Bitcoin este o monedă electronică vedetă, ce face parte din grupul criptomonedelor care în prezent are sute de tipuri, cu mai mare sau mai mică credibilitate în rândul userilor.
Fiind vorba de unități monetare imateriale, virtuale, ele nu se bazează decât pe utilitatea pe care o oferă și sunt valorizate în raport de modul în care le percep la un moment dat aceia ce le folosesc.
Se pot face liber transferări de monezi electronice Bitcoin cu ajutorul unor portofele electronice care aparțin acelora ce vând sau cumpără online acest tip de criptomonedă.
Dezvoltatori IT se preocupă permanent pentru dezvoltarea și îmbunătățirea rețelei care continuă să fie un software open source, spre bucuria fanilor acestei criptomonede atât de jinduite și pe meleagurile noastre mioritice.
Rețeaua este bazată pe un software gratuit care funcționează pe sistemul P2P (peer to peer).
Fiecare tranzacție în Bitcoin este înregistrată între o arhivă publică, un soi de registru virtual pe care toată lumea îl poate vedea. El este denumit blockchain.
Ce înseamnă termenul de blockchain?
Blockchain-ul nu este altceva decât o listă de înregistrări (date) numite blocuri, legate și securizate cu ajutorul criptografiei, acea ramură a matematicii care se referă la securizarea informațiilor, precum și la autentificarea și restricționarea accesului într-un anumit sistem informatic.
Blockchain-ul este în continuă creștere pe măsură ce numărul de tranzacții cu bitcoini crește.
Crearea acestei monede electronice a produs o adevărată revoluție în lume, deoarece folosirea ei pentru plăți și tranzacții se face fără a mai fi nevoie de un card sau de un cont bancar în înțelesul obișnuit al acestui termen.
Conceptul ce stă la baza Bitcoin se bazează pe faptul că nicio organizație nu poate elabora noi norme de funcționare a rețelei în mod discreționar sau eliberarea de bitcoini între o manieră arbitrară.
Ce poți cumpăra cu bitcoini
Deocamdată nu poți ca să folosești moneda Bitcoin în orice magazin românesc, nici măcar în cele electronice, dar multe firme încep să își instaleze soluții tehnice destinate a accepta inclusiv aceste noi monezi virtuale, care se pare că vor avea un mare viitor.
În străinătate deja se pot cumpăra nume de domenii pe internet, se pot plăti participări la cursuri, conferințe, seminarii pe diverse teme, se pot achiziționa chiar și mărfuri diverse (calculatoare, haine etc.), nu doar pizza și răcoritoare.
Cryptocoin.ro este locul unde poți să afli detalii despre această monedă virtuală și valoarea în timp real a acesteia.