articole, Comunicat de presa

Mentenanta periodica a sistemului de panouri fotovoltaice

Technician engineer checks the maintenance of the solar cell panels.
Technician engineer checks the maintenance of the solar cell panels.

Avand in vedere ca sistemele de panouri fotovoltaice sunt o investitie destul de serioasa, acestea trebuie intretinute corespunzator.

Dupa ce instalarea panourilor a fost facuta corespunzator de catre o echipa profesionista, acestia iti vor oferi o garantie pentru lucrarea prestata. Odata ce sistemul incepe sa functioneze, panourile nu au nevoie de atentie speciala si de intretinere saptamanala. Sunt insa cateva lucruri pe care trebuie sa le faci periodic pentru ca acestea sa functioneze la capacitate lor maxima o perioada cat mai indelungata.

In ceea ce priveste ingrijirea sistemelor de panouri fotovoltaice sunt lucruri pe care poti sa le faci tu, de unul singur. Si sunt lucruri pentru care este nevoie sa apelezi la cunostintele unor profesionisti in domeniu. In articolul de azi vei vedea cum intreti in mod corespunzator sistemele de panouri fotovoltaice si cand este nevoie sa apelezi la ajutorul unui specialist.

1. Mentenanta panourilor facuta de catre tine

Actiunea pe care poti sa o faci de unul singur pentru a avea grija de panourile fotovoltaice este sa le cureti periodic. Panourile de pe casa ta trebuie sa fie mereu curate pentru a putea absorbi lumina soarelui si pentru a functiona la capacitatea lor maxima.

Este necesara curatarea lor mai ales toamna si iarna, atunci cand fie se depun frunzele care cad de pe copaci, fie un strat de zapada. Atat zapada, cat si frunzele sau alte depuneri impiedica lumina solara sa patrunda in panouri si scad productivitatea acestora.

Pentru curatare foloseste o perie moale, care elimina murdaria care a aparut pe panouri. Este de preferat curatarea panoului solar atunci cand este umed sau ud, astfel, orice murdarie poate fi stearsa cu mai multa usurinta. Nu folosi niciodata un burete abraziv pentru a nu zgaria sticla. Cea mai buna si sigura modalitate de curatare este cu ajutorul unei carpe sau perii moi cu maner lung.

2. Mentenanta panourilor efectuata de catre specialisti

Orice sistem de panouri fotovoltaice necesita o inspectie periodica realizata anual de un specialist sau de catre o echipa, pentru a verifica daca exista deteriorari sau defectiuni. In functie de dimensiunea instalatiei, conditiile de mediu si tipul sistemului, frecventa inspectiei este stabilita in contractul de mentenanta.

Echipa de instalatori se depaseaza la domiciliul tau pentru lucrari de intretinere a sistemelor fotovoltaice precum:

  • intretinerea bateriilor (pentru sistemele off grid);
  • inspectia si curatarea invertorului;
  • diagnosticarea si verificarea tensiunii;
  • intretinerea regulatorului de incarcare;
  • verificarea conexiunilor electrice;

Aceste doua tipuri de activitati sunt cele mai importante atunci cand vine vorba de intretinerea corespunzatoare a sistemelor de panouri fotovoltaice. Curatarea panourilor pe care poti sa o faci de unul singur este la fel de importanta precum verificarile pe care le face o echipa profesionista. De cele mai multe ori, sistemul tau de panouri fotovoltaice nu functioneaza la capacitatea lui maxima deoarece nu este curatat corespunzator si reziduurile de pe el impiedica lumina soarelui sa patrunda pe suprafata panourilor.

Acum ca ai aflat care sunt actiunile pe care trebuie sa intreprinzi pentru a-ti mentine sistemul de panouri fotovoltaice in cea mai buna stare de functionare, nu ezita sa le cureti din cand in cand si sa chemi o echipa profesionista pentru a verifica buna functionare a acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *