articole

De la lucrari artizanale din tabla la tinichigerie industriala

tube-bender-2819137_960_720

Indemanarea si pasiunea celor care lucreaza cu metale a fost apreciata din cele mai vechi timpuri, meseriile legate de prelucrarea metalelor fiind bine platite si in ziua de azi. Pe langa cateva calitati ale meseriasului – care trebuie sa fie meticulos, sa aiba cunostinte tehnice, chiar si de chimie, fizica, matematica, idei si imaginatie pentru a gasi solutii –, esential este dragul de munca.

Adevaratii meseriasi care lucreaza cu tabla sunt cei care modeleaza materialul in forme de o adevarata arta, cu atentie la cele mai mici detalii. Giruetele (care se asaza pe varful casei pentru a masura directia si intensitatea vantului ori doar pentru a atrage admiratia trecatorilor) sau dantelaria de la baza acoperisurilor caselor sunt cateva exemple ale artei meseriasilor care transforma tabla in forme atragatoare.

O minima pregatire tehnica este necesara pe langa indemanare si pasiune

Incropirea unui atelier de tinichigerie necesita investitie in scule si utilaje, iar pentru a lucra eficient si cu rezultate bune, o minima perioada de ucenicie este necesara, dar si cunostintele tehnice trebuie aprofundate. Un tinichigiu bun ar trebui sa cunoasca, pe langa proprietatile materialelor cu care lucreaza, si tehnici de sudura, de lipire a metalelor sau nemetalelor si cat mai multe lucruri legate de domeniu sau de domenii anexate profesiei (lucru pe calculator, proiectare, design etc.).

Aparatele si utilajele evolueaza in pas cu tehnologia, ceea ce este un mare atuu pentru un meserias din zilele noastre, dar pentru manipularea acestora sunt necesare uneori si calificari la cursuri de specialitate. O tabla poate fi taiata, indoita sau ambutisata in diverse forme folosindu-se o presa hidraulica sau pneumatica, dar un astfel de utilaj are nevoie de un spatiu mult mai mare decat un mic utilaj al unui meserias artizan. Avansul tehnologiei il obliga pe meserias fie sa coopereze cu alti colegi de breasla – sudori, specialisti in debitare laser sau in manipularea si intretinerea instalatiilor folosite, proiectanti si asa mai departe, fie sa isi faca propria echipa si sa dezvolte pasiunea intr-o afacere de productie.

Tinichigeria industriala – o afacere de succes

In orice activitate de productie, treaba merge bine cu utilaje care sa ofere calitate si performanta, dar si cu angajati buni. Prin programe de finantare cu fonduri de la stat sau de la Uniunea Europeana, un antreprenor poate finanta achizitia de aparatura si scule daca nu are propriii bani sau daca nu vrea sa apeleze la imprumuturi. Iar daca afacerea este la inceput de drum, colaborarile pot fi o solutie pana situatia firmei devine stabila.

Pe langa dotari si forta de munca, spatiul productiei si accesul la acesta este la fel de important, standardele impuse de lege pentru functionare sa fie indeplinite, dar sa asigure si conditii pentru angajati si pentru o functionare optima. Investitia in dotari nu se limiteaza doar la aparatura si utilaje, ci si la amenajarea spatiului de lucru pentru a asigura conditii optime privind temperatura, umiditatea, diminuarea poluarii s.a.m.d., care influenteaza inclusiv functionalitatea utilajelor (de exemplu, instalatiile hidraulice sau pneumatice pot fi afectate de conditiile de mediu in care sunt folosite, necesitand verificare periodica, iar unele elemente, precum garniturile din instalatiile hidraulice si pneumatice trebuie alese si schimbate in functie de parametrii de lucru).

Si nu mai putin importante sunt activitatile din jurul productiei – de la contabilitatea firmei, pana la partea de marketing si distributie a produselor, contractele de vanzare  ferme asigurand, practic, existenta si functionalitatea firmei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *