articole

Trucuri pentru a te menține la greutatea corporală dorită

Alimentele și băuturile pe care le consumăm sunt esențiale în viața noastră cotidiană. Mai ales înainte de începerea sezonului estival, suntem tentați să încercăm diverse diete pentru a scăpa de câteva kilograme în plus. Este important să înțelegem că alimentația ar trebui privită din prisma unui proces complex, care implică atât starea noastră psihică și emoțională, educația, alimentele care sunt disponibile în vecinătatea noastră sau chiar preferințele alimentare ale celorlalte persoane din jurul nostru.  

Este important să avem în vedere faptul că orice dietă sau program alimentar pe care îl urmăm ar trebui să îndeplinească următoarele patru condiții: să ne permită să avem o viață socială activă, fără a ne induce sentimentul de izolare, să fie suficient de nutritivă pentru toate nevoile organismului nostru, să aibă gust, aspect și să conțină ingrediente pe care să le putem integra cu ușurință în obiceiurile noastre. În plus, motivația și determinarea sunt extrem de importante pentru ca dieta să fie eficientă și să își atingă obiectivul.

Pentru cei mai mulți dintre noi, să mențină greutatea dorită nu este atât de ușor precum poate părea. Și asta deoarece nu se acordă întotdeauna importanța cuvenită alimentelor consumate și activității fizice constante. Deși mulți caută diete minune, cu rezultate în patru zile, produse miracol sau tratamente definitive, o astfel de abordare nu este realistă și nici sănătoasă, de aceea putem observa de multe ori că după o astfel de dietă drastică, se vor recupera într-un timp scurt kilogramele pierdute”, a declarat dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Trucuri pentru a te menține la greutatea dorită

Urmează mereu un plan alimentar personalizat și adaptat nevoilor tale! Nu întotdeauna este suficientă contorizarea numărului de calorii. Este adevărat, însă, că există alimente bogate în calorii care ne pot dăuna încercării de a ne menține greutatea dorită, dacă nu le cunoaștem și nu știm în ce combinații să le consumăm. De aceea, este necesar să alegem alimente cu un conținut caloric redus, dar care să aibă un aport nutrițional bogat. În general, trebuie evitate alimentele care conțin mult zahăr, grăsimi și sare.

Planifică un meniu săptămânal, astfel nu vei cădea pradă tentațiilor și vei cumpăra doar ceea ce este necesar. Creează-ți un program de luat masa și obiceiuri rezonabile, fără a sări peste mese, fără a mânca pe fugă sau a alege opțiuni rapide, care deși oferă senzația de sațietate, aceasta este pe termen scurt și nu aduce niciun beneficiu nutrițional. Citește etichetele produselor pe care le cumperi, îndeosebi primele ingrediente din listă, deoarece acelea se regăsesc în cantitățile cele mai mari. Astfel, dacă vei cumpăra pâine integrală, primul din listă trebuie să fie făina integrală. Spre exemplu, o soluție eficientă și nutritivă este conceptul de farfurie unică, echilibrată și sănătoasă, în care jumătate reprezintă legume, o parte sunt alimente bogate în proteine (carne, brânzeturi, pește, ouă), iar ultima parte sunt carbohidrați complecși (pâine sau paste integrale, cartofi).

Corpul uman conține între 55 și 70% apă, așadar alege întotdeauna apa ca băutură ideală pentru a te hidrata pe parcursul zilei. Pe lângă apa plată, poți alege varianta ei carbogazoasă, îi poți adăuga bucăți de fructe sau coajă de citrice pentru a-i da o nouă aromă. Dacă dorești să alegi o altă opțiune, este de menționat că Organizația Mondială a Sănătății a subliniat că rolul principal al băuturilor este, înainte de toate, acela de a hidrata, nu neapărat cel nutritiv. Această nevoie din urmă, poate fi suplinită prin alimentație. Există, însă, și băuturi care, pe lângă rolul de hidratare, pot furniza și nutrienți importanți organismului. Printre aceste băuturi, având în vedere conținutul său de peste 90% apă, se numără și berea consumată cu moderație. Dacă obișnuiești să consumi bere, deși aportul caloric al acestei băuturi este relativ redus (105 kcal într-un pahar de 250 ml de bere cu 5% alcool și de 50 kcal într-un pahar de 250 ml de bere fără alcool), acesta se adaugă la consumul zilnic și trebuie luat în considerare la contorizarea caloriilor consumate în ziua respectivă. Însă, fie că vorbim de varianta cu alcool sau fără, berea furnizează minerale precum siliciul, vitamina B9 și antioxidanți. Chiar dacă poate fi o bună variantă de hidratare, spre exemplu în zilele caniculare, după un efort fizic susținut sau dacă ți se face sete, prima alegere ar trebui să rămână întotdeauna apa, iar apoi, te poți bucura și de un pahar de bere.

Hidratarea corespunzătoare este esențială pentru ca activitatea sau efortul fizic să aibă efecte dorite. Desigur, sursa principală de hidratare este apa, însă trebuie evitat să resimțim senzația de sete, acesta fiind deja un semnal de hidratare insuficientă. Se recomandă a se consuma apă înainte, în timpul și după activitatea fizică, în cantități rezonabile. Dacă doriți să consumați și un pahar de bere, fie în varianta cu alcool sau fără, ideal este ca acesta să fie consumat în timpul mesei”, adaugă dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Urmează un plan specific de activitate fizică adaptat nevoilor și stilului tău de viață, deoarece mare parte din consumul energetic se realizează în momentul în care mușchii sunt activi. O activitate fizică potrivită este aceea care îți face plăcere, care nu devine o corvoadă și nu produce durere, în care efortul este amplificat treptat și pe care să o realizezi de cel puțin cinci ori pe săptămână: mers pe jos, alergat, înot, dans, mers pe bicicletă, tenis, etc. Sedentarismul, pe lângă efectele negative asupra sănătății fizice și mintale, poate duce la irosirea progreselor obținute anterior. De aceea, este important ca inclusiv la locul de muncă să faci mișcare cel puțin o dată la două ore: fie o scurtă plimbare, ori să ridici hârtia din imprimantă sau să alegi scările în locul liftului, ori chiar să lucrezi la computer din picioare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *