Uncategorized

Câștigătorii Sony World Photography Awards 2019 au fost anunțați

  • Artistul italian Federico Borella a câștigat titlul de Fotograful Anului
  • Au fost dezvăluiți cei 10 câștigători ai categoriilor Professional și fotografii finaliști
  • Au fost anunțați câștigătorii Open, Youth și Student
  • Imaginile disponibile la worldphoto.org/press

18 aprilie 2019: World Photography Organisation a anunțat astăzi câștigătorii Sony World Photography Awards 2019.

Titlul Fotograful anului împreună cu premiul de 25.000 de dolari (USD) au fost decernate la ceremonia de la Londra artistului italian Federico Borella pentru seria Five Degrees. Lucrarea sa a fost lăudată de juriu pentru sensibilitatea, excelența tehnică și arta sa de a aduce la lumină o preocupare globală. Sony World Photography Awards reprezintă o platformă globală pentru fotografie și oferă o viziune vitală asupra fotografiei contemporane. Pentru artiștii recunoscuți și pentru cei în curs de dezvoltare, premiile oferă o vizibilitate la nivel global asupra lucrărilor lor.

Federico Borella a fost selectat dintre cei zece câștigători din competiția Professional, care au fost anunțați astăzi alături de cei plasați pe locurile doi și trei din cadrul fiecărei categorii din competiția Professional. Câștigătorii din cadrul competițiilor Open (cea mai bună imagine singulară), Youth și Student au fost, de asemenea, dezvăluiți în cadrul ceremoniei de premiere de la Londra. În cadrul ceremoniei i s-a decernat premiul și artistului Nadav Kander, câștigător al premiului Outstanding Contribution to Photography 2019. Toți câștigătorii au primit echipamente foto Sony, lucrările lor au fost publicate în albumul câștigătorilor, iar acestea vor face parte din expoziția Sony World Photography Awards 2019, de la Somerset House, Londra.

Juriul apreciază câștigătorii din acest an pentru că au ilustrat și au interpretat viețile oamenilor și problemele cu care ne confruntăm la nivel mondial. Mike Trow, președinte al competiției Professional, a adăugat că lucrările înscrise din acest an „au provocat o mulțime de dezbateri și au fost de interes pentru juriu”, imaginile „împingând granițele fotografiei și provocând percepțiile și așteptările audienței.”

 

Produs de World Photography Organisation, Sony World Photography Awards este una dintre cele mai mari și mai prestigioase competiții de fotografie din lume. Cea dea 12-a ediție a înregistrat 326.997 de înscrieri de fotografii de artiști din 195 de țări și teritorii, reprezentând cea mai frumoasă serie de fotografie contemporană din lume capturată în ultimul an.

Fotograful Anului – Federico Borella, Italia

Five Degrees este proiectul fotografului italian Federico Borella din Bologna (35 de ani). Cu o diplomă în literatura clasică și master în fotojurnalism, Borella este un fotojurnalist independent, publicat pe plan internațional, cu mai mult de zece ani de experiență ca fotograf de știri și este, de asemenea, educator în fotografie și fotojurnalism.

Seria Five Degrees se concentrează pe sinuciderea bărbaților din comunitatea agricolă din Tamil Nadu, din sudul Indiei, care se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 140 de ani. Pe baza unui studiu efectuat de Universitatea din Berkeley, care a găsit o corelație între schimbările climatice și creșterea ratelor de suicid în rândul fermierilor indieni, Borella a explorat impactul schimbărilor climatice asupra acestei regiuni agricole și a comunității, prin amestecul tulburător și puternic de imagini care prezintă peisajul agricol, amintirile fermierilor decedați și portrete ale celor lăsați în urmă.

I

„Întrucât încălzirea globală schimbă din ce în ce mai mult viața așa cum o știm noi – în special în țările în curs de dezvoltare și în cele nedezvoltate – munca artiștilor precum cea a lui Federico Borella devine din ce în ce mai importantă,” a declarat Mke Trow.

Finaliștii și câștigătorii categoriei Professional

Artiștii de mai jos au fost selectați de un juriu format din experți, dmonstrând calitatea artistică și expertiza fotografică prin serii de cinci până la zece imagini, din zece categorii:

Arhitectură: Câștigător: Stephan Zirwes, Germania pentru seria Cut Outs – Pools 2018

locul al II-lea: Tuomas Uusheimo, Finlanda / locul al III-lea: Peter Franck, Germania

Brief: Câștigător: Rebecca Fertinel, Belgia pentru seria Ubuntu – I Am Because We Are
locul al II-lea: Christina Stohn, Germania / locul al III-lea: Edward Thompson, UK

Creative: Câștigător: Marinka Masséus, Olanda pentru seria Chosen [not] to be

locul al II-lea: Leah Schretenthaler, SUA / locul al III-lea: Pol Kurucz, Franța

Discovery: Câștigător: Jean-Marc Caimi & Valentina Piccinni, Italia pentru seria Güle Güle
locul al II-lea: Boyuan Zhang, China / locul al III-lea: Karina Bikbulatova, Rusia

Documentary: Câștigător: Federico Borella, Italia pentru seria Five Degrees
locul al II-lea: Brent Stirton, Africa de Sud / locul al III-lea: Mustafa Hassona, Palestina

Landscape: Câștigător: Yan Wang Preston, Marea Britanie pentru seria To the South of the Colourful Clouds
locul al II-lea: Marco Kesseler, UK / locul al III-lea: Kieran Dodds, UK

Natural World & Wildlife: Câștigător: Jasper Doest, Olanda pentru seria Meet Bob
locul al II-lea: Christian Vizl, Mexic / locul al III-lea: Maela Ohana, Franța

Portraiture: Câștigător: Álvaro Laiz, Spania pentru seria The Edge
locul al II-lea: Massimo Giovannini, Italia / locul al III-lea: Laetitia Vançon, Franța

Sport: Câștigător: Alessandro Grassani, Italia pentru seria Boxing Against Violence: The Female Boxers Of Goma
locul al II-lea: Kohei Ueno, Japonia / locul al III-lea: Thomas Nielsen, Danemarca

Still Life: Câștigător: Nicolas Gaspardel & Pauline Baert, Franța pentru seria Yuck
locul al II-lea: Yiming Zhang, China / locul al III-lea: Cletus Nelson Nwadike, Suedia

Fotograful anului la categoria Open – Christy Lee Rogers, SUA

Competiția Open celebrează puterea imaginilor singulare. Imaginile câștigătoare sunt selectate pentru abilitatea lor de a comunica o poveste vizuală remarcabilă, dar se are în vedere și excelența tehnică. Lucrarea fotografei hawaiiene din Nashville Christy Lee Rogers a fost selectată din cele zece lucări câștigătoare ale competiției Open ca cea mai captivantă imagine independentă. Christy Lee Rogers a fost astfel numită Fotograful anului la categoria Open pentru lucrarea sa Harmony și a fost premiată cu 5.000 de dolari. Christy Lee Rogers este o artistă publicată la nivel internațional, cunoscută pentru folosirea apei și a luminii în lucrările sale fotografice pentru a crea efecte dramatice.

Harmony este o imagine din seria Muses care a fost inspirată de frumusețea și vulnerabilitatea omenirii. În această imagine, Christy Lee Rogers a folosit contrastele de lumină, întuneric, culoare, mișcare și corpuri subacvatice în cascadă pentru a crea o scenă eterică, ce amintește de pictura barocă.

Vorbind despre realizarea ei, Christy Lee Rogers spune: „Este o onoare să fiu recunoscută ca fotograf, deoarece de mulți ani majoritatea oamenilor îmi spun că sunt pictor sau ceva necunoscut. Și sunt recunoscătoare să fiu parte a comunității fotografice și să câștig acest premiu minunat!”

Fotograful anului la categoria Youth – Zelle Westfall, SUA, 18 ani

Studenta americană din Atlanta, Zelle Westfall, a fost premiată pentru lucrarea sa Abuot, o imagine unică, izbitoare, ca răspuns la tema „Diversitate”. Vorbind despre lucrarea ei, Zelle Westfall a spus: „Abuot este prietena mea de la școală și ea este una dintre cele mai amuzante persoane pe care le cunosc. În societatea de astăzi, cu produse de înălbire a pielii și rasism care inundă mass-media, este important să subliniem frumusețea femeilor cu ten închis, cărora adesea li spune că au pielea „prea închisă”. Concursul Youth a fost deschis tuturor fotografilor cu vârste cuprinse între 12-19 ani.

Fotograful anului la categoria Student – Sergi Villanueva, Spania, Universidad Jaume I, 25 ani

Studentul din Valencia, Sergi Villanueva, a fost ales de către juriu pentru seria de fotografii La Terreta, un portret evocativ al patriei sale prin procesul de cultivare și recoltare a portocalelor locale. Villanueva a reprezentat Universidad Jaume I și a câștigat echipament foto  Sony pentru instituție în valoare de 30.000 de euro.

Outstanding Contribution to Photography – Nadav Kander

Ca unul dintre cei mai importanți fotografi contemporani din lume, artistul din Londra, Nadav Kander, este considerat printre cei mai de succes fotografi ai generației sale. Lucrările sale acoperă o mare varietate de genuri, de la peisajele atmosferice până la portrete de celebrități, iar Sony World Photography Awards îi recunoaște contribuția puternică și atentă la mediul înconjurător.

Noutățile despre câștigători vin în continuarea anunțului din martie 2019 despre cei zece câștigători ai categoriei Open 2019 și despre cei 62 de câștigători ai premiilor naționale, pentru a finaliza anunțurile premiilor din 2019. Toate imaginile câștigătoare și selectate pot fi văzute la Expoziția Sony World Photography Awards, la Somerset House, Londra, în perioada 18 aprilie – 6 mai, expoziție care apoi va porni în turneu global. www.worldphoto.org/2019exhibition.

Sony World Photography Awards

Obiectivul Sony World Photography Awards este să stabilească o platformă pentru evoluția continuă a culturii fotografice. Sony World Photography Awards realizează acest obiectiv prin recunoașterea progreselor importante în fotografie prin premiul Outstanding Contribution to Photography, dar și prin găsirea și promovarea noilor talente care vor reprezenta viitorul, în cadrul tuturor celor trei competiții Professional, Open, Youth sau Student. Sony se angajează să suporte fotografia la nivel global. Acest lucru este demonstrat atât prin Sony World Photography Awards, cât și prin programul său semnificativ de finanțare și prin care oferă câștigătorilor selectați ai competiției Student premii de în valoare de $3,500 (USD) și pentru câștigătorii categoriei Professional premii în valoare de $7,000 (USD) pentru a dezvolta proiecte personale. Înscrierile pentru Sony World Photography Awards 2020 încep în data de 1 iunie, 2019.  Înscrierile se pot face gratuit la www.worldphoto.org

Notă pentru editori

Toate imaginile premiate și nominalizate pot fi descărcate de pe www.worldphoto.org/press

Juriu – Sony World Photography Awards 2019

  • Competiția Professional: Mike Trow (Președinte), editor, fotograf, consultant / Erin Barnett (Director de Expoziții și Colecții, International Center of Photography, USA) / Brendan Embser (Managing Editor, Aperture, USA) / Emma Lewis (Judecător și Asistent Curator, Tate, Marea Britanie) / Liu Heung Shing (Fondator, Shanghai Center of Photography, China) / Isabella van Marle (Head of Artist & Gallery Relations, Unseen Amsterdam, Olanda)
  • Competițiile Open, Youth & National Awards: Rebecca McClelland, Director de fotografie & Head of Art Production al Saatchi Saatchi & Prodigious (Marea Britanie).
  • Competiția Student: Jason Baron (Director Creativ de Fotografie, BBC Creative), Bruno Bayley (Managing Editor, Magnum Photos) și Jeff Hamada (Fondator & Editor, BOOOOOOOM).

 

Despre World Photography Organisation 
Organizația Mondială a Fotografiei este o platformă globală pentru inițiativele din lumea fotografiei. Activând în peste 180 de țări, scopul organizației este acela de a ridica nivelul de conversație în acest domeniu celebrând cele mai bune imagini și cei mai buni fotografi din lume. Organizația se remarcă prin crearea relațiilor pe termen lung cu fotografii, dar și cu partenerii de marcă din industrie. World Photography Organisation găzduiește un număr mare de evenimente anuale, precum: Sony World Photography Awards, cea mai mare competiție de fotografie din lume, dar și PHOTOFAIRS, International Art Fairs Dedicated to Photography. Pentru mai multe detalii accesați www.worldphoto.org

Despre Sony Corporation
Sony Corporation este lider global în producerea de tehnologii audio, video, foto, de gaming, pentru comunicații și tehnologia informației pentru segmentele consumer și profesional. Prin dezvoltarea afacerilor în muzică, imagine, entertainment și mediul online, Sony este lider absolut pe segmentele electronicelor și divertismentului. Sony a înregistrat vânzări anuale consolidate de aproximativ 77 de miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 31 martie 2018. Sony Global Web Site: http://www.sony.net/

Sony Imaging Products & Solutions Inc. este o companie deținută de Sony Corporation care se ocupă de soluții de business și produse de digitale de imagine, de la aparatul de fotografiat pentru consumatori, până la soluții cu accent pe produse de difuzare și de utilizare profesională și afaceri medicale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *