Comunicat de presa

Odu.ro – Terasa verde – Propria ta oaza de relaxare la inaltimea asteptarilor tale

Daca va pasioneaza activitatile in aer liber sau va place sa intreprindeti activitati de gradinarit, cu siguranta v-ati gandit cel putin o data la „Ce mult mi-ar placea sa locuiesc in afara orasului, undeva mai aproape de natura”.
Odu.ro – Terasa verde – Propria ta oaza de relaxare la inaltimea asteptarilor tale
Aspectul monoton al cladirilor din marile orase, stresul si lipsa spatiului personal contribuie la sentimentul de insatisfactie si alienare, dar odata cu aceasta gradina pe acoperis viata omului modern este intregita de apropierea sa de natura si verdeata.

Copiilor, daca li se insufla de mici ideea de a-si petrece timpul in aer liber in loc sa stea in fata laptopului, ar putea fi cei mai fericiti de aceasta investitie.

Pentru a crea o oaza verde in mediul urban sunt necesare anumite pregatiri specifice in prealabil, iar cel mai important aspect de care trebuie sa tii cont e faptul ca exista terase verzi de tip extensiv si de tip intensiv.

Acoperisurile de tip pajisti verzi, specifice tarilor din nordul Europei, Germaniei sau Marii Britanii, pe langa aspectul estetic, au un caracter utilitar

Costurile amenajarii unei terase verzi intensive nu sunt atat de ridicate, acestea nedepasind 2 – 3% din valoarea claridii. In timp, cladirea se amortizeaza prin diverse economii pe care le faciliteaza, precum in urma procesului de incalzire – racire. Trebuie sa aveti in vedere si faptul ca dupa instalare, acoperisurile vor avea nevoie de intretinere suplimentara saptamanal – ca la o gradina clasica la nivelul solului..

Terasa verde este o alternativa ecologica la acoperisurile clasice

Deoarece plantele au nevoie de un substrat gros de minim 15 cm, iar cladirile trebuie proiectate / intarite astfel incat sa poata sustine o incarcatura de minimum 350 kg / m2

De regula, o terasa de tip intensiv are nevoie de sistem de irigatie deoarece apa pluviala nu asigura cantitatea necesara de umiditate. Exista o serie de beneficii pentru care trebuie sa optati pentru o terasa verde de tip extensiv:

Daca v-ati saturat de zgomotul de fond, specific zonelor urbane, terasa verde izoleaza fonic orice spatiu locativ. Astfel, va puteti bucura de linistea de care aveti nevoie;

Pe langa aspectul estetic, terasa verde determina sporeste confortul termic. Acest fapt se va simti cu siguranta odata cu livrarea facturilor de consum a energiei;

Un alt punct forte este reprezentat de reducerea radiatiilor electromagnetice generate de retelele mobile de comunicatii.

Tehnologia utilizata in construirea terasei verzi trebuie sa tina cont mai intai de structura de rezistenta a cladirii si conditiile climaterice

In cadrul lucrarilor de montare se foloseste o constructie de tip multistrat, ceea ce implica 6 straturi care au rol de pregatire pentru stratul final de vegetatie. Daca va doriti o oaza in adevaratul sens al cuvantului, v-ar putea interesa terasa verde de tip intensiv.

La fel ca in cazul celuilalt tip de terasa, trebuie sa aveti in vedere particularitatile cladirii, conditiile climaterice ale zonei si structura de rezistenta a constructiei.

Vegetatia unui acoperis de tip extensiv ultrausor trebuie sa fie bogata, costurile de intretinere si amenajare fiind relativ mici. Acoperisul verde de tip semiintensiv este format din ierburi, arbusti si tufe de dimensiuni mici, in timp de acoperisul verde intensiv este constituie o adevarata gradina populata de tot felul de plante.

O alta asemanare dintre cele 2 tipuri de terase este reprezentata de tehnologia de tip multistrat, singura diferenta fiind intre cantitatile si materialele folosite.

Gradina japoneza, englezeasca sau rustica – Diferite tipuri de ingrijire a acoperisului verde

Ingrijirea gradinilor suspendate se face dupa plantare, odata cu consolidarea plantelor si, pe parcurs, pentru a indeparta plantele uscate sau buruienile.

Diferenta dintre cele 2 tipuri de terase este data de vegetatia plantata. In functie de aceasta, se folosesc tehnologii specifice de instalare si intretinere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *