articole, Comunicat de presa

Cele 6 tendinte tehnologice care vor afecta industria securitatii in 2021

Este indicat ca, atunci cand ne gandim la viitor, sa aruncam mai intai o privire in trecut: retrospectiva reprezinta o modalitate excelenta de a obtine contextul necesar planificarii activitatilor viitoare. Iar daca ne uitam la anul care s-a incheiat, se poate concluziona ca incercarile de a prezice viitorul sunt inutile.

Cu toate ca pandemia de COVID-19 cuprinsese Asia inca dinainte de incheierea anului 2019, sunt putini cei care ar fi putut prezice dimensiunile impactului care urma sa apara la nivelul intregii lumi pe parcursul anului 2020. Intr-un interval de timp foarte scurt, intregul nostru stil de viata, practicile de lucru si operatiunile companiilor au suferit schimbari radicale. Restrictiile de calatorie, regulile de distantare sociala, necesitatea de igiena sporita si presiunea la care au fost supuse serviciile de sanatate au afectat afacerile si industria de securitate.

In incercarea de a contracara efectele resimtite asupra propriei noastre companii si asupra fortei de munca – punand totodata sanatatea si siguranta angajatilor pe primul loc – am identificat aparitia de noi scenarii de utilizare pentru tehnologia si solutiile noastre, pe langa noile modalitati de lucru, care vor continua sa existe si pe parcursul lui 2021 si chiar mai tarziu in viitor.

In ciuda tuturor impedimentelor, progresul tehnologic se mentine si, asa cum s-a intamplat si in ultimii ani, tendintele pe care le identificam pentru 2021 sunt modelate de modurile si scopurile in care este folosita tehnologia, cu toate implicatiile asociate ei, fara a prevesti neaparat aparitia de tehnologii complet noi.

Increderea se afla in topul listei

Am mentionat increderea si cu alte ocazii, iar aceasta a crescut intre timp si mai mult in importanta. Sunt multi factori care contribuie la crearea si mentinerea increderii, iar tehnologia este acum examinata mai minutios ca niciodata. Clientii si utilizatorii finali solicita transparenta cu privire la modurile in care este folosita tehnologia si in care sunt administrate datele, mai ales ca prezenta supravegherii video s-a intensificat. Impreuna cu necesitatea de a asigura confidentialitatea, acest aspect va reprezenta o provocare esentiala.

Reluarea discutiilor pe tema increderii va afecta in mod direct felul in care companii din toate domeniile de activitate vor demonstra in mod activ ca prezinta incredere. Ca urmare a naturii sale, industria securitatii va fi supusa unei presiuni si mai mari si, prin urmare, va fi nevoita sa depuna eforturi suplimentare in aceasta directie.

Evolutia pe orizontala

De-a lungul ultimilor ani, am asistat la dezvoltarea de aplicatii si servicii proiectate special pentru anumite medii de lucru, indiferent ca a fost vorba despre solutii pentru servere, in Cloud sau la nivel Edge. Plecand de la nevoia de optimizare a performantei, scalabilitatii si flexibilitatii si luand in considerare beneficiile oferite de accesarea si utilizarea datelor oricand si din orice locatie, anul acesta vom asista la o integrare pe orizontala intre diferitele medii de lucru.

Vor fi implementate tot mai multe aplicatii si servicii inteligente pe toate cele trei niveluri – server, Cloud si Edge – exploatand in acest fel capabilitatile fiecaruia, pentru a imbunatati performanta si eficienta solutiilor. De exemplu, solutiile de analiza Edge, care ruleaza la nivelul camerelor, vor putea alerta operatorii, care vor putea ulterior accesa transmisiunile live prin Cloud pentru a verifica situatia si pentru a interveni corespunzator.

Tranzitia catre o abordare „orizontala” va duce la o crestere a vitezei si acuratetei solutiilor de securitate si supraveghere, facilitand trecerea de la o atitudine reactiva la una proactiva, de un mod de operare manual la unul automatizat, simultan cu reducerea latimii de banda necesare, a energiei utilizate si a costurilor.

Securitatea cibernetica: o tendinta constanta

O astfel de integrare pe orizontala va amplifica nevoia de o securitate cibernetica robusta, caci un sistem complex este atat de puternic cat ii permite cea mai slaba veriga a sa sa fie, iar evolutia constanta a amenintarilor subliniaza importanta acestui aspect an de an. Din cauza potentialului ridicat de castig financiar si de perturbare a infrastructurii critice, vor continua sa se dezvolte noi amenintari si tactici, ce vor necesita vigilenta permanenta.

Infractorii cibernetici vor apela la solutii de inteligenta artificiala pentru a-si consolida capabilitatile de identificare si exploatare a vulnerabilitatilor. Falsurile vor deveni si mai sofisticate si mai realiste, cu posibilitatea de a pune sub semnul intrebarii dovezile video. Drept urmare, va fi necesara dezvoltarea de noi metode de verificare a continutului, dispozitivelor si aplicatiilor, astfel incat nivelul de incredere sa fie mentinut prin autenticitate.

Progresele criminalitatii cibernetice se vor extinde si in directii precum phishing, care va fi mult mai dificil de recunoscut. Drept urmare, angajatii vor fi si mai expusi unor astfel de atacuri, motiv pentru care pregatirea acestora si implementarea practicilor de securitate cibernetica vor fi mai vitale ca oricand.

In abordarea traditionala, securitatea cibernetica se bazeaza pe un model perimetral, care presupune protejarea intregii retele de o singura „fortificatie”, formata cu speranta ca va fi impenetrabila din mai multe firewall-uri, retele VPN/VLAN, izolari (air-gaps), retele definite software si alte tehnologii. Exact acesta este insa modelul care se confrunta cu cele mai multe provocari, iar o singura bresa poate duce la compromiterea intregii retele.

Din acest motiv, tranzitia catre retele cu incredere 0 (ZTNA – zero trust network architecture) se va accelera, astfel ca profilul de securitate al fiecarui dispozitiv si aplicatie va fi evaluat individual. Increderea si, odata cu ea, accesul, va fi acordata prin intermediul comunicatiilor dispozitiv-dispozitiv sau aplicatie-aplicatie, pe baza de firmware autorizat, actualizari software, secventa de initializare securizata, criptare de date si continut video si identitate securizata. Poate parea contrar valorilor epocii in care traim, dar singura modalitate de a avea incredere in securitatea unui dispozitiv este aceea de a nu avea incredere in nimic.

Realitatile inteligentei artificiale: dezvoltarea binelui, combaterea raului si anticiparea uratului

Vorbim de atat mult timp despre inteligenta artificiala, incat unii s-ar putea intreba daca aceasta reprezinta intr-adevar o tendinta. Tehnologii pentru Machine Learning (ML) si Deep Learning (DL) sunt insa acum disponibile pe scara larga in tehnica de supraveghere, iar implicatiile vor fi un factor determinant in 2021.

Exista exemple concrete de scenarii de utilizare a inteligentei artificiale in supraveghere, dar, asa cum am vazut si in alte domenii (precum accidentele produse de vehicule autonome), impactul pozitiv al inteligentei artificiale poate fi umbrit de atentia acordata unor esecuri. Discutiile tind sa se axeze pe erorile automatizarii si nu avem motive sa credem ca in domeniul supravegherii lucrurile ar sta altfel.

Asta nu trebuie sa aiba insa un efect descurajator si nu trebuie sa scapam din vedere beneficiile de care poate beneficia sectorul supravegherii prin implementarea de solutii pentru Machine Learning si Deep Learning. De exemplu, utilizarea unor astfel de solutii la nivelul dispozitivelor Edge poate ajuta la identificarea obiectelor si reducerea incidentei alarmelor false. Drept rezultat, expertii din domeniul securitatii pot lucra proactiv, axandu-se pe evenimente si nu pe monitorizare permanenta.

Tehnologiile cu contact redus si fara contact in prim plan

Reglementarile, regulile si obiceiurile de consum stabilite in 2020 vor deveni obisnuite in 2021. Tehnologia va sustine monitorizarea si aplicarea acestora, determinanta fiind preocuparea pentru igiena si distantare sociala. Drept urmare, prezenta de tehnologii cu contact redus sau fara contact – in special in domenii precum controlul accesului – va creste. In plus, solutiile de supraveghere cu capabilitati de numarare a persoanelor vor deveni standard, ca urmare a necesitatii respectarii regulilor de distantare sociala.

Sustenabilitatea reinventata

Una dintre ingrijorarile cauzate de pandemie a fost aceea ca atentia acordata mediului inconjurator si sustenabilitatii a scazut. Au existat cateva incidente de mediu majore care au adus aceste discutii in prim plan si este de asteptat ca sustenabilitatea sa isi recapete in 2021 pozitia de domeniu principal de ingrijorare.

Materialele utilizate la fabricarea produselor si durata de viata a acestora raman doua dintre aspectele cu cel mai mare impact asupra modului in care domeniul supravegherii poate contribui la protejarea mediului. S-au facut progrese considerabile in ceea ce priveste reducerea materialelor plastice si PVC si cresterea ponderii materialelor reciclate si reciclabile la fabricarea produselor, dar exista in continuare loc pentru imbunatatiri.

Pe langa materialele din care sunt realizate produsele, un factor important de decizie va fi pentru clienti durata de viata a acestora. Pentru mediu, dar si din considerente financiare, este mult mai benefic un produs de calitate cu o durata de viata estimata lunga, fata de unul care necesita inlocuire dupa cativa ani.

Schimbarea este singura constanta

Predictiile trebuie luate ca probabilitati, iar evenimentele din 2020 au demonstrat care sunt riscurile incercarii de a prezice cu acuratete evenimente. Cu toate acestea, suntem de parere ca tendintele evidentiate mai sus sunt suficient de generaliste pentru a ramane valabile, chiar si in circumstante agitate. Ceea ce va ramane fara echivoc valabil este ca perioadele de nesiguranta vor fi surclasate de nevoia de dinamism si de abordari deschise pentru rezolvarea problemelor, indiferent de ceea ce rezerva viitorul.

Pentru a fi intotdeauna la curent cu cele mai noi tendinte din domeniul securitatii si analizele realizate de Axis si de partenerii sai din industria de securitate.

Despre Axis Communications[

Axis contribuie la dezvoltarea unei lumi mai inteligente si mai sigure, prin crearea de solutii inovative, care ajuta la imbunatatirea securitatii si ofera noi moduri de dezvoltare a afacerilor. Ca lider al industriei de echipamente video de reţea, Axis ofera produse si servicii de supraveghere si analiza video, control acces, interfoane si sisteme audio complete. Axis are peste 3.000 de angajati in peste 50 de tari si colaboreaza cu parteneri din intreaga lume pentru a oferi solutii. Fondata in 1984, Axis este o companie cu sediul in Suedia, listata la bursa NASDAQ Stockholm sub numele de AXIS. Pentru mai multe informatii despre Axis, vizitati site-ul: www.axis.com. Live la: https://www.facebook.com/AxisCommunicationsRomania/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *