Uncategorized

Phishing-ul cu teme romantice s-a dublat comparativ cu 2018, conform datelor Kaspersky Lab

In apropierea zilei de Sfantul Valentin, expertii Kaspersky Lab au detectat o crestere accentuata a activitatilor de phishing, infractorii oferindu-le utilizatorilor diverse produse romantice. Numarul total de incercari ale utilizatorilor de a vizita site-uri web frauduloase care au o tema romantica, detectate si blocate in prima jumatate a lunii februarie, s-a dublat comparativ cu aceeasi data din 2018, confirmand faptul ca infractorii sunt mereu in cautarea unui pretext de a fura datele si banii utilizatorilor.

Phishing-ul este una dintre cele mai populare si mai simple tehnici de inginerie sociala. Este un tip de frauda in care infractorii folosesc inselaciunea pentru a obtine datele de autentificare ale utilizatorilor – de la parole, la numere de card, detalii ale contului bancar si alte informatii financiare importante. E-mail-urile si site-urile de phishing sunt facute sa para legitime, incurajand destinatarul, sub un pretext sau altul, sa completeze urgent datele personale. Acestea folosesc de multe ori evenimente care atrag atentia tuturor, fie ca este vorba de o competitie sportiva majora sau de vacante tematice. Ziua de Sfantul Valentin nu face exceptie.

Numarul total de incercari ale utilizatorilor de a vizita site-uri web frauduloase care au fost detectate si blocate de solutiile Kaspersky Lab in prima jumatate a lunii februarie 2019 au crescut dramatic, de la peste doua milioane, in 2018, la peste 4,3 milioane in acest an. Potrivit statisticilor, tarile cele mai afectate au fost Brazilia (o cota de detectie de peste 6,4%), Portugalia (mai mult de 5,8%) si Venezuela (5,5%). Acestea au fost urmate de Grecia (5,3%) si Spania (5,1%).

O analiza mai atenta a e-mail-urilor trimise a aratat ca infractorii se folosesc in special de cadouri comandate si de medicamente pentru imbunatatirea vietii sexuale, pe post de capcana, pentru a atrage utilizatorii sa-si impartaseasca datele de autentificare. Acest lucru confirma rezultatele studiului propriu Kaspersky Lab, care arata ca, atunci cand vine vorba de iubire, utilizatorii tind sa-si piarda vigilenta.

„Cercetarile noastre au aratat ca nu exista nicio diferenta intre activitatile de phishing care folosesc evenimente sportive majore, facturi false sau un pretext mai romantic”, avertizeaza Andrey Kostin, Senior Web-Content Analyst la Kaspersky Lab. „Scopul tuturor este sa foloseasca emotiile utilizatorilor, fie ca este vorba de entuziasm, de stres sau de dragoste. Astfel, aproape orice poate deveni un instrument de atac in mainile infractorilor cibernetici. Cresterea numarului de tentative de phishing ne reaminteste ca trebuie sa fim mereu precauti atunci cand navigam pe Internet, chiar daca nu facem decat sa cumparam flori pentru cei dragi.”

Recomandarile Kaspersky Lab pentru a fi in siguranta:

  • Infractorii exploateaza adesea emotiile – inclusiv cele legate de relatii si dragoste. Printre semnalele de alarma ca ar putea fi ceva in neregula se numara mesajele care necesita actiuni imediate, solicita cantitati mari de informatii personale si aparent irelevante sau care, pur si simplu, suna prea bine pentru a fi adevarate.
  • Acordati o atentie deosebita e-mail-urilor care promit oferte “unice” sau diverse bunuri gratuite. Daca e-mail-urile provin de la persoane sau organizatii pe care nu le cunoasteti sau daca au adrese suspecte sau neobisnuite, ganditi-va de doua ori inainte de a le deschide. Nu faceti click pe link-uri pana cand nu aveti certitudinea ca sunt legitime si incep cu “https”, mai ales cand vi se solicita informatii personale sau financiare.
  • Pastrati un card bancar separat si un cont cu o suma limitata de bani, special pentru cumpararea de flori sau efectuarea unei rezervari la restaurant. Acest lucru va va ajuta sa evitati pierderi financiare importante, daca va sunt furate detaliile bancare.
  • Utilizati o solutie de securitate fiabila, cu tehnologii anti-phishing si de securizare a platilor, cum este Kaspersky Security Cloud.

 

Despre Kaspersky Lab

Kaspersky Lab este o companie globala din domeniul securitatii cibernetice, prezenta pe piata de 21 de ani. Informatiile vaste despre amenintarile cibernetice si experienta in securitate IT detinute de Kaspersky Lab se materializeaza in mod constant in solutii de securitate si servicii de ultima generatie pentru a proteja companiile, infrastructura critica, autoritatile guvernamentale si utilizatorii individuali din toata lumea. Portofoliul companiei include protectie endpoint de top si mai multe solutii specializate de securitate si servicii, pentru a combate amenintarile digitale tot mai sofisticate. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejati de tehnologiile Kaspersky Lab, precum si 270.000 de companii client, pe care le ajutam sa protejeze ce e mai important pentru ele. Pentru mai multe informatii, vizitati www.kaspersky.ro.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *