articole, Comunicat de presa

Trei vitamine esențiale în sezonul de toamnă – iarnă

București, 14 octombrie 2021: Toamna și iarna aduc în general zile reci și întunecate, ploi abundente și umiditate crescută, factori care favorizează răspândirea mai accelerată a virusurilor. Există însă câteva soluții pentru a pregăti organismul corect și pentru a-l păstra energizat și protejat pe tot parcursul sezonului. Deși este foarte important să îi asigurăm organismului toți nutrienții de care are nevoie, în special în această perioadă a anului, de cele mai multe ori alegerea corectă a vitaminelor care nu trebuie să lipsească din dietă, poate deveni o provocare.

„Vitaminele sunt compuși de care organismul nostru are nevoie pentru a putea funcționa la nivel optim, inclusiv în sezonul rece când crește riscul de a ne îmbolnăvi. Deoarece organismul nu poate produce majoritatea vitaminelor, vitamina D fiind una dintre puținele excepții, trebuie să îi asigurăm aportul necesar prin alimentele pe care le consumăm zilnic. Vitaminele sunt esențiale pentru ca organismul să funcționeze la capacitate maximă și fiecare dintre ele are un rol diferit. Apare însă inevitabil întrebarea – cum ne putem asigura aportul necesar în această perioadă a anului? Deși răspunsul corect poate varia de la o persoană la alta, este important să alegem o dietă variată, cu alimente de sezon, foarte bogate în nutrienți. Totodată, chiar dacă temperaturile scăzute ne determină să petrecem mai mult timp în interior, activitatea fizică este extrem de benefică. Mișcarea nu numai că ajută în lupta împotriva simptomelor de răceală sau gripă, dar poate reduce și probabilitatea de a ne îmbolnăvi”, spune dr. Corina Zugravu, Președinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

     

3 vitamine recomandate în sezonul rece

Vitamina C sau acidul ascorbic contribuie la menținerea sănătății celulelor, a pielii și poate ajuta chiar la scăderea tensiunii arteriale. Însă unul dintre principalele motive pentru care oamenii aleg să consume vitamina C este pentru a fi siguri că imunitatea funcționează corespunzător. De asemenea, vitamina C stimulează producerea de celule albe din sânge, cunoscute sub numele de limfocite, care ajută la protejarea organismului împotriva infecțiilor. Fructele și legumele sunt cele mai bune surse alimentare de vitamina C. Printre alimentele cele mai bogate în această vitamină se regăsesc, ardeiul gras roșu și verde, pătrunjelul, sucul de cătină sau sucul de roșii.

Conceptul de „vitamine de tip B” descrie un complex de vitamine responsabile pentru numeroase funcții metabolice vitale și cuprinde vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 și B12. Printre alte beneficii, acestea sunt indispensabile pentru producerea de energie, funcționarea normală a sistemului nervos și regenerarea mușchilor și a pielii. Majoritatea vitaminelor B se găsesc cu ușurință în alimente, mai puțin vitamina B12 care nu se găsește în plante. Din acest motiv, persoanele vegetariene și vegane care nu consumă produse de origine animală trebuie să completeze dieta cu alimente fortificate și suplimente. Printre alimentele sănătoase, bogate în una sau mai multe vitamine B se numără somonul, legume cu frunze verzi, ouă, lapte sau fructe de mare. Totodată, berea poate avea un aport la dieta alimentară, datorită conținutului de vitamine din grupul B, minerale, polifenoli și fibre, furnizând substanţe nutritive, atât timp cât este consumată cu moderație (330 ml/zi pentru femei și 660 ml/zi pentru bărbați). Bogată mai ales în vitaminele B2, B3, B6, B9 și B12, în condițiile unui consum moderat, berea poate contribui la un nivel crescut de absorbție al acestora. În plus, vitaminele de tip B prezente în bere contribuie la starea de bine a organismului, stimulează sistemul imunitar și oferă o protecție suplimentară împotriva bolilor cardiovasculare.

Vitamina D susține sănătatea oaselor și întărește sistemul imunitar, însă ceea ce o diferențiază de alți nutrienți este faptul că poate fi sintetizată de corpul uman direct prin acțiunea soarelui. Există trei modalități care pot susține un nivel sănătos de vitamina D:

  • Expunerea la soare, pentru ca organismul să poată sintetiza în mod natural suficientă vitamina D. Nu uitați însă de protecția solară.
  • Alegerea unui supliment alimentar cu vitamina D. Bineînțeles, cu recomandarea unui medic.
  • Consumul de alimente bogate în vitamina D, precum sardinele, somonul, gălbenușul de ou sau ciupercile care, la fel ca oamenii, pot sintetiza această vitamină atunci când sunt expuse la lumina UV, fiind de asemenea, singura sursă de vitamină D ce provine din plante.

Despre Centrul de Studii despre Bere Sănătate și Nutriție

Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție este o entitate cu caracter științific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine și calitatea de Președinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă și consultant în probleme de nutriție, deținând calitatea de Secretar general, și dr. Mihaela Begea, doctor în științe inginerești.

Înființat în luna decembrie a anului 2011 și lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii științifice și diseminarea informațiilor în domeniu în rândul comunității medicale și a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetării de la noi din țară, Centrul finanțează anual studii de cercetare în

domeniu, sub forma de burse acordate studenților, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de vârstă. Toate detaliile privind structura și componența Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție pot fi găsite la adresa:

www.beresanatatenutritie.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *