Vrei sa ai curent tot timpul in casa indiferent daca ai curent de la reteaua de distributie a energiei electrice sau nu? E simplu, solutia consta in generatoare de curent. Gasesti generatoare de curent pe benzina sau diesel la preturi foarte bune si la dimensiuni destul de reduse incat sa le poti pune oriunde. Cand are loc o pana de curent, indiferent ca e din vina celor care iti distribuie energia electrica sau a capriciilor vremii, un generator de curent iti va mentine casa in bune conditii, te va ajuta sa o pastrezi calda pe timpul iernii si rece pe timpul verii, pentru ca centrala sau aparatul de aer conditionat vor functiona in continuare fara probleme.
Inainte de toate, asigura-te ca stii macar aproximativ cam de ce putere ai nevoie. Asta inseamna sa insumezi consumatorii din casa. Dar poate ai nevoie de un generator pentru birou, nu neaparat pentru locuinta, sau poate vrei unul nu doar de backup, ci de alimentare cu energie electrica a unei cabane intr-un loc izolat. Toti acesti factori conteaza!
In orice caz, va trebui sa aduni puterea necesara pentru fiecare consumator, iar detaliile despre puterea in Watti a fiecarui aparat le gasesti de regula pe spatele lui sau in manualul cu care vine de la producator. De obicei exista doua valori inscriptionate, ambele fiind importante: puterea continua si cea maxima. Este foarte important ca puterea pe care ti-o ofera un generator sa nu fie mai mica decat cea necesara pentru consumatorii tai, pentru ca durata lui de viata se poate scurta considerabil si sigur nu vrei sa cumperi alt generator peste ceva timp, care sa il inlocuiasca.
Conteaza mult si ce tip de consumatori ai in casa, pentru ca daca nu ai electrocasnice sau electronice sensibile, un generator obisnuit e destul. Dar, daca ai, atunci e nevoie de un generator mai sofisticat, care sa furnizeze putere fara fluctuatii care ti-ar putea pune in pericol aparatele.
Mai ramane sa te hotarasti ce solutie alegi: pe benzina sau diesel. Iar alegerea depinde de zgomotul si caldura ce vin de la generator, pentru ca cele pe benzina sunt mai silentioase, dar se incalzesc mai mult decat cele diesel, iar asta inseamna o durata de viata mai mica.