5 februarie 2017
Atunci cand relatiile se dezvolta, granitele online devin neclare si sunt usor de incalcat, ceea ce ne poate pune in pericol dreptul la intimitate. Conform unei cercetari globale realizate de Kaspersky Lab si Toluna, in ciuda unei majoritati covarsitoare de persoane care considera ca relatiile sunt mai importante decat intimitatea lor, relatiile nefericite pot alimenta temerile privind dreptul la intimitate, iar depasirea limitelor poate conduce adesea la certuri. La studiu – derulat online in luna ianuarie 2018 – au participat 18 tari, printre care si Romania.
Avand in vedere ca o mare parte din vietile noastre este legata de tranzactii online si dispozitive digitale, rolul intimitatii si al transparentei intr-o relatie se schimba. Cercetarea noastra a scos la iveala faptul ca 8 din 10 (80%) oameni cred ca in cuplu ar trebui sa existe un spatiu personal, atat in mediul online cat si in afara lui, iar 70% dintre respondenti pun mai mult pret pe relatii decat pe propria intimitate. Jumatate dintre respondenti dezvaluie codurile PIN si parolele partenerului/partenerei lor, iar un sfert dintre oameni au amprenta digitala pe dispozitivelor partenerilor.
Trebuie spus, insa, ca atunci cand dam altor persoane acces la viata noastra digitala, ne expunem secretele – placute sau neplacute. Unul din trei utilizatori de Internet chestionati a recunoscut ca si-a spionat partenerul in mediul online, iar aceasta valoare creste la aproape jumatate printre cei care si-au descris relatiile ca instabile sau si-au exprimat incertitudini in privinta viitorului relatiei. Persoanele nefericite intr-o relatie sunt, de asemenea, mai predispuse sa simta ca dreptul lor la intimitate le este pus in pericol de catre partenerul lor (31% au considerat acest lucru), comparativ cu cei care sunt implicati in relatii fericite (15%).
Cei nefericiti sunt mai inclinati sa vrea sa pastreze pentru ei anumite detalii despre activitatile lor (76% comparativ cu 54%, in cazul celor implicati in relatii fericite). Principalele lucruri pe care le ascund sunt continutul mesajelor pe care le trimit altor persoane, modul in care si-au cheltuit banii, unele fisiere personale si site-uri pe care le-au vizitat. Problema intimitatii si a secretomaniei din jurul activitatilor online ar putea sa conduca la certuri intre parteneri: un sfert (33%) dintre respondenti au avut certuri dupa ce unul dintre ei a vazut un lucru pe care celalalt nu il dorea dezvaluit.
„Atunci cand se formeaza relatiile, intra in discutie inclusiv demarcatia dintre ce se imparte si ce se pastreaza numai pentru sine, precum si masura in care oamenii sunt pregatiti ca partenerii lor sa cunoasca si sa acceseze informatii despre viata lor digitala”, spune Bogdan Pismicenco, Territory Sales Manager Romania, Bulgaria si Moldova, la Kaspersky Lab. „Avand in vedere ca atat de multe persoane implicate intr-o relatie isi folosesc reciproc dispozitivele sau isi urmaresc persoana iubita, dreptul la intimitate poate fi usor de incalcat. Acest lucru poate strica orice surpriza pregatita pentru ziua de nastere sau alte ocazii speciale, facand imposibil ca oamenii sa tina secrete fata de partenerii lor. Pana la urma, cred ca este important sa pastram un echilibru intre o relatie transparenta si onesta si o viata digitala sigura. Un dialog deschis cu partenerul si stabilirea unor limite in ceea ce priveste intimitatea reprezinta un bun inceput, care poate fi asigurat prin functiile de confidentialitate din produsele Kaspersky Lab.”
Pentru protejarea vietii private digitale, pot fi urmati cativa pasi simpli, chiar si de catre cei foarte deschisi in aceasta privinta.
Pentru a va pastra secretele in siguranta, functia File Shredder incorporata in Kaspersky Total Security sterge fisierele, asigurandu-se ca nu pot fi recuperate. Functia Privacy Protection poate sa ascunda mesajele si apelurile de pe dispozitivul Android si sa pastreze vizitele pe diferite site-uri departe de ochii curiosilor, Privacy Cleaner curata istoricul de browsing si indeparteaza toate urmele activitatii din sistemul Windows.
Functia Private Browsing blocheaza urmarirea site-urilor vizitate si orice tentativa de colectare de date, opreste reclamele de tip pop-up si va ajuta sa pastrati cadourile de Valentine’s Day si planurile secrete departe de ochii partenerului. De asemenea, nimic nu se compara cu o parola buna pentru protectia conturilor online, mai ales atunci cand simtiti nevoia sa folositi dispozitivele impreuna cu partenerul/a – ceea ce creste riscul ca acestea sa ajunga pe maini gresite. Kaspersky Password Manager poate genera parole complexe, pe care le pastreaza in siguranta.
Pentru mai multe informatii despre modul in care produsele Kaspersky Lab pot sa va pastreze relatia pe drumul cel bun, puteti vizita website-ul https://www.kaspersky.com/home-security.
Despre Kaspersky Lab
Kaspersky Lab este o companie globala din domeniul securitatii cibernetice, care in anul 2017 a aniversat 20 de ani de activitate. Informatiile vaste despre amenintarile cibernetice si experienta in securitate IT detinute de Kaspersky Lab se materializeaza in mod constant in solutii de securitate si servicii pentru a proteja companiile, infrastructura critica, autoritatile guvernamentale si utilizatorii individuali din toata lumea. Portofoliul companiei include protectie endpoint de top si mai multe solutii specializate de securitate si servicii, pentru a combate amenintarile digitale tot mai sofisticate. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejati de tehnologiile Kaspersky Lab, precum si 270.000 de companii client, pe care le ajutam sa protejeze ce e mai important pentru ele. Pentru mai multe informatii, vizitati www.kaspersky.ro.