Uncategorized

Stroboscopul- mult decât un instrument de măsurare a vitezei de rotație

Picture2

Un stroboscop este un instrument folosit pentru a face ca un obiect apărut ciclic să se miște încet sau staționar, deci se utilizează în observarea mișcărilor periodice rapide. Principiul este utilizat pentru studiul obiectelor oscilante sau vibraționale rotative, pentru a măsura frecvențele de oscilație ale sistemelor mecanice și electronice, frecvențele de rezonanță, pentru a studia vibrațiile diferitelor corpuri și pentru a se deplasa în mod vizibil părți ale mașinilor.

Stroboscoapele aparțin unei clase de instrumente care măsoară viteza de rotație a unui arbore sau a unui disc, cum ar fi cele găsite în motoare, transportoare și alte mașini. Stroboscoapele au capacitatea adăugată de a servi ca dispozitiv de inspecție pentru mașinile rotative în timp ce se află în mișcare. Cunoscând viteza de rotație a unui dispozitiv sau posibilitatea de a inspecta dispozitivul în mișcare, este important să se asigure că mașinile funcționează în parametri stabiliți.

Un stroboscop utilizează o lampă – în general xenon sau LED – acționată de un oscilator pentru a inspecta sau a măsura viteza de rotație a obiectelor de filare. Oscilatorul activează lampa la o stare stabilă, care poate fi setată la viteze de la un bliț la fiecare câteva secunde până la sute de lumini intermitente pe secundă. Lumina intermitentă creează percepția de stop-mișcare care este ideală pentru inspecțiile diagnostice ale mașinilor în mișcare și poate fi, de asemenea, utilizată ca instrument de măsurare pentru a determina viteza ciclică măsurată în rotații pe minut.

Când viteza blițului stroboscopului se potrivește cu viteza de rotație a țintei, fiecare bliț iluminează ținta în aceeași poziție în ciclul său de rotație, creând percepția că obiectul este staționar. Odată ce acest punct este atins, rata de aprindere poate crește sau scădea pentru a face ca acesta să pară ca și cum obiectul se rotește înainte sau înapoi.

Abilitatea de a “opri și a începe” din punct de vedere vizual o mașină de filare sau de a regla viteza de rotație și direcția este extrem de importantă. Tehnicienii pot identifica deteriorarea uneltelor, arborilor, scripeților și centurilor fără a fi nevoie să oprească mașina. În plus, orice problemă de răsturnare sau aliniere poate fi observată rapid înainte ca problema să devină gravă.

Deși capacitatea unui stroboscop de a opri vizual mișcarea unei mașini pentru inspecție este utilizarea primordială a instrumentului, este de asemenea destul de util ca o unealtă capabilă să măsoare viteza de rotație.

Aplicații pentru stroboscoape:

Stroboscoapele sunt instrumente valoroase pentru măsurarea vitezei de centrifugare şi inspectare a echipamentelor rotative. Acest lucru este important pentru o gamă largă de echipamente, inclusiv:

  • Centrifuge
  • Măcinătoare
  • Lifturi/scări rulante
  • Motoare
  • Benzi transportoare
  • Elice

Lucruri de luat în considerare la selectarea unui stroboscop:

  • Aplicația implică analiza rotației sau doar măsurarea vitezei de rotație?
  • Este necesară testarea la fața locului sau plasarea permanentă?
  • Care este RPM-ul maxim pe care instrumentul îl va măsura?
  • Ce nivel de precizie este necesar?
  • Este preferată măsurarea contactului sau fără contact?
  • Ce gamă de prețuri este cea mai atractivă?

Un stroboscop este simplu şi ușor de utilizat şi vă permite să:

  •  Identificați viteza de rulare a echipamentului rotativ fără oprirea operațiunii sau a contactului direct.
  •  Opriți mișcarea pentru diagnosticarea oscilațiilor defecte, alunecări sau distorsiuni nedorite.
  •  Măsurați viteza de rotație sau frecvența unei rotații.
  •  Identificați numerele pieselor sau alte marcaje.

Un stroboscop este mai mult decât un instrument de măsurare a vitezei de rotație a mașinilor fără contact fizic. Este, de asemenea, un instrument excelent de diagnosticare pentru o mare varietate de aplicații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *