Vinul rosu nu este doar gustos daca este baut, pur si simplu, ci poate fi asociat cu mai multe preparate si poate avea chiar si efecte benefice. Pe langa toate acestea si tipul vinului este foarte important, aroma sa fiind complementara condimentelor si gustului final al mancarii. Gama de vin rosu de la Crama Girboiu impresioneaza prin gustu autentic si varietatea de vinuri:
Vinurile seci
Vinurile seci au devenit din ce in ce mai intalnite in combinatiile de mancare.
Vinul Cabernet Sauvignon
Se potriveste perfect alaturi de carnea rosie, carnea de miel sau de oaie, carnea de vanat, si mancarurile traditionale.
Vinul Chardonnay
Vinurile albe seci se asociaza perfect cu pestele, carnea de pasare si fructele de mare.
Vin demisec
Vinul demisec merge foarte bine alaturi de mancarurile usoare precum salatele, aperitivele sau branzeturile proaspete.
Vinul Merlot
Vinul rosu demisec cumparat dintr-un magazin de bauturi alcoolice se potriveste perfect la o portie de paste cu sos rosu, aperitive si preparate din carne de pasare.
Vinul Riesling de Rhin
Vinul alb demisec este perfect pentru salate si paste cu sos alb.
Vin demidulce
Vinurile demidulci sunt pline de aroma si savoare, iar asocierile in care se potrivesc sunt exotice. Asadar, vinurile demidulci se potrivesc perfect cu preparate din carne de pasare, vita sau porc care sunt insotite de sosuri dulci sau dulci-acrisoare si deserturi cu fructe.
Feteasca Neagra
Este un vin demidulce care va echilibra perfect taria alcoolica cu aromele intense. Se potriveste perfect aperitivelor si deserturilor.
Carnea rosie, carnea de vanat, de miel sau de oaie, mancarurile traditionale romanesti care sunt mai consistente merg excelent alaturi de un pahar de Cabernet Sauvignon Sec de la Crama Girboiu, un vin sobru, viguros si expresiv cu note fructate de coacaze negre si visine supracoapte ce sunt discret nuantate de accentele condimentate de nucsoara si cafea.
Desigur, exista si anumite reguli pentru a servi vinul intr-o maniera corespunzatoare:
Servirea vinului la temperatura corecta scoate in evidenta cele mai bune calitati ale vinului. Motivul pentru care vinurile albe sunt cel mai bine servite refrigerate este ca contin foarte putin tanin si au o aciditate mai mare decat vinurile rosii. Racirea vinurilor albe scoate in evidenta aroma fructata, facand aciditatea mai pronuntata si vinurile mai placute si racoritoare. Temperaturile de servire ideale din diferite stiluri de vin sunt:
-Spumant si sampanie 6°C – 8 ° C;
-Vin alb 8°C – 12°C;
-Roz 9°C – 12°C;
-Vin rosu 16°C – 18°C.
Sincronizare
Vinul trebuie adus la masa cat mai curand posibil. Acest lucru este deosebit de important atunci cand se servesc vinuri rosii pentru a le permite sa respire. Daca un decantor nu este disponibil, trebuie sa turnam vinul in pahar, astfel incat acesta sa poata respira in pahar. Pur si simplu, indepartarea capacului sau a dopului de pluta nu are un impact real asupra vinului pe termen scurt, in ciuda credintei raspandite.
Prezentare
Prezentati intotdeauna sticla in partea dreapta a persoanei care a comandat vinul. Sticla nu trebuie sa fie deschisa in aceasta etapa. Asigurati-va ca eticheta este orientata catre gazda si comunicati anul, crama si tipul de vin pentru a verifica daca este corect. Asteptati aprobarea inainte de deschidere.
Majoritatea vinurilor rosii sunt facute dintr-o singura specie de struguri, numita Vitis vinifera. Culoarea specifica bauturii este data de cojile de struguri, care contin un pigment numit antocianina.
Insa dincolo de culoare si de gust, bautura contine numeroase substante importante pentru organism. Potasiul, fluorul si fosforul sunt regasite in cantitati limitate in vinul rosu, la fel ca majoritatea vitaminelor B.
In ultimii ani, vinul rosu a intrat in atentia cercetatorilor datorita proprietatilor sale antioxidante. Este adevarat ca vinul contine un anumit tip de antioxidanti, care poarta numele de polifenoli. Dintre acestia, o substanta numita resveratrol pare a fi unul din „ingredientele cheie” care fac consumul vinului rosu bun pentru sanatatea ta.
Printre posibilele efecte benefice ale resveratrolului se numara:
-protejarea vaselor de sange;
-reducerea colesterolului rau;
-prevenirea formarii cheagurilor de sange;
-reducerea inflamatiilor.
Nu doar vinul rosu contine resveratrol, ci si fructele de padure, pudra de cacao, alunele si, evident, strugurii. De asemenea, resveratrolul poate fi gasit si in suplimente alimentare.
Urmatoarele substante continute de vinul rosu pot avea efecte pozitive asupra sanatatii tale:
-flavonoidele – puternici antioxidanti;
-melatonina- ajuta la reglarea ceasului biologic;
-taninurile – antioxidanti, previn deteriorarea celulelor.
Studiile nu pot se pot hotari la o cantitate exacta, insa un pahar pe zi pentru femei si doua pahare pentru barbati pot fi considerate consum moderat. Diferenta poate parea „discriminatorie”, insa exista deoarece barbatii au o greutate mai mare, iar enzimele din organismul lor pot metaboliza mai bine alcoolul. Dupa varsta de 65 de ani, si consumul de vin al barbatilor trebuie redus la un pahar pe zi.
Dupa ce totul a fost servit corespunzator vinul poate fi savurat la maxim!