Pentru artiștii din întreaga lumea ultimul an a fost un an cu multe provocări, fiind anulate sau amânate concertele care fuseseră stabilite cu mult timp în urmă. În același timp, a fost un an deosebit, în care adevărații artiști au avut prilejul de a acorda timpul necesar pentru a da frâu liber inspirației. Ministerul Culturii a acordat în prima jumătate a acestui an o Bursă Brătianu pianistei române Sînziana Mircea, pentru promovarea valorilor culturale contemporane din România. În cadrul acestei burse Sînziana lansează două videoclipuri: Fortuna – după Carmina Burana, de Carl Orff, și Home – după Dansurile Românești, de Theodor Rogalski.
Anunțăm acum lansarea primului videoclip rezultat. Astfel, videoclipul Fortuna a fost lansat joi, 29 octombrie de la ora 19, urmat de lansarea videoclipului Home la o săptămână după, respectiv joi 5 noiembrie, de la aceeași oră 19, pe canalul YouTube al artistei. Rezultat al creației Sînzianei, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, unde s-au realizat înregistrările de interior, clipurile au fost realizate în colaborarea cu Dan Gherghiceanu/ AEROVIEW.ro și Dan Corjos (audio).
„Bursele și premiile Brătianu au fost acordate pentru prima dată în acest an, în cadrul a trei sesiuni. Prin acest proiect artiștii contemporani sunt sprijiniți financiar și totodată moral. Avem tineri care sunt valoroși și care pot performa și cu ajutorul burselor Brătianu. Acestea pot fi o rampă de lansare a multor proiecte de succes și mă bucur să văd că Sînziana Mircea, laureată în multe concursuri internaționale, a folosit bursa pentru demararea unui nou proiect muzical. Felicitări Sînziana și mult succes în tot ceea ce îți propui”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.
“Bursa Brătianu, oferită de Ministerul Culturii a reprezentat un punct de sprijin extrem de important, într-un moment foarte dificil pentru artiști. Totodată, acest proiect m-a încurajat să continui explorarea direcției componistice, dincolo de cea interpretativă. Ca o prelungire a proiectului “Imagine Chopin” de anul trecut, în acest an, în cadrul Bursei Brătianu am ales două piese extrem de contrastante, dar care, în acest context pandemic, au o semnificație aparte pentru mine”, a declarat pianista Sînziana Mircea.
Prima dintre cele două piese care a fost lansată joi, 29 noiembrie, pe canalul Youtube al Sînzianei Mircea este piesa Fortuna – Variațiuni pe teme din Carmina Burana, de Carl Orff. Sînziana a mărturisit: ”De ce Carmina Burana? Pe de-o parte, dramatismul cantatei “Carmina Burana” reflectă vremurile în care trăim, dar în care nu trebuie să ne pierdem speranța. Muzica pe care mi-am dorit să o împărtășesc cu voi este despre curaj, perseverență și victorie. Videoclipul piesei aduce un strop de magie, împletind realul cu imaginarul, plecând de la vechile legende românești legate de Sânziene. În credința populară, acestea sunt ființe fantastice, care trăiesc în pădure și care în noaptea de Sânziene cântă, dansează și aduc energii binefăcătoare întregii lumi. Mesajul videoclipului este despre o căutare perpetuă a sinelui proiectat într-o dimensiune fantastică, ghidați fiind de muzica și de legătura profundă cu natura”.
Cea de-a doua piesă pentru care videoclipul va fi lansat săptămâna viitoare este ”Home”, inspirată de teme din Dansurile Românești ale lui Theodor Rogalski, care evocă acea senzație de bucurie absolută pe care o avem atunci când ne gândim la ceea ce înseamnă “acasă” pentru fiecare dintre noi, așa cum mărturisește Sînziana: ”“Acasă” nu este un loc, ci un sentiment: este ceea ce simțim atunci când suntem fericiți. Pentru mine, “acasă” înseamnă România și muzica ei.”
De menționat este faptul că în realizarea videoclipurilor, Sînziana Mircea și Dan Gherghiceanu – Aeroview.ro, se află la cea de a doua colaborare, după Turneul “Imagine Chopin” din 2019, Dan realizând proiecțiile video din timpul concertului de la Sala Radio care a avut loc anul trecut, pe 14 noiembrie 2019. “Suntem onorați de această nouă colaborare cu Sînziana Mircea, un muzician deosebit cu o interpretare muzicală spectaculoasă, venind mereu cu elemente inovative”, a spus Dan Gherghiceanu/AEROVIEW.
”Pornind de la faimosul “Adagio” a lui Marcello în transcripția contemporanului său Bach, am urmat această tradiție muzicală existentă de secole, în care compozitorii realizau variațiuni și transcripții pe temele altor muzicieni. Pe măsură ce am început să scriu piesele pentru Bursa Brătianu, mi-au venit si alte idei de care nu am putut să mă despart. Astfel s-a născut un nou proiect independent: “FORTUNA – Piano Sensation”, un album de autor cu propriile mele compoziții pe teme din muzica clasică, care va fi lansat în luna decembrie 2020 la legendara casă de discuri Electrecord. Acest album reunește atât piesele compuse anul acesta, precum și piesele prezentate anul trecut în Turneul Imagine Chopin, dar și compoziții mai vechi precum piesa “Dancing in Romania”, prezentată pentru prima dată în 2012 ca bis în turneele mele din Japonia și Europa.
Vă invit cu drag să ascultați această muzică și să vibrăm la unison până când ne vom revedea în sălile de concerte”, a completat Sînziana Mircea anunțul proiectelor în care s-a implicat deplin anul acesta.
Vă invităm să vă abonați la canalul de Youtube al Sînzianei Mircea pentru a urmări în premieră videoclipurile, iar până la lansarea albumului vă invităm să îi fiți aproape pe rețelele sociale: Facebook SinzianaMircea, Instagram SinzianaMircea.
Despre Ministerul Culturii din România și Bursele Brătianu
Ministerul Culturii este autoritatea publică centrală responsabilă de elaborarea și aplicarea strategiei și politicilor în domeniul culturii.
Ministerul Culturii acordă Bursele și premiile Brătianu, pentru promovarea valorilor culturale contemporane din România și stimularea valorificării acestora, sprijinirea tinerilor artiști și sprijinirea oamenilor de cultură din România, premierea personalităților din domeniile cultură scrisă, teatru, cinematografie, muzică, arte vizuale, inclusiv monumente.
Despre Sînziana Mircea
Sînziana Mircea, Young Steinway Artist, are o carieră internațională concertând în toată Europa, America de Nord și Asia. După debutul la 10 ani pe scena Atheneului din România, pianista și-a marcat debutul la Tokyo Metropolitan Theatre / Japonia și St Martin-in-the-Fields London / UK la doar 20 de ani. Patru ani mai târziu, a debutat la Carnegie Hall din New York într-un recital, recompensat de publicul american cu aplauze în picioare. La scurt timp, Sînziana a concertat în primul său turneu în China. Aparițiile sale recente includ: Carnegie Hall, Bucharest Radio Hall, Stockholm Philharmonic, Tallinn Philharmonic, Harvard Club New York, Bucharest Philharmonic, London Steinway Hall, Tokyo Steinway Hall, Sapporo Concert Hall, Nanjing Arts Center, Harbin Concert Hall.
Sînziana este câștigătoare a premiului Van Cliburn Foundation & TCU Scholarship Award (2014), precum și câștigător al Academiei Internaționale de Piano din Miami (2016). Sînziana a primit titlul de Young Steinway Artist în 2017, desemnând cei mai promițători pianiști din întreaga lume.
(…)
Înregistrările concertelor sale live au fost transmise de toate canalele de radio europene importante pentru muzică clasică, inclusiv BBC Radio 3, RAI 3 Italia, Music3 Belgia, Radio România Muzical și altele (Suedia, Norvegia, Polonia).
În 20 septembrie 2020, recitalul Sînzianei Mircea a fost capul de afiș pentru ediția emisiunii “Through the night” produsă de BBC Radio 3, difuzată în 13 țări europene, cu o audiență de un milion de ascultători.
În 2020 turneul său în Asia a fost amânat din cauza pandemiei, iar Sînziana a avut timpul necesar și inspirația de a compune o serie de prelucrări după compozitori celebri ai secolului XX, piese care sunt incluse pe albumul pregătit la Electrecord, ce urmează a fi lansat la începutul lunii decembrie. Aflați mai multe despre Sînziana Mircea la: www.sinziana-mircea.com
YouTube: https://www.youtube.com/user/sanzianamircea
Facebook: https://www.facebook.com/sanziana.mircea
Instagram: https://www.instagram.com/sinziana.mircea/