articole, Comunicat de presa

Axis Communications a subliniat in cadrul conferintei Govnet importanta securitatii in parcurile industriale

Sunt aproape doi ani de cand, din cauza pandemiei de COVID-19, omenirea traieste dupa un alt set de reguli decat cele obisnuite, ceea ce tinde sa creeze impresia ca timpul a stat, sau cel putin ca si-a redus ritmul. Toate industriile se confrunta la ora actuala cu diverse probleme si provocari, exista o lipsa cronica de materii prime in toate domeniile de activitate si, pe deasupra, traversam si o criza energetica, ce pare sa se accentueze de la o zi la alta. Cu toate acestea, afacerile continua sa se dezvolte, investitorii continua sa investeasca, iar Romania se straduieste, in ciuda problemelor cu care se confrunta, sa ramana competitiva in regiune, prin extinderea parcurilor industriale existente si prin infiintarea a unora noi.

In cadrul conferintei Govnet ce a avut loc in noiembrie 2021, Axis Communications, lider global in echipamente video de retea, a subliniat importanta si beneficiile pe care le aduc solutiile de securitate in cazul unor astfel de investitii de proportii. In acest moment, exista 100 parcuri industriale in Romania, care insumeaza 1,500 operatori economici si 76,000 salariati. Evident, tara noastra incearca sa imbunatateasca aceste cifre si, asa cum a mentionat Alina Silaghi – director al Agentiei de Dezvoltare Locala Oradea (ADLO) – ofera si unele avantaje prin comparatie cu tarile vecine, precum acordarea de ajutoare de stat in valoare de 50% din investitia in cladiri si echipamente sub forma de plata directa catre investitor si nu ca scutire de taxe si impozite. De altfel, Oradea se pregateste sa scoata la licitatie cel de-al patrulea parc industrial al sau, semn ca atat investitorii locali, cat si cei straini isi doresc sa isi desfasoare activitatea intr-un astfel de parc.

Pe langa multitudinea de beneficii pe care le ofera un parc industrial, trebuie insa mentionat ca exista si cateva provocari pe care administratorii acestora ar trebui sa le aiba in vedere. Orice societate comerciala care isi doreste sa ramana competitiva in ziua de astazi trebuie sa se bazeze masiv pe tehnologie, conectivitate si accesibilitate, iar concentrarea unui numar mare de companii pe o suprafata relativ restransa, eventual deservite de aceeasi infrastructura de comunicatii, poate amplifica riscurile ce tin de securitatea cibernetica. Apoi, intervine nevoia de securitate fizica a companiilor din cadrul parcului industrial – securitate fizica ce nu mai poate exista in acceptiunea moderna fara supraveghere video IP. Aceasta implica, asadar, echipamente interconectate, care necesita, la randul lor, diferite niveluri de protectie impotriva atacurilor cibernetice.

“Axis Communications este pregatita pentru a accepta aceasta provocare, beneficiind de experienta necesara in domeniu pentru a furniza cele mai potrivite solutii, indiferent de situatie. O demonstreaza chiar prima camera IP din lume, dezvoltata de Axis inca din anul 1996, cu mult timp inainte de definirea si popularizarea termenului IoT (Internet of Things), care reprezinta la ora actuala motorul de dezvoltare al tuturor afacerilor competitive si cu mult timp inainte de aparitia problemelor de securitate cibernetica cu care ne confruntam la ora actuala. Altfel spus, compania are traditie in a fi cu un pas inaintea vremurilor, a provocarilor si a tendintelor actuale. Pare a fi un simplu slogan, dar este cu mult mai mult de atat, caci intreaga activitate a Axis Communications se bazeaza pe analizarea continua a nevoilor si necesitatilor utilizatorilor, ceea ce ii permite companiei sa raspunda intotdeauna in cea mai buna masura diverselor provocari. Acelasi tip de analiza, pe fiecare client in parte, este cea care determina si nevoile unui parc industrial in ceea ce priveste, pe de o parte, modul in care urmeaza a fi integrate si operate echipamentele, iar pe de alta parte, automatizarea si eficientizarea proceselor” a declarat Bogdan Gavril, reprezentatul Axis Communications.

Evident, cerintele si necesitatile unui parc industrial pot fi foarte variate si din acest motiv si portofoliul de produse dezvoltate de Axis in acest domeniu de activitate este compus din solutii numeroase. Ele pornesc de la camerele de supraveghere, montate de obicei pentru a supraveghea zone vulnerabile sau diverse procese, dar nu se opresc aici. Se pune tot mai mult accentul pe integrarea de diverse echipamente, care sa comunice intre ele si sa formeze solutii complexe, capabile sa eficientizeze nu numai securitatea, ci si fluxurile operationale ale unei companii. Astfel, unui sistem de supraveghere i se poate adauga, de exemplu, o componenta de descurajare, bazata pe dispozitive audio, care sa transmita mesaje predefinite, pentru a preveni patrunderea persoanelor neautorizate in perimetrul monitorizat si nu de a o combate. Dupa acelasi principiu, se poate crea un acces facil, dar controlat, in anumite zone, prin implementarea de echipamente de control al accesului, capabile sa identifice persoanele autorizate prin mijloace tot mai diversificate – de la citirea de carduri fizice si pana la identificare faciala.

Pentru a fi in permanenta la curent cu nevoile utilizatorilor, Axis Communications lucreaza cu foarte multi consultanti din regiune si culege constant feedback din piata, pe care il utilizeaza mai departe pentru a defini standardele in securitate. De altfel, compania chiar a fost prezenta la conferinta Govnet alaturi de unul dintre partenerii sai cu experienta in domeniul industrial – ELECTRONIC ALARMS SYSTEMS SRL – opereaza in zona sistemelor de securitate pentru medii industriale si a sistemelor de detectie si alarmare in caz de incendiu.

“Tehnologiile potrivite parcurilor industriale pot sa indeplineasca roluri complexe, suplimentare celor dedicate supravegherii fizice. Noile tehnologii IP au capabilitatea de a creste productivitatea si de a mentine toate procesele optimizate. Prin integrarea solutiilor de supraveghere video in arhitectura sistemului de control, se adauga un nou nivel de transparenta operatiunilor, pornind de la inspectia vizuala a proceselor la monitorizarea eficientei productiei si a asistentei de la distanta. Astfel, tehnologiile pot fi adaptate pentru a fi folosite atat in zonele de birou, cat si in cele de productie, a declarat Aurel Satnoianu, Managing Partner ELECTRONIC ALARMS SYSTEMS.

Despre Axis Communications

Axis contribuie la dezvoltarea unei lumi mai inteligente si mai sigure, prin crearea de solutii inovative, care ajuta la imbunatatirea securitatii si ofera noi moduri de dezvoltare a afacerilor. Ca lider al industriei de echipamente video de retea, Axis ofera produse si servicii de supraveghere si analiza video, control acces si sisteme audio complete. Axis are peste 3.000 de angajati in peste 50 de tari si colaboreaza cu parteneri din intreaga lume pentru a oferi solutii. Fondata in 1984, Axis este o companie cu sediul in Suedia, listata la bursa NASDAQ Stockholm sub numele de AXIS. Pentru mai multe informatii despre Axis, vizitati site-ul: www.axis.com. Live la: https://www.facebook.com/AxisCommunicationsRomania/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *