Uncategorized

A doua zi a vizitei secretarului de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă la Minsk Citeste mai mult: A doua zi a vizitei secretarului de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă la Minsk

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a fost primit la 11 februarie 2016, în cea de-a doua zi a vizitei pe care o efectuează la Minsk, de către ministrul belarus al afacerilor externe Vladimir Makei.

A doua zi a vizitei secretarului de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă la Minsk

Cu acest prilej a fost reiterată dorinţa ambelor părţi de întărire a dialogului bilateral, precum şi a dezvoltării cooperării economice dintre cele două ţări. Partea română a reiterat sprijinul pe care România îl oferă Belarusului în contextul relaţiilor Minskului cu Uniunea Europeană. De asemenea, oficialul român l-a felicitat pe ministrul afacerilor externe Vladimir Makei pentru rolul pe care Belarus îl joacă în facilitarea convenirii acordurilor de la Minsk referitoare la situaţia din estul Ucrainei şi a subliniat că astăzi se împlineşte un an de la semnarea acordului Minsk II.

De asemenea, secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a susţinut un discurs în faţa studenţilor Facultății de Relații Internaționale din cadrul Universităţii de Stat din Belarus, cu tema „Opportunities, Risks and Challenges. Europe in the 21st century”. Prelegerea s-a concentrat pe percepţia României cu privire la mediul actual de securitate european și internațional, respectiv la abordările pe care țara noastră le adoptă în acest sens.

Cu această ocazie, demnitarul român a evidențiat provocările diverse la care sunt supuse statele europene în contextul unei lumi în schimbare, afectată de riscuri și provocări cu origini diverse care generează consecințe la nivel global. A evocat procesul de transformare al României asociat procesului de aderare la NATO și UE, două organizații fundamentate pe valori. Totodată, Daniel Ioniţă a subliniat că “România, în calitate sa de stat situat la frontierele externe ale celor două organizații, dar și de membru responsabil ONU, pledează pentru o viziune multidimensională în gestionarea riscurilor și provocărilor contemporane, prin dialog, cooperare și bună vecinătate, în respect necondiționat pentru principiile și normele de drept internațional”.

Ulterior discursului, secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a răspuns întrebărilor auditoriului, într-o sesiune de Întrebări şi răspunsuri în care cei prezenţi s-au arătat interesaţi de aprofundarea mesajelor transmise în prelegere. Întrebările au vizat un spectru larg de problematici, de la obiectivele de politică externă ale României, relaţiile cu NATO şi UE, până la elemente de poziţie ale ţării noastre faţă de anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea şi situaţia din Republica Moldova.

Discursul încheie vizita delegaţiei române la Minsk, în cadrul căreia ambele părţi s-au declarat deschise să continue şi să aprofundeze, de o manieră pragmatică, orientată spre rezultat, aspectele de interes comun.

Despre Ministerul Afacerilor Externe

Informaţii suplimentare:Stadiul îndeplinirii principalelor criterii tehnice de acces în programul Visa Waiver (VWP)I. Securitatea documentelor de călătorie1. Începând cu 18 ianuarie 2010, sistemul de eliberare a paşapoartelor electronice (biometrice) a devenit funcţional la nivelul întregii ţări.2. Toate documentele de călătorie emise de statul român răspund, de asemenea, unor standarde de securitate ridicate.3. Este operaţional un mecanism de transmiterea către Interpol, în termen de 24 de ore, a informaţiilor legate de paşapoartele pierdute sau furate.II. Controlul la frontierăAu fost adoptate numeroase acte normative în vederea combaterii eficiente a activităţilor infracţionale transfrontaliere: – HG 324/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Controlul la Frontieră pentru perioada 2007-2010, conţinând măsuri de gestionare coerentă şi eficientă a frontierei de stat a României – HG 1122/2007, de aprobare a Strategiei Naţionale privind Migraţia (2007-2010), conţinând măsuri de control al migraţiei, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, acordarea de azil şi integrarea socială a străinilor – HG 1654/2006, de aprobare a Strategiei naţionale de combatere a traficului ilegal de persoane (2006-2010)III. Aspecte legate de imigraţie1. Implementarea la nivel naţional a formatului unic de permis de reşedinţă pe teritoriul României pentru cetăţenii statelor terţe, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 1030/20022. Transpunerea în legislaţia naţională a prevederilor acquis-ului comunitar în domeniul aziluluiIV. Acorduri de cooperare în domenii relevante semnate sau în curs de negociere cu partea americană1. Acordul între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative din România şi Departamentul Energiei al SUA privind cooperarea în prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare sau radioactive, semnat la Bucureşti, la 15 septembrie 20082. Declaraţia între Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) din România şi Departamentul Securităţii Interne din SUA privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi cerinţele Programului Visa Waiver, semnată la Washington, la 3 noiembrie 20083. Sunt în curs de finalizare negocierile cu partea americană cu privire la Memorandumul de Înţelegere între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind activitatea ofiţerilor de securitate de pe aeronave (air marshals).

Citeste mai mult: A doua zi a vizitei secretarului de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă la Minsk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *