Asociația Casa Ioana a fost înființată în anul 1995 și susține familiile și femeile singure ce se confruntă cu violența domestică, dar și persoanele și familiile fără adăpost. Casa Ioana oferă cazare temporară și o gamă largă de servicii profesionale de asistență psihosocială. Pe lângă coordonarea a două centre rezidentiale în Bucuresti, Casa Ioana oferă suport comprehensiv, care ajută beneficiarii în tranziția lor spre obținerea unei locuințe stabile, a unui loc de muncă, prin sprijinul oferit în deprinderea unor abilități de gestionare a situațiilor de criză. Casa Ioana sprijină 20 de familii și nouă femei singure.
Violența domestică este una din cauzele imediate ale lipsei unui adăpost pentru multe familii și femei singure. Supraviețuitoarele violenței în familie sunt deseori izolate de rețele de sprijin și de resurse financiare de către agresorii lor, care le aduc în situația de a nu avea adăpost. Ca urmare, ele sunt lipsite de un venit constant și de posibilitatea obținerii unui loc de muncă, lucru care poate conduce la stări de anxietate, panică, depresie sau abuz de substanțe. Atunci când femeile sunt într-o relație abuzivă, nu pot găsi alternative clare.
De asemenea, studiile sugereaza că multe femei care se confruntă cu lipsa unui adăpost sunt supraviețuitoare ale violenței în familie, chiar dacă nu aceasta este cauza principală a lipsei locuinței. Experții afirmă că există o corelație puternică între violența domestică și persoanele fără adăpost. Femeile de multe ori fug brusc, fără un plan, și se găsesc în situația de a nu avea un adăpost sau resurse financiare. Când o femeie decide să plece dintr-o relatie abuzivă, de multe ori nu are unde să meargă. Acest lucru este valabil mai ales în cazul femeilor cu resurse limitate. Lipsa unui adăpost la un preț accesibil și lungile liste de așteptare pentru locuințele sociale pun femeile în situația de a alege între rămânerea într-o relație abuzivă și ajungerea în stradă. Multe femei sunt depărtate de cercul de prieteni sau le este teamă să ceară ajutor, întrucât pot fi ușor găsite de partener.
“AM ÎNCERCAT SĂ ASCUNDEM VÂNĂTĂILE, IAR MAMA PURTA DE FIECARE DATĂ CÂND IEȘEA DIN CASĂ OCHELARI DE SOARE. ȘI AM INVENTAT ACCIDENTE DE MAȘINĂ ATUNCI CÂND VÂNĂTĂILE ERAU PREA PROFUNDE PENTRU A FI ASCUNSE DE MACHIAJ”
Mărturie a unui copil martor al violenței domestice
Asociația Casa Ioana sărbătorește 20 de ani de activitate, în care a schimbat viețile beneficiarilor, la Hotelul Radisson Blu, în București, sâmbătă, 10 octombrie 2015. Evenimentul evidențiază problema femeilor și copiilor ce se confruntă cu violența domestică, problema lipsei unui adăpost, dar în același timp strânge fonduri pentru munca depusă de asociație cu familiile și persoanele ce se confruntă cu acest fenomen.
Evenimentul va avea mai mult de 150 de invitați, incluzându-I pe Paul Brummel, ambasadorul Marii Britanii, Dean Thompson, șeful misiunii diplomatice a Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Romania, și domnul Andrew Harwood, șeful misiunii diplomatice a Ambasadei Irlandei la București.
Președintele Asociației Casa Ioana, Ian Tilling, susține că “Asociația este principalul furnizor de servicii sociale din București, pentru victimele violenței domestice. În fiecare an, aproximativ 150 de femei și copii primesc cazare temporară și servicii psihosociale în cadrul adăpostului. Am reușit să dezvoltăm o rețea lărgită de partneri, atât din cadrul sectorului public,cât și privat, cu scopul de a ne ajuta să rezolvăm problemele beneficiarilor și de a-i sprijini în deprinderea unor abilități necesare pentru recăpatarea resurselor necesare găsirii și menținerii unui adăpost decent.”
Casa Ioana a deschis recent un alt centru pentru victimele violenței domestice în Bucureșt, care oferă adăpost temporar și servicii sociale pentru încă șapte familii și două femei singure.
Conform celor spuse de domnul Ian Tilling, an de an, 80% din beneficiarii asociației sunt capabili să se reintegreze cu success, prin intermediul unui loc de muncă și al unei chirii decente in sectorul privat.
Asociația Casa Ioana a dezvoltat un complex Program de Instruire Financiară, nu doar pentru a învăța persoanele cum să managerieze bugetul personal și al familiei, dar și pentru a oferi beneficiarilor posibilitatea de a se întoarce la școală, în timp ce își dezvoltă o serie de abilități pe care angajatorii le caută la persoanele pe care doresc să le angajeze.
Prin implicarea unor specialiști din domeniul resurselor umane, din cadrul unor companii cunoscute, Casa Ioana își poate ajuta beneficiarii să fie pregătiți pentru un loc de muncă și le crească șansele de a-și găsi un loc de munca bine plătit și sigur. Asociația Casa Ioana planuiește să extindă acest program în patru orașe în următorii trei ani.
Mulțumim sponsorilor, Radisson Blu Hotel, Ursus, Coca Cola, Lacerta Winery, Cargus, Blacksearama, Centrade, Property Management Services, Delta Nature Resort, Happy Tour, Tarom, A Beauty Clinique, Stejarii Country Club, Sunshine Luxury Spa, Ramona Pintea (pictor) pentru sprijinul oferit în organizarea acestui eveniment și în susținerea cauzei asociației.
Despre Casa Ioana
Casa Ioana este o organizație non-guvernamentală care se ocupă cu victimele violenței domestice și familiile fără adăpost, cu sediul în București, România, de mai mult de 20 de ani, salvand vieti.
Programul ACASĂ al Asociației Casa Ioana satisface nevoile specifice ale familiilor și persoanelor singure de-a lungul unei anumite perioade. Colaborăm cu o rețea largă de instituții din sectorul public și privat pentru a ajuta femeile și copiii să își soluționeze problemele cu care se confruntă și să dobândească competențele necesare și suportul de care au nevoie pentru a-și recăpăta stabilitatea familiei și căminul de care au nevoie.
Citeste mai mult: Casa Ioana Big Band Night- eveniment caritabil