Comunicat de presa

Povestea ambalajului ecologic – modul în care poți transforma ambalajele TV prin reutilizare

În acest an, Samsung Electronics a introdus noul său concept de „eco-packaging” – un ambalaj de produs cu totul nou, care facilitează reutilizarea cutiilor în care sunt împachetate noile modele de televizoare de tip lifestyle ale companiei precum „The Frame”, „The Serif” și „Sero“. Cutiile speciale din carton le permit utilizatorilor să transforme ambalajul în care au venit televizoarele în piese de mobilier mici și versatile, încurajând astfel reutilizarea lor. Cartonul gros ondulat din care este alcătuit ambalajul poate fi folosit pentru a construi mese de dimensiuni mici și rafturi, iar instrucțiunile de asamblare pot fi accesate prin scanarea codurilor QR de pe exteriorul cutiei.

Samsung Newsroom i-a intervievat pe designerii de la Samsung Electronics Business Display care, în dezvoltarea noului ambalaj ecologic, au căutat „nu doar să dezvolte un produs excepțional, ci și să pună în aplicare promisiunea Samsung cu privire la sustenabilitate”.

Ambalaj ecologic – Inspirat din modul în care oamenii își folosesc televizoarele

Putem găsi o modalitate de a transforma ambalajele TV în ceva util, în loc să le aruncăm?” Inițiativa ambalajului ecologic a pornit de la această întrebare simplă. „Astăzi, din ce în ce mai mulți utilizatori sunt interesați să protejeze mediul. Prin intermediul ambalajelor ecologice, aceștia contribuie la protejarea mediului înconjurător cumpărând bunuri în mod obișnuit. Aceasta a fost ideea de la care am pornit”, a explicat designerul Daehee Yoon.

Cu toate acestea, ideea care a stat la baza reutilizării materialului de ambalare nu a fost suficientă – au fost necesare măsurători concrete pentru a ajunge la rezultatul dorit de designeri. În timp ce aceștia lucrau la proiect, modalitățile în care utilizatorii foloseau The Serif le-a dat o idee. Mulți dintre utilizatorii care achiziționau televizoarele, cumpărau în plus și sertare sau dulapuri suplimentare în care să-și stocheze accesoriile acestora. „Având în vedere acest lucru, am început să studiem produsele din carton ondulat aflate pe piață și să luăm contact cu producătorii de mobilă de mici dimensiuni”, a explicat designerul Jonathan Whang.

„Dot Pattern” Matrix Design – Do It Yourself într-o manieră extrem de ușoară

Deși realizarea unui produs care să arate bine din punct de vedere estetic este importantă, designerii se gândesc întotdeauna și la utilitatea unui obiect. Prin urmare, pentru designerii de ambalaje ecologice, obiectivul a fost acela de a dezvolta un produs care nu numai să îndeplinească acest standard, dar care să fie ușor de utilizat și durabil. La început, designerii s-au gândit să taie liniile de ghidare de pe carton și să ofere instrucțiuni tipărite. Cu toate acestea, și-au dat seama că astfel de metode ar putea limita numărul metodelor de construcție; de asemenea, au luat în calcul și faptul că pot exista daune la livrare.

În cele din urmă, designerii au venit cu ideea designul-ului „dot pattern”. Prin tipărirea unei matrice direct pe carton, utilizatorii se vor putea orienta mult mai ușor privind modul de reutilizare al cutiei, iar produsul va rămâne în continuare protejat. „Pentru o asamblare mai ușoară, am decis să tipărim cinci puncte care să servească drept unitate de măsură. Acest lucru face ca asamblarea propriului mobilier din material reciclat să fie mult mai intuitivă și, în plus, face ca mobilierul să arate bine odată ce este construit”, a explicat Yoon.

În plus, pe lângă facilitarea procesului de reciclare, inițiativa de ambalare ecologică oferă manuale electronice, cu o gamă largă de planuri de construcție ce pot fi accesate prin scanarea codurilor QR tipărite pe partea superioară a cutiilor. „Codurile QR vă permit să accesați rapid manualele de construcție, fără a fi nevoie să instalați o aplicație. Formatul electronic facilitează adăugarea și modificarea planurilor”, a relatat Sungdo Son.

Sustenabilitate și inovație

Tipărirea punctelor pe cutii și facilitarea de planuri digitale de construcție ar putea suna destul de simplu. Cu toate acestea, designerii s-au confruntat cu o provocare semnificativă atunci când a fost vorba de elaborarea unor planuri ușor de urmat și a unui produs final care să fie atât durabil cât și atractiv. „Am fost nevoiți să ne schimbăm strategia de mai multe ori înainte să ajungem la o soluție finală care să bifeze toate cerințele”, a explicat Whang.

Whang a relatat cum arată experiența construcției pentru utilizatori. „Nivelul de expertiză în construcții și timpul necesar pentru construirea fiecărui mobilier sunt menționate în manualele de instrucțiuni astfel încât utilizatorii să poată crea ce își doresc cu ambalajul lor. După distribuirea ambalajului ecologic, a fost interesant să vedem cât de variate sunt produsele finale în ceea ce privește forma și aspectul, în ciuda faptului că au fost construite folosind același sistem de planuri”.

Comentând inițiativa de ambalare ecologică, designerii au spus: „Deși ambalajul ecologic nu echivalează cu o reducere drastică a deșeurilor de hârtie, sperăm că eforturile noastre vor reuși să crească gradul de conștientizare în ceea ce privește problema actuală de mediu.” Această inițiativă  a adus echipei premiul „CES Innovation Award” în 2020.

Mai mult, povestea inițiativei ambalajului ecologic nu se oprește aici. „Lucrăm cu Dezeen, o revistă de design de lifestyle cu sediul în U.K., pentru a organiza o competiție de design cu ambalaje ecologice, care va fi deschisă tuturor, indiferent de țară. Participanților li se va cere să creeze modele pentru diferite tipuri de ambalaje ecologice, folosind materiale ecologice și carton ondulat”, relatează Son.

Puteți afla mai multe despre noile televizoare din gama Lifestyle aici: https://www.samsung.com/ro/tvs/the-serif/highlights/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *