articole, Comunicat de presa

Panasonic Lumix GX9: tehnologie de înaltă performanță într-un corp compact Imortalizează LUMEA în mod creativ

București, 13 februarie 2018 – Panasonic a lansat astăzi o nouă cameră foto digitală mirrorless, cu obiective interschimbabile, un model cu dimensiuni compacte și design deosebit. Modelul Lumix GX9 oferă utilizatorilor posibilitatea de a înregistra imagini vibrante, realiste, la o rezoluție excelentă și o redare perfectă a culorilor. Având în vedere portofoliul bogat al Panasonic de camere foto digitale mirrorless cu obiective interschimbabile, Lumix GX9 încorporează o serie de dotări de top, de mare ajutor pentru fotografii amatori care aspiră la profesionalism în fotografie. Având un corp compact și utilizând tehnologii high-end, Lumix GX9 este companionul perfect pentru fotografii care doresc să realizeze, de exemplu, fotografii de stradă autentice.

Senzorul Digital Live MOS de 20,3 MPx nu este prevăzut cu filtru low-pass, pentru a putea înregistra detalii fine, cu gradații optime și cu un interval dinamic extins. Tehnologia Colour Control determină culoarea, saturația și luminozitatea, pentru a capta cele mai corecte nuanțe, în întreg cadrul, de la zonele din umbre până la lumini, cu o atenție deosebită în redarea culorii pielii umane și a cerului. Procesorul de imagine Venus Engine asigură realizarea de imagini de înaltă precizie, dar cu aspect natural. Atunci când se fotografiază în condiții de lumină puțină, procedura de reducere a zgomotului din imagine este aplicată în mod repetat, pentru a identifica și diminua zgomotul, dar păstrând detaliile.

Înregistrarea de momente autentice cu viteză și precizie

Sistemul de autofocalizare cu detecția contrastului pe senzor utilizează tehnologia Depth From Defocus  (DFD, tehnologie care este aplicabilă doar la folosirea obiectivelor Panasonic), excelând atât în viteză cât și în acuratețe. Astfel, sistemul analizează gradul de defocalizare pe două cadre luate subiectului cu mișcarea fină a planului de focalizare,  ținând cont de tipul de obiectiv montat pe cameră. Camera poate analiza până la 240 cadre/sec și poate realiza autofocalizarea corectă în circa 0,07 sec (conform CIPA), fotografie în rafală (AF Single) la 9 cadre/sec și cu autofocalizare continuă la o rafală de 6 cadre/sec, pentru subiectele aflate în mișcare rapidă.

Sunt disponibile numeroase metode AF, printre care: Face/ Eye Detection AF (autofocalizare pe față umană sau/și pe ochi) și Pinpoint AF (focalizare de mare precizie), pentru a se adapta la cât mai multe condiții de fotografiere. Sistemul avansat de autofocalizare în lumină puțină permite ajustarea planului de focalizare rapid și precis, chiar și fără ajutorul lămpii de asistență a autofocalizării, datorită sensibilității înalte a punctelor de autofocalizare: -4 I.E. De asemenea, este prezent modul Starlight AF, care permite autofocalizarea când se fotografiază stele, noaptea, prin analiza contrastului la nivelul unor zone mai mici de autofocalizare.

Pentru a realiza o încadrare cât mai corectă, vizorul electronic al modelului Lumix GX9 (Live View Finder) poate fi rabatat în sus cu până la 80 de grade; oferind o vedere perfectă a subiectelor situate sub planul ochilor fotografului. Vizorul dispune de un senzor de proximitate care angajează autofocalizarea de îndată ce aparatul a fost dus la ochi, înainte ca fotograful să apese pe jumătate declanșatorul; astfel fotograful are camera oricând gata de lucru. Cu o rezoluție de 2.760.000 puncte, o acoperire de aproximativ 100% din câmp și un aspect de 16:9, noul vizor electronic asigură un grosisment de 1,39x (0,7x echivalent 135).

Pentru a economisi energia din acumulatori, Lumix GX9 dispune de un nou mod Power Saving ce intră în funcțiune după ce ochiul fotografului s-a îndepărtat de vizor (interval selectabil de utilizator). Selectând timpul de așteptare la o secundă, cu o singură încărcare se pot efectua circa 900 de declanșări (conform CIPA). Camera poate fi rapid repusă în funcțiune prin simpla apăsare pe jumătate a declanșatorului.

Noul ecran LCD are diagonala de 3 inch și 1.240.000 puncte. Acesta poate fi rabatat în sus până la 80 de grade și în jos până la 45 de grade pentru a facilita fotografierea chiar și din poziții dificile. Modul Live Boost crește luminozitatea imaginii afișate pe ecran, făcând-o vizibilă chiar și în condițiile în care subiectul este foarte slab iluminat.

Stabilizarea imaginii – pentru fotografii clare din mână

Pentru o mai bună stabilizare a imaginii, Lumix GX9 încorporează atât stabilizarea senzorului pe 5 axe de mișcare, cât și pe cea optică, din obiectiv (pe două axe de mișcare). Prin combinarea celor două tehnologii (Dual I.S) s-au câștigat până la 4 trepte de expunere.

Stabilizarea imaginii este activă și când se filmează secvențe video, inclusiv la rezoluție 4K. Panasonic oferă numeroase obiective compatibile cu tehnologia Dual I.S. (unele obiective ar putea avea nevoie de un upgrade de firmware). Obiectivele nestabilizate optic pot fi folosite împreună cu stabilizarea din corpul camerei.

Pentru a reduce și mai mult tremurăturile camerei la declanșare, obturatorul este acționat de un electromagnet în loc de un arc, ceea ce reduce cu aproximativ 90% impulsul produs de prima perdea, comparativ cu modelul GX8. De asemenea, zgomotul produs de obturator este mult diminuat. A fost implementat modul Silent, în care obturatorul mecanic este inactivat și se trece la modul electronic, sunt dezactivate sunetele emise de cameră (autofocalizare și alte operații), iar lampa de asistență AF și bliț sunt oprite, pentru a putea fotografia și în cele mai delicate împrejurări.

Performanțe 4K avansate

Cu un debit ridicat de citire a senzorului și cu o capacitate sporită de prelucrare a imaginilor de către procesul Venus Engine, Lumix GX9 poate înregistra secvențe video cursive la rezoluție 4 K (3.840 x 2.160 pixeli) la 30 / 25 fps (în țări cu frecvența curentului  de 50 Hz), respectiv 30 fps (în țările cu 60 Hz) sau 24p în MP4.

Totodată, pot fi luate fotografii 4K Photo la o frecvență a cadrelor de 30 fps și salvate ca imagini cu echivalent 8 MPx. Alegerea celui mai bun cadru din sutele de fotografii pe care le înregistrează camera în acest mod a fost ușurată de modul Auto Marking, prin care se plasează automat un semn când scena se schimbă sau în cadru pătrunde un subiect. Utilizatorul poate parcurge rapid secvențele înregistrate și o poate selecta pe cea mai potrivită dintre ele.

A fost adăugată posibilitatea de a realiza compoziții de fotografii secvențiale (stromotion) prin combinarea unui set de imagini cu fundal fix și subiect în diferite etape de mișcare. Se obțin astfel imagini spectaculoase, direct în cameră, fără a mai fi nevoie de prelucrări ulterioare anevoioase.

Tenologia Post Focus permite selectarea imaginii cu cea mai convenabilă focalizare, chiar și după ce fotografiile au fost înregistrate. Această tehnologie este utilizata îndeosebi când se fotografiază macro, iar precizia planului de focalizare este esențială.

Prin tehnologia Focus Stacking se combină mai multe cadre pentru a realiza nivelul de defocalizare în zona dorită, sau, din contră, pentru a obține imagini clare pe întregul câmp de profunzime (panfocus). Tehnologia panfocus este foarte apreciată de pasionații de fotografie macro.

În modul 4K, Lumix GX9 dispune de modul Light Composition. Camera combină mai multe cadre și salvează cei mai luminoși pixeli. Astfel, se pot realiza imagini dramatice, de exemplu când se fotografiază focuri de artificii sau noaptea.

De asemenea, camera înglobează tehnologia 4K Cropping prin care se poate realiza panning stabil prin decuparea zonelor de sus și de jos a cadrelor. Astfel, videograful realizează secvențe line, fără a avea nevoie de slider. Suplimentar, videograful alege cadrul final dintr-o secvență de zooming, cu plasarea subiectului unde se dorește. În timpul filmării cu zoom, camera decupează imaginea automat în așa fel încât să se realizeze încadrarea dorită. Cursa de zoom este lină, deoarece se realizează digital și nu prin modificarea zoomului.

Pentru înregistrarea de secvențe video 4K, în Europa:

  • Folosiți un card SD din clasa 4 sau superior,
  • Utilizați un card din clasa UHS-I UHS dacă înregistrați în standardul MP4 4K
  • În Europa, înregistrarea videoclipului se oprește automat după 29 min și 59 sec.
  • În modul FHD și HD cand se înregistrează fișiere MP4 se poate filma și peste 30 de minute sau 4 GB, dar videoclipul va fi salvat ca un al doilea fișier, dacă se utilizează un card SDHC sau ca un singur fișier când se folosește un card SDXC,
  • Camera poate întrerupe filmarea dacă temperatura din mediul înconjurator este ridicată iar camera nu poate disipa căldura în mod eficient,
  • Semnalul video 4K poate fi transmis către dispozitive compatibile prin cabluri certificate HDMI 4K.

Controale intuitive și creativitate – design îmbunătățit și un nou filtru

Pentru un control mai facil, o rotiță pentru controlul expunerii a fost adăugată pe corpul camerei, pentru setarea rapidă și comodă a parametrilor de expunere. De asemenea, a fost adăugat un selector al modului de focalizare: autofocalizare continuă, autofocalizare unică sau focalizare manuală, pentru a nu mai derula prin meniurile camerei.

Pentru a permite o mai mare creativitate videografului au fost adăugate două noi funcții de bracketing: pe planul de focalizare și pe diafragmă. Funcția de bracketing de focalizare realizează până la 999 cadre cu diferite planuri de punere la punct. Funcția de bracketing a diafragmei realizează mai multe cadre și cu valori diferite ale diafragmei. Ulterior fotograful alege cea mai potrivită imagine ca plan de focalizare sau ca profunzime de câmp.

Acum Lumix GX9 poate realiza fotografii ce vor fi salvate cu filtru și fără filtru artistic, ambele opțiuni aplicându-se simultan. Fișierele RAW pot fi developate direct în cameră, fără a mai avea nevoie de un computer. Sunt disponibile și modurile expunere multiplă și Time Lapse.

Conectivitate

Panasonic Lumix GX9 se poate conecta wireless prin Wi-Fi și Bluetooth, pentru o mai bogată experiență fotografică și pentru a distribui rapid imaginile.

Odata conectată la o tabletă sau la un smartphone, Lumix GX9 poate fi controlat prin intermediul aplicației Panasonic Image App pentru iOS sau pentru Android. Utilizatorul poate fotografia, revedea și distribui imaginile de la distanță. Compatibil cu standardul Bluetooth 4.2 (BLE: Bluetooth Low Energy), Lumix GX9 se poate conecta stabil și cu un consum redus de energie. Conexiunea permite activarea camerei de la distanță și permite transmiterea de date de localizare geografică (GPS) în sectiunea EXIF a fotografiilor.

Stabilind noi standarde în clasa camerelor Panasonic mirrorless, Lumix GX9 este partenerul perfect pentru a realiza fotografii memorabile în mod creativ și pentru a le împărtăși cu ceilalți cu ușurință.

Accessorii

Piesa pentru ocular DMW-EC5

Lumix GX9 este compatibil cu numeroase accesorii opționale, pentru a realiza fotografii în situații speciale. Piesa pentru ocular DMW-EC5 (vândută separat) permite vizarea și încadrarea subiectului mai confortabil.

Gripul DMW-HGR2

Gripul DMW-HGR2 ușurează priza camerei, mai ales dacă se utilizează obiective mari și grele. Gripul este proiectat pentru a se adapta perfect designului camerei.

Seria de genți foto DMW

În seria DMW sunt produse: geanta de umăr, geanta compactă de umăr și rucsac (disponibile separate).

Fiecare dintre aceste genți protejează camera, sunt foarte rezistente, au o bază impermeabilă, clapetă de protecție, carabine pentru detașarea rapidă și buzunare laterale pentru accesorii.

  • Android și Google Play sunt mărci comerciale și mărci înregistrate Google Înc.
  • iOS este marcă comerciala  sau marcă înregistrata Cisco în  SUA și în alte țări și este folosit sub licență.
  • Celelalte companii și produse sunt mărci înregistrate ale companiilor respective.
  • Unele accesorii nu sunt disponibile în toate țările.
  • Utilizarea de materiale înregistrate sau imprimate este protejată de copyright și utilizarea lor pentru alte scopuri decât personale este interzisă deoarece încalcă drepturile proprietarului de copyright.
  • Designul și specificațiile pot fi schimbate fără avertizare prealabilă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *