton Dotsenko, Statele Unite

Florian Gruet, Franța

Michael Hanke, Republica Cehă

Carlos López, Spania

Barbora Reichova, Republica Cehă

Antonio Aragón Renuncio, Spania

NATURĂ STATICĂ:

Câștigătorul categoriei:

Peter Eleveld, Olanda

Locul doi: Alessandro Pollio, Italia

Locul trei: Paloma Rincon, Spania

Lista scurtă:

Wesley Dombrecht, Belgia

Igor Kryukov, Federația Rusă

Maryna Masel, Ucraina

Lorenzo Pennati, Italia

Jan Prengel, Germania

Berenice Riu, Spania

VIAȚA SĂLBATICĂ & NATURĂ:

Căștigătorul categoriei:

Luis Tato, Spania

Locul doi: Graeme Purdy, Marea Britanie

Locul trei: Angel Fitor, Spania

Lista scurtă:

Levon Biss, Marea Britanie

Will Burrard-Lucas, Marea Britanie

Aleksander Nordahl, Norvegia

Brent Stirton, Africa de Sud

 

 

ARHITECTURĂ:

Câștigătorul categoriei:

Klaus Lenzen, Germania

Lista scurtă:

Farshid Ahmadpour, Republica Islamică Iran

Abdulla Al-Mushaifri, Oman

Steffen Ebert, Germaania

Simone Hutsch, Germania

Vytenis Jankūnas, Statele Unite

Klaus Lenzen, Germania

Kunkun Liu, China Continentală

Aleksandr Lefler, Federația Rusă

Jordan McChesney, Canada

Vitaly Medvedev, Federația Rusă

Da Miane, Georgia

Jose Pessoa Neto, Portugalia

Holger Ostwald, Germania

Ashwani Sarda, India

CREATIVE:

Câștigătorii globali:

Tamary Kudita, Zimbabwe

Lista scurtă:

Edita Bízová, Republica Cehă

Tatenda Chidora, Zimbabwe

Maximilien Diaz, Franța

Vyacheslav Ivanov, Federația Rusă

Ali Jamshidi, Republica Islamică Iran

Joosep Kivimäe, Estonia

Angiolo Manetti, Italia

Jarod Mauws, Belgia

Alireza Movahedi, Republica Islamică Iran

Hoije Nuuter, Estonia

Nara O’Neil, Australia

Jing Shen, China Continentală

Georgе Shpuntov, Federația Rusă

Kylli Sparre, Estonia

MIȘCARE:

Câștigătorul categoriei:

Marijo Maduna, Croația

Lista scurtă:

Sandi Bertoncelj, Slovenia

Hersley-Ven Casero, Filipine

Serkan Çolak, Turcia

Tadiwanashe Murowe, Zimbabwe

Mary Nhoileen Maypa, Filipine

Ruud Peters, Olanda

Daniel Portch, Marea Britanie

Zdeněk Vošický, Republica Cehă

Brad Walls, Australia

Xianshe Ye, China Continentală

OBIECT:

Câștigătorul categoriei:

Kata Zih, Ungaria

Lista scurtă:

Steve Chandler, Marea Britanie

Christian Holz, Argentina

Uwe Langmann, Germania

Klaus Lenzen, Germania

Agata Mroczek, Polonia

Paolo Paccagnella, Italia

Stefan Pankow, Marea Britanie

Ann Petruckevitch, Marea Britanie

Manuel Schmidt, Germania

Masumi Shiohara, Japonia

CĂLĂTORII:

Câștigătorul categoriei:

Khanh Phan, Vietnam

Lista scurtă:

Marios Forsos, Grecia

Alexis Guevara, Mexic

Graeme Haunholter, Canada

Martina Lo Casto, Italia

Rune Mattsson, Norvegia

Hiroki Nose, Japonia

Yukihito Ono, Japonia

Franz Sußbauer, Germania

F.Dilek Uyar, Turcia

Min Min Zaw, Myanmar

CATEGORIA STUDENT 2021

 

Câștigătorul global:

Coenraad Heinz Torlage, Africa de Sud

Academia de Fotografie și Design din Stellenbosch

Lista scurtă:

Claudia Mauderer, Africa de Sud

Academia de Fotografie și Design din Stellenbosch

Yanan  Li, China Continentală

Univeristatea de Știință și Tehnologie din China

Matías Alejandro Acuña, Argentina

Motivarte

Thomas Hengge, Statele Unite ale Americii

Universitatea din New York

Irene Facoetti, Italia

Cfp Bauer

Tayla Nebesky, Statele Unite ale Amercii

Universitate de Vest din Anglia

Hannah Davey, Noua Zeelandă

Elam School of Fine Arts

Matias Garcia Paez, Ecuador

Universitatea Ravensbourne din Londra

 

PEISAJ:

Câștigătorul categoriei:

Juan López Ruiz, Spania

Lista scurtă:

Luca Donegani, Italia

Kevin Frank, Elveția

Jinjing Lyu, China Continentală

Joaquin Marco, Spania

Andrea Ortiz Diaz, Colombia

Mehdi Parsaeian, Republica Islamică Iran

Lorenzo Poli, Italia

Scott Portelli, Australia

James Rushforth, Marea Britanie

Hans Kristian Strand, Norvegia

Markus Wiedmann, Germania

Parker Yost, Statele Unite

lumea naturală și viața sălbatică:

Câștigătorul categoriei:

Cristo Pihlamäe, Estonia

Lista scurtă:

Hin Man Au, Hong Kong

Amish Chhagan, Zambia

Yuta Doto, Japonia

Arturo de Frias, Spania

Tatyana Nemova, Federația Rusă

Alex Pansier, Olanda

Alexandre Pietra, Elveția

Mati Puum, Estonia

Inger Rønnenfelt, Denemarca

Koki Shinoda, Japonia

Andrew Suryono, Indonezia

Iakovos Thoedoros, Grecia

FOTOGRAFIE STRADALĂ:

Câștigătorul categoriei:

F.Dilek Uyar, Turcia

Lista scurtă:

Dina Alfasi, Israel

Dimpy Bhalotia, India

David Keith Brown, Statele Unite

Gary Cummins, Irlanda

Ramunas Danisevicius, Lituania

Basu Deb, India

Tommaso Galli, Italia

Vytenis Jankūnas, Statele Unite

Ares Jonekson, Indonezia

Bartlomiej Jurecki, Polonia

Tomasz Kowalski, Polonia

Francesco Lopazio, Italia

Zhang Weijian, China Continentală
Soemyint Winn, Myanmar

STIL DE VIAȚĂ:Câștigătorul categoriei:

Mariano Belmar, Spania

Lista scurtă:

Antonino Barone, Italia

Isabela Teresa Basilio Neri, Brazilia

Gemma Brunton, Marea Britanie

Holger Bücker, Germania

Stefano Butturini, Italia

Aimee Glucina, Noua Zeelandă

Michail Karagiannis, Grecia

Hamed Rahmati, Republica Islamică Iran

Alexey Tsiler, Federația Rusă

Brad Walls, Australia

PORTRET:

Câștigătorul categoriei:

Lyudmila Sabanina, Federația Rusă

Lista scurtă:

Frederic Aranda, Marea Britanie

Shirsendu Banerjee, India

Paul Benns, Marea Britanie

Bella von Einsiedel, Germania

Reinis Fjodorovs, Latonia

Sabbir Hossen, Bangladesh

Zeng Jinwen, China Continentală

Heun Jung Kim, Coreea de Sud

Justin Keene, Marea Britanie

King Mtambisi, Zimbabwe

Rhianna Payne, Marea Britanie

Jose Pessoa Neto, Portugalia

Elif Öztürk, Turcia

Mireia Vilaplana, Spania

CATEGORIA YOUTH 2021

 

Câștigătorul global:

Pubarun Basu, India

Lista scurtă:

Zak Elley, Marea Britanie

Emil Holthausen, Germania

Ram Kaushalyan, India

Connor Lothian, Marea Britanie

Tianyang Wang, China Continentală

 

 

CÂȘTIGĂTORII ȘI LISTA SCURTĂ LA GATEGORIILE YOUTH & STUDENT 2021 WINNERS

 

NOTE PENTRU EDITORI

DESPRE SONY WORLD PHOTOGRAPHY AWARDS

Produsă de World Photography Organisation, competiția de nivel internațional Sony World Photography Awards reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul fotografic global. Aflată la cea de-a 14a ediție, expoziția cu intrare liberă este o voce a fotografiei globale și oferă o perspectivă vitală asupra artei fotografice contemporane. Dedicată atât artiștilor consacrați, cât și celor în curs de formare, Sony World Photography Awards oferă oportunități pentru expunerea muncii lor, la nivel Mondial. În plus, competiția recunoaște munca celor mai influenți artiști care lucrează în acest mediu, prin intermediul Outstanding Contribution to Photography Awards; printre cei care au primit această distincție se numără Martin Parr, William Eggleston și Nadav Kander. www.worldphoto.org/sony-world-photography-awards

JURAȚII DIN 2021:

 

Categoria Professional: Natasha Egan, Director Executiv, Muzeul de Fotografie Contemporană, Chicago; Sunyoung Kim, Curator, Muzeul de Fotografie din Seoul, Coreea de Sud; Azu Nwagbogu, Fondator și Director, Fundația African Artists și Festivalul LagosPhoto; Lindsay Taylor, Curator, Universitatea Salford Art Collection; Hannah Watson, Director, Trolley Books; and Mike Trow, Curator independent și editor foto, Președinte al juriului.

Categoriile Open & Youth: Gastón Deleau, Director, FOLA, Buenos Aires, Argentina.

Categoria Student: Kate Simpson, Editor Asociat, Revista Aesthetica Magazine.

 

UN AN ÎN FOTOGRAFII

Prezentat de istoricul de artă Jacky Klein și comediantul Nish Kumar, A Year in Photos de la Sony World Photography Awards 2021 celebrează activitatea marilor câștigători la una dintre cele mai mari competiții din lume. Incluzând interviuri și imagini din culise cu fotografi distinși, talente în plină evoluție și experți de top din industrie, această producție de o oră duce spectatorii într-o călătorie pe tot globul pentru a explora povești contemporane puternice și excelență artistică.

De la o infestare cu lăcuste din Africa de Est la o tehnică de fotografie veche de secole din Olanda și portrete în mișcare de reziliență în Siria, filmul oferă o perspectivă asupra practicilor și proiectelor unora dintre cei mai interesanți cronicari fotografi, interpreți și artiști care lucrează astăzi la nivel international.

Acest nou documentar comandat special este disponibil începând cu ora 17:00 BST/ 18:00 CET pe www.worldphoto.org/yearinphotos

 

 

CRAIG EASTON

Fotograful Anului

Craig Easton este un fotograf international premiat a cărui operă este adând înrădăcinată în tradiția documentară. El realizează proiecte documentare pe termen lung care explorează aspect legate de politica socială, identitară și sentimentul de apartenență. Lucrarea sa combină abordări portretistice, peisagistice și de reportaj la povestiri, lucrând adesea în colaborare cu alții pentru a încorpora cuvinte, imagini și audio într-o practică bazată pe cercetare care țese o narațiune între experiența contemporană și istorie. www.craigeaston.com

TAMARY KUDITA

Fotograful Anului la categoria Open

Un produs al patrimoniului dual, Tamary Kudita s-a născut în Zimbabwe, în timp ce originile ei ajung până la Orange Free State, statul istoric Boer din Africa de Sud. A ales să studieze arta plastică la Școala de Arte Plastice din Cape Town. Acolo a absolvit în 2017 cu o licență în arte plastice. Ea menține o practică activă în studio și a expus în Zimbabwe și în afara țării.  www.instagram.com/africatotheworldzw

COENRAAD HEINZ TORLAGE

Fotograful Anului la categoria Student

În prezent student în ultimul an la Academia Stellenbosch, Coenraad Heinz Torlage aspire să împărtășească perspective sud-africane într-o sensibilitate globală. Narațiunea sud-africană este puternică din punct de vedere vizual, complexă din punct de vedere cultural, iar Torlage consideră că misiunea sa este aceea de a spune aceste povești reale prin obiectivul camerei sale. www.torlages.co.za

PUBARUN BASU

Fotograful Anului la categoria Youth

Pubarun Basu a început să facă fotografii la vârsta de patru ani și de atunci a continuat să-și cultive dragostea pentru artele vizuale și artele spectacolului. Abia la vârsta de 15 ani a primit persmisiunea tatălui său de a folosi DSLR-ul său full frame și nu și-a petrecut niciodată o zi fără să fotografieze sau să editeze. El aspiră să spună povești din întreaga lume prin intermediul artei sale. www.instagram.com/pubarun.basu

GRACIELA ITURBIE

Outstanding Contribution to Photography

Graciela Iturbide s-a născut în Mexico City. În 1969 s-a înscris la Centrul de Film din cadrul Universidad Nacional Autónoma din Mexic, dar a fost atrasă de arta fotografiei statice practicată de maestrul modernist Manuel Alvarez Bravo care i-a fost profesor. În perioada 1970-1971 a lucrat ca asistentă a lui Bravo, însoțindu-l în diferite călătorii fotografice în Mexic. Graciela Iturbide a avut expoziții la cele mai importante muzee din Mexic, SUA și Europa. A primit premii internaționale precum: Premiul W. Eugene Smith; primul premiu pentru Mois de la Photographie în Paris; Hugo-Erfurth în Leverkusen, Germania; premiul I la Hokkaido, Japonia; Premiul din City of Arles, Franța; Bursa Guggenheim; Premiul Hasselblad în 2008; Premiul Național de Științe și Arte în Mexic în 2009; și Infinity oferit de International Center of Photography În 2015. Multe cărți dedicate operei sale au fost publicate în diferite țări. www.gracielaiturbide.org

 

DESPRE WORLD PHOTOGRAPHY ORGANISATION

Organizația Mondială a Fotografiei este o platformă globală pentru inițiativele din lumea fotografiei. Activând în peste 180 de țări, scopul organizației este acela de a ridica nivelul de conversație în acest domeniu celebrând cele mai bune imagini și cei mai buni fotografi din lume. Organizația se remarcă prin crearea relațiilor pe termen lung cu fotografii, dar și cu partenerii de marcă din industrie. World Photography Organisation găzduiește un număr mare de evenimente anuale, precum: Sony World Photography Awards, cea mai mare competiție de fotografie din lume, dar și PHOTOFAIRS, International Art Fairs Dedicated to Photography. Pentru mai multe detalii accesați www.worldphoto.org. Urmăriți World Photography Organisation pe Instagram (@worldphotoorg), Twitter (@WorldPhotoOrg) și LinkedIn/Facebook (World Photography Organisation). Hashtag-urile noastre sunt #sonyworldphotographyawards #swpa.

 

DESPRE SONY CORPORATION

Sony Corporation este o companie din domeniul divertismentului cu o fundație solidă în domeniul tehnologiei. De la jocuri și servicii de rețea la muzică, imagini, electronice, semiconductori și servicii financiare, scopul companiei Sony este acela de a aduce emoție, prin puterea creativității și a tehnologiei. Pentru mai multe informații vizitați https://www.sony.com/en/

Sony Corporation este o companie responsabilă pentru divizia Electronics Products & Solutions (EP&S) din cadrul Sony Group. Având în centrul său viziunea de a „continua să ofere Kando și Anshin oamenilor și comunităților din întreaga lume, prin dezvoltarea tehnologiei și prin adresarea noilor provocări”, Sony va crea produse și servicii în zone precum home entertainment & sunet, imagistică și dispozitive mobile. Pentru mai multe detalii, accesați http://www.sony.net/

SONY IMAGING PRODUCTS & SOLUTIONS INC.

Este o subsidiară deținută integral de Sony Corporation, responsabilă pentru produsele din categoria digital imaging și pentru soluțiile de business, de la camerele dedicate segmentului consumer, soluții cu focus pe produse broadcast și pentru uz profesional, până la soluții realizate pentru domeniul medical.

CREDITE DE IMAGINE

© Craig Easton, Regatul Unit, Fotograful Anului, Competiția Professional, Portret, Sony World Photography Awards 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *