Uncategorized

The Open Door – un eveniment international de arhitectura, dar unul cu muzica

The Open Door, evenimentul organizat de Siatec si Agta Record la Bucuresti (Galeriile Galateca), pe 21 septembrie, nu este doar un eveniment de arhitectura si constructii, este si un eveniment despre curaj, despre libertatea de a crea, de a construi, despre frumos si despre viata noastra, a celor care umplem urbea, caci asa cum s-a tot spus, arhitectura proiecteaza spatii pentru oameni.
Raluca Stratulat – vioară și Andreea Ţimiraş – violoncel
Raluca Stratulat – vioară și Andreea Ţimiraş – violoncel
Ce-i cu muzica in ecuatia aceasta?

Conceptele de libertate si curaj, deschidere – aflate la baza evenimentului si nu in ultimul rand, Festivalului International George Enescu, editia 2017 care vuieste in toata tara, raspandind emotie si bucurie. De aici conexiunea cu muzica. In plus, muzica este un limbaj universal care apropie oamenii si care ne ofera amintiri de neuitat.

Cel mai bine exprima rolul muzicii Maestrul Sergiu Celibidache – „Orice arta are un singur scop – libertatea. Deci, ce este muzica? Este asta? – a, ce frumos! Cat ma misca! . . . Ati experimentat, mai ales cu Bruckner unde trebuie unite multe lucruri, contraste, opozitii, si deodata – bum! Sunteti eliberat! Iar daca apoi spui – a fost frumos! Inca nu ai descoperit totul. Nu este frumos, este adevarat! Frumusetea este doar un stadiu intermediar pe calea adevarului, adevarul perceptiei acestei senzatii de vibratie cosmica centrala.” (Interviu cu Sergiu Celibidache).

Pe 21 septembrie, la Galeriile Galateca, cu ocazia evenimentului Record- The Open Door (in parteneriat cu Siatec) vom auzi recitalul sustinut de The Chamber Music Project – Raluca Stratulat – vioara si Andreea Ţimiraş – violoncel. Incercam sa ne asortam astfel cu momentul si cu locul de desfasurare a evenimentului nostru si sa va oferim un moment muzical de calitate. Daca va fi prilej de incantare sau de relaxare, veti hotari dvs.

Program:

Glière – Selectiuni din 8 Piese op. 39 pentru vioara si violoncel 8-10′

Androne – Fresco meets Baldi pentru vioara si violoncel – 4′

Ravel – Sonata pentru vioara si violoncel, partea a IIa, Trés vif – 4′

G.F. Haendel – J. Halvorsen – Passacaglia pentru vioara si violoncel – 6′

The Chamber Music Project este un proiect destinat promovarii muzicii clasice camerale, ce reuneste sub aceasta titulatura o serie de muzicieni dedicati acestui tip de muzica. Componenta sa este una modulara, formatiile camerale putand fi de la duo la septet. In cadrul acestui concert varianta propusa este cea de duo vioara-violoncel, formata din Raluca Stratulat – vioara si Andreea Ţimiraş – violoncel.

Cele două muziciene canta impreuna de multa vreme, atat in varianta de duo, cat si de trio sau cvartet, sustinand numeroase concerte si recitaluri pe parcursul ultimilor ani, atat în Bucuresti cat si in restul tarii. Impreuna formeaza un duo convingator care in anul 2015 a primit confirmarea valorii sale prin deosebita distinctie de a face parte din Fonoteca de Aur a S.R.R cu lucrarea Vitrines & Vitraux – Concert pentru vioara, violoncel si orchestra de Dan Dediu, lucrare compusa pentru cele doua interprete, cu ocazia editiei jubiliare a Saptamanii Internationale a Muzicii Noi.

Raluca Stratulat – vioara

Cu o bogata activitate concertistica, Raluca Stratulat a avut de-a lungul timpului, numeroase participari in cadrul unor festivaluri nationale si internationale, de muzica clasica si contemporana ca solist sau membra a diverse ansambluri camerale.

A obtinut o serie de premii nationale si internationale la concursurile de muzica clasica si a sustinut concerte si recitaluri in Romania, Olanda, Finlanda, Grecia, Austria, Germania, Ungaria, Belgia, Italia si S.U.A. A concertat sub bagheta dirijorilor Jin Wang, Jozsef Horvath, Horia Andreescu, Adrian Morar si a realizat numeroase prime auditii de muzica contemporana a nenumarate piese apartinand compozitorilor romani si straini.

In ultimii ani, pe langa activitatea artistica, s-a indreptat catre latura stiintifica a muzicii, fiind absolventa a cursurilor post-doctorale MIDAS si sustinand mai multe conferinte nationale si internationale. In prezent este profesor si sef al catedrei de muzica de camera a Colegiului National de Muzica “George Enescu” Bucuresti.

Andreea Țimiraș – violoncel

Nascuta intr-o familie de muzicieni, incepe studiul violoncelului sub indrumarea tatalui, prim violoncelist al Orchestrei Simfonice Siciliene din Palermo (Italia). Absolventa a U.N.M.B, se perfectioneaza la cursurile de maiestrie artistica pentru violoncel cu David Geringas si muzica de camera cu Trio Abegg. Membra a Orchestrei Simfonice Siciliene în perioada 2001-2015, desfasoara o bogata activitate solistica si camerala atat in tara cat si peste hotare, abordand genuri dintre cele mai diferite: de la muzica veche alaturi de Ansablul de BAROCkeri, muzica world-fusion impreuna cu ansamblul Imago Mundi cu care a inregistrat doua albume sub Editura Casa Radio, la repertoriu contemporan pentru care primeste premii speciale. Din septembrie 2013 este profesor de violoncel si muzica de camera la Colegiul National de Arte „Dinu Lipatti” din București, iar din octombrie 2012 doctorand al U.N.M.B. și Asistent cercetător al Centrului de Muzica Veche al aceleiasi institutii.

The Open Door nu este doar un eveniment de arhitectura si constructii, este un eveniment despre libertate, curaj si dorinta de a construi un viitor mai bun in Romania. (organizat in parteneriat cu Siatec, divizie Aluterm Group)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *