Uncategorized

Peste 900.000 de utilizatori au fost vizati de malware pretinzand a fi jocuri video populare, in decurs de un an

Infractorii cibernetici profita de cererea tot mai mare de jocuri video, distribuind malware prin intermediul unor pretinse copii ale celor mai populare, arata o cercetare Kaspersky. Peste 930.000 de utilizatori au fost vizati de astfel de atacuri, in ultimele 12 luni, intre iunie 2018 si inceputul lunii iunie 2019. Peste o treime dintre atacuri s-au concentrat pe numai trei jocuri.

Jocurile video au aparut de mai multa vreme, dar puterea Internetului le-a accelerat cresterea. Astazi, aproximativ o persoana din zece, din populatia planetei, acceseaza jocuri online. Ca orice alt tip de divertisment digital, jocurile video sunt vulnerabile la probleme cum ar fi incalcarea drepturilor de autor si la site-uri ilegale de tip torrent, dar mai sunt vizate de o amenintare, aflata in crestere: folosirea frauduloasa a marcii, pentru a ascunde distributia de malware. Multe dintre jocurile cele mai populare sunt gazduite pe platforme digitale de distributie. Acestea nu pot detecta mereu daca fisierele incarcate sunt jocurile adevarate sau mostre de malware deghizate.

Cercetatorii Kaspersky au decis sa studieze mai atent fisierele infectate, descoperite in 2018 si in prima jumatate a anului 2019. Pe primul loc in lista jocurilor folosite de infractori a fost Minecraft. Malware-ul care pretindea a fi acest joc a reprezentat peste 30% dintre atacuri, cu peste 310.000 de utilizatori afectati. Pe al doilea loc s-a aflat GTA 5, care a vizat peste 112.000 de utilizatori. „Sims 4” a ocupat locul al treilea, cu peste 105.000 de utilizatori vizati.

Potrivit cercetatorilor, infractorii cibernetici incercau sa pacaleasca utilizatorii sa descarce si fisiere infectate care pretindeau a fi niste jocuri care nu au aparut inca. Au fost descoperite falsificari a peste 10 jocuri nelansate, 80% dintre detectii concentrandu-se pe FIFA 20, Borderlands 3 si Elder Scrolls 6.

„De mai multe luni vedem cum infractorii cibernetici folosesc divertismentul pentru a pacali utilizatorii – fie cu un serial popular, premiere de film sau jocuri video”, spune Maria Fedorova, security researcher la Kaspersky. „Aceste lucru are o explicatie simpla – oamenii pot fi mai putin atenti cand vor sa se relaxeze. Daca victimele nu se asteapta sa gaseasca malware in ceva ce au folosit mai mult timp, infractorii nici nu au nevoie de un vector de infectare avansat pentru a reusi. Le recomandam tuturor utilizatorilor sa fie atenti, sa evite platformele digitale necunoscute si ofertele suspecte, sa instaleze software de securitate si sa scaneze cu regularitate toate dispozitivele folosite pentru gaming.”

Pentru a evita sa cada victime programelor care pretind a fi jocuri video, Kaspersky Lab le recomanda utilizatorilor urmatorii pasi:

  • Folositi numai servicii legitime si recunoscute.
  • Fiti foarte atenti la autenticitatea site-ului. Nu vizitati site-uri care permit descarcarea jocurilor, pana nu va asigurati ca sunt legitime si ca incep cu „https”. Confirmati ca site-ul este autentic dand dublu-click pe formatul URL sau pe locul unde este scrisa denumirea companiei, inainte de a incepe sa descarcati orice.
  • Nu dati click pe link-uri suspecte, cum ar fi cele care promit accesul la un joc inainte de lansarea oficiala a acestuia.
  • Folositi o solutie de securitate eficienta, care protejeaza impotriva unui numar mare de amenintari.

Raportul integral este disponibil aici.

Despre Kaspersky

Kaspersky este o companie globala de securitate cibernetica, fondata in 1997. Informatiile vaste despre amenintarile cibernetice si experienta in securitate IT detinute de Kaspersky se materializeaza in mod constant in solutii de securitate si servicii de ultima generatie pentru a proteja companiile, infrastructura critica, autoritatile guvernamentale si utilizatorii individuali din toata lumea. Portofoliul companiei include protectie endpoint de top si mai multe solutii specializate de securitate si servicii, pentru a combate amenintarile digitale tot mai complexe. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejati de tehnologiile Kaspersky, precum si 270.000 de companii client, pe care le ajutam sa protejeze ce e mai important pentru ele. Pentru mai multe informatii, vizitati www.kaspersky.ro.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *