Uncategorized

Sony World Photography Awards: Professional Competition 2020

Climate change impacts are worst where there is no technology for adaptation. Energy access is a key component for adaptation strategies. The bolivian village of Urus Villaneque at 3600 mt above sea level, has been re-located from the salt lake Poopò by the central government, following changes to the water regime. the increased frequency of droughts and floods transformed life around the lake, resulting in poor fishing due to the higher salt concertration in the water. Here, Mr. Valero's family gave up fishery in 2014. Now he has turned to agricultural activities. A small solar panel supplements the grid to pump water into his greenhouse.

Finaliștii, profesioniștii de pe lista scurtă și câștigătorii granturilor Sony Professional au fost anunțați

World Photography Organisation dezvăluie numele finaliștilor și ale creatorilor de conținut care au fost selectați pe lista scurtă, în cadrul categoriei Professional de la Sony World Photography Awards 2020. Organizația oferă și detalii referitoare la noile proiecte fotografice dezvoltate de către beneficiarii Sony Professional Grant 2019. Lucrările finaliștilor competiției Professional și cele ale marilor câștigători ai programului de granturi vor fi expuse în luna aprilie la Somerset House din Londra, ca parte a expoziției Sony World Photography Awards 2020.

Aflată la cea de-a 13a ediție, competiția Professional recompensează munca artiștilor fotografi din punctul de vedere al excelenței tehnice și al unei noi perspective asupra subiectelor de mare actualitate în societatea contemporană. Câștigătorul titlului Fotograful Anului 2020 va fi selectat din rândul finaliștilor categoriei Professional și va fi anunțat în timpul ceremoniei Sony World Photography Awards 2020 care va avea loc la Londra, pe 16 aprilie.

În concurs au fost înscrise anul acesta peste 345.000 de imagini din 203 state și teritorii, iar peste 135.000 au fost trimise pentru una dintre cele 10 categorii din cadrul competiției Professional, cel mai mare număr din istoria Sony World Photography Awards. Pentru anul 2020 a fost inclusă o nouă categorie dedicată Mediului Înconjurător, ca recunoaștere a importanței în creștere pe care o are acest subiect atât în arta fotografică, dar și în fotojurnalism.

Proiectele care au ajuns în finală anul acesta tratează o gamă largă de subiecte interesante, aplică tehnici fotografice inedite și metode de prezentare neconvenționale și aduc abordări proaspete în materie de narațiune, evidențiind probleme mai puțin cunoscute, dar extrem de relevante.

Small Lion's mane jellyfish, Cyanea capillata, with a diver in the background swimming along an iceberg in crystal clear water, Tasiilaq Fjord, East-Greenland, Atlantic Ocean, Arctic, global warming.

Lista finaliștilor Sony World Photography Awards 2020 este:

ARHITECTURĂ  

Formele și texturile sunt elementele principale ale fotografiilor abstracte realizate de José De Rocco (Argentina), care surprinde exterioare vibrante de clădiri prin proiectul Formalisms, la fel ca și Jonathan Walland (Marea Britanie) în Structures, o serie minimalistă alb-negru în care se conturează construcțiile moderne. Proiectul Ice Fishing, Lake Winnipeg al Sandrei Herber (Canada) prezintă imagini inedite ale colibelor de pescuit colorate ce populează iarna suprafața lacului Winnipeg.

CREATIVITATE 

În Seeds of Resistance, Pablo Albarenga (Uruguay) alătură fotografii ale teritoriilor și peisajelor aflate în pericol din cauza mineritului excesiv și al agriculturii agresive cu portrete ale activiștilor ce luptă pentru conservarea lor. Utilizând capturi din social media, din discuții online, pe Skype sau apeluri pe WhatsApp, proiectul Kill me with an overdose of tenderness de Dione Roche (Italy) examinează modul în care relațiile și intimitatea sunt trăite și exprimate online. Witness Objects de Luke Watson (Marea Britanie) pune fotografii ale unor camere obscure create folosind obiecte istorice din timpul Războiului Bosniac, alături de cadre realizate cu ajutorul acestor aparate în locuri istorice din Sarajevo.

DESCOPERIRI 

În Invisible Wounds, Hugh Kinsella Cunningham (Marea Britanie) își pătează imaginile cu roșu pentru a comunica suferința și durerea cauzate de epidemia de Ebola din provincial Nord-Kivu din Republica Democrată Congo, în vreme ce în The Cave, fotografa Maria Kokunova (Rusia) utilizează simbolismul și alegoria pentru a-și examina trauma personală. Cast Out of Heaven de Hashem Shakeri (Iran) documentează viețile celor obligați să trăiască în Teheran în timpul crizei economice, mutându-se în locații deplorabile asigurate de stat.

© marko Dimitrijevic, Switzerland, Shortlist, Professional competition, Natural World & Wildlife, 2020 Sony World Photography Awards (3)

MEDIU

Wahala de Robin Hinsch (Germania) documentează efectele devastatoare ale scurgerilor continue de petrol și gaze naturale din zona Deltei formate pe râul Niger. Prin proiectul Atlas from the EdgeÁlvaro Laiz (Spania) explorează conceptul „simetriei naturale” așa cum este el practicat de grupul de indigeni Chukchi, al cărui stil de viață tradițional a evoluat în concordanță cu modul lor de subzistență. În The Future of Farming, Luca Locatelli (Italia), portretizează sistemele de agricultură high-tech din mai multe state ale lumii, o posibilă viitoare soluție pentru viitoarele crize alimentare ale omenirii.

DOCUMENTAR

Seria Baby Boom a lui Didier Bizet (Franța) examinează fenomenul renașterii prin intermediul unei păpuși realiste colecționate de entuziaștii acestei mișcări și folosite de părinții care se pregătesc să adopte un copil, dar și de pacienții în vârstă care au nevoie de companie. Portrete expresive ale locuitorilor din Hong Kong răniți în timpul protestelor sunt punctul central al proiectului Wounds of Hong Kong realizat de Chung Ming Ko (Hong Kong), iar seria From ‘Made in China’ to ‘Made in Africa’ aparținând lui Zhang Youqiong (China) documentează viața muncitorilor chinezi din Ethiopian Oriental Industrial Park, o întreprindere-cheie în inițiativa „Belt and Road” din Africa.

PEISAJ 

Torii de Haggard Benhert (Germania) include fotografii ale templelor budiste și șintoiste din Japonia, iar New Home, realizat de Chang Kyun Kim (Coreea), compilează imagini ale taberelor de relocare, acolo unde mii de cetățeni americani și rezidenți de origine japoneză au fost încarcerați în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Project 596 de Florian Ruiz (Franța) surprinde peisajul steril format în jurul Lop Nor, un fost lac sărat din China care a fost utilizat în trecut drept locație pentru realizarea de teste cu arme nucleare.

Humpback whale, Megaptera novaeangliae, swimming close to the surface in a split shot half under and half over water with brown desert mountains in the background at Al Sawda, Al-Hallaniyah, Khuriya Muriya Islands, Oman, Indian Ocean.

NATURĂ & VIAȚĂ SĂLBATICĂ 

Masahiro Hiroike (Japonia) captează luminile fermecătoare ale licuricilor din pădurile japoneze Tottori, iar în Himebotaru și Macro, Adalbert Mojrzisch (Germania) utilizează tehnica fotografierii prin obiective macro pentru a oferi o perspectivă detaliată asupra culorilor și tiparelor regăsite în ochii insectelor și amfibienilor. Proiectul Pangolins in Crisis de Brent Striton (Africa de Sud) analizează comerțul ilegal și eforturile de salvare a pangolinilor, cele mai traficate mamifere din lume.  

PORTRET 

În Passengers, Cesar Dezfuli (Spania) juxtapune portrete impresionante ale imigranților realizate în 2016, atunci când aceștia abia ajungeau pe pământ european, cu imagini mai recente care le surprind mai bine personalitatea și arată transformările prin care au trecut. Unsung Heroes de Denis Rouvre (Franța) prezintă portretele și poveștile răvășitoare ale femeilor care au fost victimele violenței, iar în Railroad Ladies, Sasha Maslov (Ucraina) le surprinde pe femeile care lucrează în gările din țară, explorând rolul lor social, ca un simbol al continuității într-un stat decimat de război și conflicte politice.

NATURĂ MOARTĂ

Disassembled Memory este un catalog de fotografii care surprind componentele bicicletei din copilărie ale fotografului Fangbin Chen (China), într-o încercare de a rememora și de a păstra imaginea acelei perioade a vieții sale, iar în Plexus, Elena Helfrecht (Germania) face o incursiune în arhiva familiei sale pentru a examina efectele traumei ereditare și memoria colectivă. În IMMORTALITY, INC. Can man really live forever? Alessandro Gandolfi (Italia) a intrat în laboratoarele de cercetare și în instituții de profil pentru a documenta procesele și obiectele ce ilustrează evoluțiile tehnologice prin care omenirea încearcă să învingă moartea.

SPORT 

Wrestling-ul a devenit cel mai popular sport din Senegal, dar și un mijloc de ascensiune socială, total diferit de tradiție și de ritualurile consacrate, iar în  Senegalese Wrestlers, Angel Lopez Soto (Spania) explorează aceste practici prin imagini care surprind antrenamente ale tinerilor sportivi. Dives de Andrea Staccioli (Italia) ilustrează portrete poetice ale atleților de la Gwangju Diving World Championships, în timpul săriturilor. Lucas Barioulet (Franța), prin proiectul The long and difficult path of the Mauritanian national women’s football team descrie provocările și tensiunile culturale cu care se confruntă femeile jucătoare de fotbal din republica islamică Mauritania.

Lucrările finaliștilor și autorilor care au ajuns pe lista scurtă în cadrul competiției Professional au fost jurizate de: Claudi Carreras Guillén, Curator independent, editor și manager cultural; Touria El Glaoui, Director Fondator al 1-54 Contemporary African Art Fair; Katie Hollander, Director al Annenberg Space for Photography; Gwen Lee, Directorul Singapore International Photography Festival; Brent Lewis, Editor Foto al The New York Times / Co-Fondator, Diversify Photo; Președintele și curatorul expoziției, Mike Trow, editor de fotografii și consultant.

SONY PROFESSIONAL GRANT 2019

Aleși din lista finaliștilor competiției Professional a Sony World Photography Awards 2019, marii câștigători ai granturilor Sony Professional Grant sunt Yan Wang Preston (Marea Britanie, locul I, Peisaj), Edward Thompson (Marea Britanie, Locul III, Pe Scurt), Kohei Ueno (Singapore, Locul II, Sport) și Tuomas Uusheimo (Finlanda, Locul II, Arhitectură).  Fiecare fotograf a primit 7.000 de dolari, dar și cel mai nou echipament fotografic Sony, pentru a realiza lucrări complet noi sau pentru a dezvolta un proiect pe termen lung.

Printre proiectele incluse în expoziție sunt:

Wilderness Expanses de Yan Wang Preston, prin care artistul continuă investigația sa în ceea ce privește complexitatea naturii în societățile moderne. Realizate în zone distincte ale Chinei aflate în proces de „recuperare ecologică”, imaginile lui Preston sunt redate folosind o estetică duală alb-negru pentru a explora întrebări legate de recrearea și recuperarea vieții sălbatice. Edward Thompson folosește procesul Brexit ca pretext pentru proiectul său, documentând evenimente naționale și locale.

The beauty of life, forgiveness, and the power of positive change de Kohei Ueno tratează migrația anuală și regenerarea lentă a „Tribului Tongan”, un grup de balene vânat până aproape de extincție în timpul procesului comercial devastator de capturare a acestor animale care a avut loc în perioada post-belică. Out of bounds de Tuomas Uusheimo examinează arhitectura, spațialitatea și limitele terenurilor de sport.

Tokyo (Japan), Miraikan, The National Museum of Emerging Science and Innovation: a close-up of Alter, a robot on display at the museum. Some believe that the in the future, it will be possible to completely “download” our minds into humanoids similar to this one, and therefore, by overcoming the physical limits imposed by the human body, it will be possible to live forever.

PROFESSIONAL COMPETITION 2020: FINALIȘTI ȘI ARTIȘTI AFLAȚI PE LISTA SCURTĂ

 

 

ARHITECTURĂ:

Finaliști:

Sandra Herber, Canada

José De Rocco, Argentina

Jonathan Walland, Anglia

 

Lista scurtă:

Swen Bernitz, Germania

Liang Chen, China

Jeoffrey Guillemard, Franța

Marcin Płonka, Polonia

Maria Burasovskaya, Federația Rusă

Laurin Schmid, Germania

Alexander Tatarenko, Federația Rusă

CREATIVITATE:

Finaliști:

Pablo Albarenga, Uruguay

Dione Roach, Italia

Luke Watson, Marea Britanie
Lista scurtă:

Michel Le Belhomme, Franța

Nicoletta Cerasomma, Italia

Joseph Ford, Marea Britanie

Ritsuko Matsushita, Japonia

Serge Varaxin, Federația Rusă

Reuben Wu, Marea Britanie

DESCOPERIRI:

Finaliști:

Hugh Kinsella Cunningham, Marea Britanie

Maria Kokunova, Federația Rusă

Hashem Shakeri, Iran

 

Lista scurtă:

Diogo Baptista, Portugalia

Emmanuelle Firman, Franța

Adrian Francis, SUA

Massimo Gurrieri, Italia

Thomas Hänisch, Germania

Edward Kaprov, Israel

Murat Yazar, Turcia

 

 

DOCUMENTAR:

Finaliști:

Didier Bizet, Franța

Chung Ming Ko, Hong Kong

Youqiong Zhang,

 

Lista scurtă:

David Butow, SUA

Nicholas Moir, Australia

Patrick Wack, Franța

Eddy van Wessel, Olanda

Ian Willms, Canada

 

MEDIU:

Finaliști:

Robin Hinsch, Germania

Álvaro Laiz, Spania

Luca Locatelli, Italia

 

Lista scurtă:

Jenny Evans, Australia

Marco Garofalo, Italia

Eddo Hartmann, Olanda

Maximilian Mann, Germania

Pierpaolo Mittica, Italia

Carolina Rapezzi, Italia

Kristof Vrancken, Belgia

 

PEISAJ:

Finaliști:

Ronny Behnert, Germania

Chang Kyun Kim, Coreea de Sud

Florian Ruiz, Franța

 

Lista scurtă:

Mauro Battistelli, Italia

Jeroen van Dam, Olanda

Andrius Grigalaitis, Lituania

Sybren Vanoverberghe, Belgia

Peixia Xie, China

 

 

 

NATURĂ ȘI VIAȚĂ SĂLBATICĂ:

Finaliști:

Masahiro Hiroike, Japonia

Adalbert Mojrzisch, Germania

Brent Stirton, Africa de Sud

 

Lista scurtă:

Pierre Anquet, Francța

Songda Cai, China

Marko Dimitrijevic, Elveția

Tobias Friedrich, Germania

Joan de la Malla, Spania

Yevhen Samuchenko, Ucraina

 

 

PORTRET:

Finaliști:

Cesar Dezfuli, Spania

Sasha Maslov, Ucraina

Denis Rouvre, Franța

 

Lista scurtă:

Richard Ansett, Marea Britanie

Raul Ariano, Italia

Jon Enoch, Marea Britanie

Adam Ferguson, Australia

Adrián Markis, Argentina

Magdalena Stengel, Germania

Tomáš Vrana, Republica Cehă

 

 

SPORT:

Finaliști:

Lucas Barioulet, Franța

José López Soto, Spania

Andrea Staccioli, Italia

 

Lista scurtă:

Giuliano Berti, Italia

Anton Dotsenko, SUA

Frédéric Duhayer, Franța

Mikhail Kapychka, Belarus

Sarah Sasani, Iran

Federico Tardito, Italia

 

 

NATURĂ MOARTĂ:

Finaliști:

Alessandro Gandolfi, Italia

Elena Helfrecht, Germania

Fangbin Chen, China

 

Lista scurtă:

Sabina Candusso, Italia

Emilia Cocking, Regatul Unit

Sandrine Dippa, Franța

Paul Fuentes, Mexic

Molly Percy, Regatul Unit

Yelena Strokin, Federația Rusă

Cecilia Manzanares Vargas, Mexic

 

   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *