articole

Casa pe roti – pro si contra pentru aceasta varianta de locuinta provizorie

photo-voltaic-1995980_960_720

Rulotele sau containerele sunt folosite adesea si pentru a locui provizoriu, de catre cei care si-au pierdut locuinta in urma unor dezastre naturale, de multi tineri aflati la inceput de drum, care prefera sa evite cheltuielile mari cu o chirie sau de cei care sunt in santier pentru constructia unei case si au nevoie de o locuinta intermediara. Dezavantajele cele mai relevante ale acestor doua tipuri de posibile locuinte provizorii ar fi ca au o capacitate redusa de pastrare a caldurii, iar solutiile de amenajare sunt limitate, dat fiind ca sunt produse la anumite standarde si echipate pentru locuire ocazionala.

Casele pe roti sunt, in schimb, mai propice pentru locuirea pe termen mai lung, asigurand conditii pentru locuire permanenta si nu doar pentru folosirea in vacante sau pentru cateva ore pe zi. Unii producatori furnizeaza astfel de casute nemobilate si neutilate, facandu-le asemenea unor mici locuinte, pe care cei ce le locuiesc le pot amenaja dupa propriile necesitati si gusturi.

Argumente pro pentru a investi intr-o casa pe roti

Pe internet exista exemple de case pe roti si chiar de rulote foarte scumpe si luxoase, in care s-ar muta cu placere multi proprietari de case construite pe un teren. Actorii si cei care lucreaza frecvent si perioade lungi in zone unde nu pot avea cazare folosesc asemenea case mobile, unde au tot confortul necesar.

Tot mai frecvent sunt folosite asemenea solutii de locuit si de catre cei care au un teren, au un proiect de casa si au nevoie de o locuinta provizorie pana casa va fi construita, principalul argument fiind faptul ca o asemenea casa mobila nu necesita autorizatii de constructie. Intr-adevar, bugetul va fi subtiat prin achizitia unei astfel de case pe roti, insa ulterior aceasta locuinta provizorie poate fi vanduta.

Mobilitatea unei astfel de case implica independenta utilitatilor si o adaptare la mutarea frecventa a casutei: solutii de alimentare cu energie electrica, apa si surse pentru incalzire care pot fi conectate si deconectate usor sau chiar incorporate in constructie (panouri solare pentru apa calda sau curent electric, mici bazine pentru apa sau un sistem de conectare la o retea de apa si de canalizare, butelie pentru gatit sau o soba pentru incalzit – cu lemne, gaz sau curent electric). Proprietarii de teren pot gandi solutiile pentru utilitati pe termen lung, chiar daca apeleaza la retele aflate in zona si cer racordare in regim de santier. Pentru alimentare cu energie curenta, se pot dezvolta sisteme fotovoltaice on grid, care sa asigure electricitate, dar si un castig proprietarilor sau macar o reducere a costurilor pentru electricitate prin furnizarea in retea a surplusului de curent electric produs de panourile fotovoltaice.

Problema izolarii peretilor si a podelei se poate rezolva direct de la producator, alegandu-se o varianta de casuta pe roti cu o izolare eficienta termic pentru perioade de frig extrem. De asemenea, in podea se poate folosi un sistem de incalzire cu electricitate, care sa completeze o alta solutie de incalzire, iar costurile de incalzire pot fi controlate destul de usor, dat fiind ca spatiul unei asemenea locuinte nu este mare.

Motive contra alegerii unei case pe roti

O casuta pe roti este mobila, totusi mult mai voluminoasa si masiva decat o rulota, nu poate fi folosita pentru calatorii, se preteaza doar la a fi mutata dintr-un loc in altul.

Pretul unei asemenea locuinte pe roti este destul de mare daca se doreste si un minim confort al locatarilor, bani care ar putea fi investiti intr-o constructie sau ca avans la un credit. Insa dupa ce este folosita, o asemenea casa mobila poate fi vanduta la un pret asemanator cu cel de achizitie daca este intretinuta corect si ingrijita.

Dezavantajul locuirii pe termen lung intr-o astfel de locuinta este spatiul restrans de care beneficiaza locatarii. Chestiunile de confort pot fi rezolvabile, insa izolarea si mentinerea unei temperaturi ideale la costuri rezonabile in timpul sezonului rece poate fi o problema daca solutiile alese in acest sens nu sunt bine gandite.

De asemenea, cheltuielile cu instalarea utilitatilor pot fi de prisos pentru un alt imobil de pe teren daca sistemele nu sunt planificate pe termen lung.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *